Έξι σχολεία συμμετείχαν στα προγράμματα πρόληψης και προαγωγής της υγείας

Με τη συμμετοχή έξι σχολείων της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης υλοποιήθηκαν μέσα στο σχολικό έτος 2016 τα προγράμματα πρόληψης και προαγωγής της υγείας του μαθητικού πληθυσμού, από τον Δήμο Θεσσαλονίκης.

Τα προγράμματα είχαν την παρακάτω θεματολογία:

  • Υγιεινή σώματος – πλύσιμο χεριών – μετάδοση μικροβίων, για παιδιά Α΄, Β΄, Γ’ και Δ’ δημοτικού
  • Υγιεινή σώματος – Μετάβαση στην εφηβεία, για παιδιά Ε΄ και ΣΤ΄ δημοτικού
  • Στοματική Υγιεινή για παιδιά Α΄, Β΄, Γ΄ και Δ΄ Δημοτικού.Παράλληλα, για τα παιδιά όλων των τάξεων πραγματοποιήθηκαν ολοκληρωμένες οδοντιατρικές εξετάσεις και έλεγχοι οπτικής οξύτητας, από οδοντίατρο και οφθαλμίατρο των Δημοτικών Ιατρείων.            Ο προγραμματισμός των εκπαιδευτικών παρεμβάσεων αγωγής υγείας συνεχίζεται μέσα στο 2017, με δράσεις σε 15 ακόμη δημοτικά σχολεία.
  •             Σε συνεργασία με το τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας του ΑΤΕΙ-Θεσσαλονίκης και διαιτολόγο του προγράμματος ΤΕΒΑ, υλοποιείται επίσης το πρόγραμμα «Παιδική Παχυσαρκία», με παρουσιάσεις power point, βιωματικό παιχνίδι διατροφικής πυραμίδας και δημιουργία μικρών υγιεινών γευμάτων.

Παράλληλα με το πρόγραμμα της Στοματικής Υγιεινής, πραγματοποιήθηκε ολοκληρωμένη παρέμβαση με οδοντιατρική εξέταση από οδοντίατρο των Δημοτικών Ιατρείων στα παιδιά όλων των τάξεων.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι ένα μεγάλο ποσοστό 34% των παιδιών χρειαζόταν οδοντιατρικές εργασίες (τερηδόνα, τοποθέτηση καλύψεων οπών και σχισμών σε μόνιμα δόντια, καθαρισμό)   με μεγαλύτερο το ποσοστό των τερηδονισμένων δοντιών.

Επιπλέον πραγματοποιήθηκε πρόγραμμα ανίχνευσης οφθαλμολογικών προβλημάτων, με την πραγματοποίηση ελέγχου οπτικής οξύτητας   από οφθαλμίατρο των Δημοτικών Ιατρείων στα παιδιά όλων των τάξεων.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι σε παιδιά της Β΄τάξης Δημοτικού χρειάστηκε περαιτέρω έλεγχος από οφθαλμίατρο σε ποσοστό 34% εκ του οποίου στο 11% παρατηρήθηκε αρκετά χαμηλή όραση.

Αναφορικά με το πρόγραμμα με τίτλο « Παιδική Παχυσαρκία», πραγματοποιείται με παρουσίαση power point σε συνδυασμό με βιωματικό παιχνίδι με διατροφική πυραμίδα καθώς επίσης και με την δημιουργία διαφόρων μικρών υγιεινών γευμάτων, με την συμμετοχή των παιδιών, σε συνεργασία με το τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας του ΑΤΕΙ Θεσ/νίκης και με διαιτολόγο του προγράμματος ΤΕΒΑ.