Η Δημοτική Κοινότητα Ανατολικού σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ανατολικού «Η Βαλμάδα», που φέτος γιορτάζει 40 χρόνια από την ίδρυσή του, και υπό την αιγίδα του Κοινωνικού Πολιτιστικού Οργανισμού δήμου Δέλτα, διοργανώνει τα Φανούρεια 2018, από τις 24 έως τις 27 Αυγούστου 2018, στο Δημοτικό Σχολείο Ανατολικού με ώρα έναρξης 21.00 και είσοδο ελεύθερη. Θα περιλαμβάνει εκδηλώσεις χορωδιών, μοντέρνου χορού, παραδοσιακού χορού, μουσικοθεατρική παράσταση κ.ά.

«Από τη δεκαετία του ’60, κάθε χρόνο στο Ανατολικό γιορτάζουμε τα Φανούρεια προς τιμήν του Αγίου Φανουρίου. Είναι μια εκδήλωση που δείχνει ότι εδώ στο Δήμο μας, λίγα χιλιόμετρα από το κέντρο της Θεσσαλονίκης, μόλις ένα 20άλεπτο από την πλατεία Αριστοτέλους, η λαϊκή παράδοση δεν αναβιώνει απλώς αλλά συνεχίζεται αδιάκοπα. Τόσο απλά. Γιατί ποτέ δεν έπαψε ο κόσμος του κάμπου της Θεσσαλονίκης να ζει καθημερινά μαζί με τη γη και τη φύση. Θέλω να συγχαρώ τους διοργανωτές και ιδίως του ανθρώπους των πολιτιστικών συλλόγων για την ενασχόλησή τους με τη μετάδοση της λαϊκής μας πολιτιστικής κληρονομιάς από γενιά σε γενιά. Γιατί αυτές οι ρίζες είναι που μας κρατούν όρθιους, κρατούν όρθιο τον όπου γης Ελληνισμό, ακόμη και στις πιο δύσκολες στιγμές, όπως αυτές που περνά τα τελευταία χρόνια η πατρίδα μας. Προσκαλώ όλους τους δημότες μας, τους κατοίκους του Δήμου Δέλτα αλλά και τους κατοίκους της Θεσσαλονίκης, της Ημαθίας, της Πέλλας να παρακολουθήσουν τις εκδηλώσεις» τονίζει σε δήλωσή του ο δήμαρχος Ευθ. Φωτόπουλος.

Αναλυτικά το πρόγραμμα περιλαμβάνει τις εξής εκδηλώσεις:

Παρασκευή 24/8, 20.00

Φιλαρμονική Ορχήστρα Magic Brass Λαμίας

Χορωδία «Οι Κουλακιώτες»

Χορωδία «A Capella»

Σάββατο 25/8, 21.00

Επίδειξη του Αθλητικού Συλλόγου Υπερίων Δήμου Δέλτα

Μοντέρνος Χορός από την Ομάδα Art of Dance

Λαϊκή παραδοσιακή βραδιά με τους Θράκες και τα Χάλκινα της Γουμένισσας

Κυριακή, 26/8

19.00 | Πανηγυρικός Εσπερινός Αγίου Φανουρίου

20.15 | Περιφορά της εικόνας του Αγίου Φανουρίου

21.15 | Παραδοσιακή χορευτική βραδιά με προσκεκλημένα χορευτικά σχήματα:

Χορευτικό Πολιτιστικού Συλλόγου Ανατολικού «Η Βαλμάδα»

Χορευτικού Συνδέσμου Κατοίκων Συνοικισμού Κωνσταντινουπολιτών

Σύλλογος Έρευνας και Διάδοσης της Κρητικής Παράδοσης «Ιδαία Γη»

Πολιτιστικός Σύλλογος Γυναικών «Η Καπουτζήδα»

Πολιτιστικός Σύλλογος Νεοχωρούδας «Ο Μέγας Αλέξανδρος»

Λαογραφικός Σύλλογος Βλάχων Νάουσας

Δευτέρα 27/8, 21.00

Μουσικοχορευτική παράσταση από τα Τμήματα του Πολιτιστικού Συλλόγου Ανατολικού «Η Βαλμάδα» «Όταν ο Ερωτόκριτος αντάμωσε το Διγενή».

Πηγή: voria.gr