Εγκαινιάστηκε το Πολιτιστικό Πολυλειτουργικό Κέντρο στην Καλαμαριά

 

Την κορδέλα του νέου Πολιτιστικού Πολυλειτουργικού Κέντρου έκοψε την Κυριακή 18/12, ο Δήμαρχος Καλαμαριάς Θεοδόσης Μπακογλίδης μαζί με τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας  Απόστολο Τζιτζικώστα, παρουσία του Υφυπουργού Εξωτερικών Γιάννη Αμανατίδη, στη διάρκεια της τελετής των εγκαινίων του νέου κτιρίου. Παραβρέθηκαν επίσης εκπρόσωποι Στρατιωτικών Αρχών, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου,  Αντιδήμαρχοι, Δημοτικοί Σύμβουλοι και πολλοί άλλοι προσκεκλημένοι.

Μετά τον καθιερωμένο αγιασμό που τέλεσε ο Σεβασμιότατος μητροπολίτης Ν.Κρήνης και Καλαμαριάς κ.κ. Ιουστίνος, ο Δήμαρχος κ. Μπακογλίδης καλωσόρισε τους προσκεκλημένους και ευχαρίστησε τους υπεύθυνους στη δημιουργία του νέου αυτού χώρου πολιτισμού, και ιδιαίτερα τον Περιφερειάρχη ο οποίος στάθηκε αρωγός σε όλη αυτή την προσπάθεια, που όπως τόνισε αποτελεί μια ουσιαστική παρέμβαση στο νέο οικιστικό περιβάλλον του Αη Γιάννη, ελπίζοντας να γίνει σταθμός αφετηρία για την διεξαγωγή ποικίλων εκπαιδευτικών και πολιτιστικών δραστηριοτήτων.

Σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «η πόλη της Καλαμαριάς την τελευταία δεκαετία επεκτάθηκε ανατολικά μέσα από ένα σύγχρονο σχεδιασμό που ως διοίκηση του Δήμου προβλέψαμε με υποδομές υψηλών προδιαγραφών, όπως τη δημιουργία σχολικών κτηρίων, πάρκα, παιδικές χαρές, αθλητικούς χώρους, και βήμα – βήμα αυτός ο σχεδιασμός υλοποιείται».

Τέλος, επεσήμανε πως η δημιουργία του πολιτιστικού κέντρου έχει ιδιαίτερη σημασία στην σημερινή συγκυρία, καθώς στον καιρό της κρίσης που επιβάλλονται οικονομικοί, χρονικοί και άλλοι περιορισμοί, συνέργειες, καινοτομίες αλλά και « σφικτά »  οικονομικά, ο Πολιτισμός στην Καλαμαριά λειτουργεί ως αντίδοτο, γιατί η προσφυγή στα αγαθά του, είναι για πολλούς ανάγκη αναζήτησης αντίβαρων στη σφαίρα της γνώσης, της νόησης, της δημιουργίας και της ευαισθησίας.

Στη συνέχεια χαιρέτησε ο Περιφερειάρχης κ. Τζιτζικώστας, ο οποίος είπε πως «παραδίδεται σήμερα στους πολίτες της Καλαμαριάς, ένας σύγχρονος χώρος πολιτισμού και δημιουργικής έκφρασης που χρηματοδοτήσαμε με κονδύλια από το ΕΣΠΑ 2007-2013» και πρόσθεσε πως κάθε χώρος πολιτισμού που εγκαινιάζεται, είναι ένα παράθυρο αισιοδοξίας, καθώς ο πολιτισμός αποτελεί τα σημαντικότερα εργαλεία ανάπτυξης και προόδου μιας σύγχρονης κοινωνίας. Υπογράμμισε μάλιστα ότι στην οροφή του κτιρίου κατασκευάστηκε φυτεμένο δώμα με στόχο τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης και την εξοικονόμηση ενέργειας του κτιρίου.

Τέλος, ευχαρίστησε θερμά τον Δήμαρχο Θεοδόση Μπακογλίδη, για την εξαιρετική και αποτελεσματική συνεργασία που είχε και εξέφρασε την πεποίθηση ότι αυτή η συνεργασία θα συνεχιστεί προς όφελος των πολιτών της Καλαμαριάς.

 

Η δεύτερη  πολιτιστική στέγη του Δήμου, βρίσκεται  στην περιοχή της επέκτασης της πόλης, επί της οδού Α. Παπανδρέου 35 και θα στεγάσει υπηρεσίες πολιτισμού και παιδείας. Το διώροφο σύγχρονο Πολιτιστικό Πολυλειτουργικό Κέντρο, συνολικής επιφάνειας  800 τ.μ., φιλοξενεί στον ισόγειο χώρο μια μεγάλη αίθουσα συγκέντρωσης, στην οποία θα δίνονται παραστάσεις, ένα φουαγιέ και κυλικείο. Στους δύο ορόφους αναπτύσσονται δύο αίθουσες διδασκαλίας μουσικής , αίθουσα ζωγραφικής και εικαστικών τεχνών, παιδική βιβλιοθήκη, πλήρως εξοπλισμένη η οποία  διαθέτει παράλληλα ειδικό χώρο για την ειδίκευση των παιδιών και των εφήβων στου Ηλεκτρονικούς Υπολογιστές, καθώς και γραφεία διοίκησης. Στα δύο υπόγεια υπάρχουν  κλειστός χώρος στάθμευσης και βοηθητικοί χώροι.

Αμέσως μετά την τελετή των εγκαινίων ακολούθησε εκδήλωση για παιδιά – μουσικό παιχνιδοθέαμα του «Κρουστόφωνου» με  τίτλο «Καλαντίσματα & Καλικαντζαριές»