Το φαινόμενο selfie έρχεται σε διάλογο με τη σύγχρονη τέχνη

Η Θεσσαλονίκη συνεχίζοντας να υποστηρίζει την καλλιτεχνική της ταυτότητα, έχει καταφέρει να προσελκύσει πολλούς επισκέπτες μέσω των ποικίλων εκδηλώσεων που οργανώνει, μεταξύ των οποίων και η έκθεση Αυτοπορτραίτων (selfimages) στο Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης , αποδεικνύοντας πως το ενδιαφέρον για την τέχνη είναι ακόμα ζωντανό.

Με την επιμέλεια της επίκουρης καθηγήτριας Καλλιτεχνικής Φωτογραφίας στο Τμήμα Φωτογραφίας και Οπτικοακουστικών Τεχνών του ΤΕΙ Αθήνας, Νατάσσας Μαρκίδου, από τις 27 Φεβρουαρίου και μέχρι τις 13 Σεπτεμβρίου 2018 , θα παρουσιάζονται στην έκθεση έργα 33 Ελλήνων δημιουργών, που διαρθρώνονται σε πέντε ενότητες βάσει το «περιεχόμενο» τους: Αυτοβιογραφία, Ταυτότητα, Ρευστότητα, Οικείο και Δημόσιο και Αρχέγονη Μνήμη. Οι φωτογράφοι που παίρνουν μέρος στην έκθεση selfimages είναι οι: Anton / Δημοσθένης Αγραφιώτης / Περικλής Αλκίδης / Γιώργος Αναστασάκης / Κωστής Αντωνιάδης / Πάνος Βαρδόπουλος / Αναστασία Βλαχάκη / Θωμάς Γερασόπουλος / Άρις Γεωργίου / Γιώργος Δεπόλλας / Αγγελική Δουβέρη / Νικολέττα Ζήση / Μιχάλης Καλαϊτζάκης / Λίζη Καλλιγά / Χριστίνα Κάλμπαρη / Τάνια Καμίδου / Νατάσσα Καντεμίρη / Πάνος Κοκκινιάς / Γιάννης Κουκουράκης / Λεωνίδας Κουργιαντάκης / Νίκος Κωνσταντινίδης / Βασίλειος Κωνσταντίνου / Ελένη Μαλιγκούρα / Γεωργία Ματσαμάκη / Στέλλα Μουζή / Αχιλλέας Νάσιος / Στέφανος Πάσχος / Αλεξία Πρασσά / Μανώλης Σκούφιας / Κατερίνα Τσακίρη / Δημήτρης Τσουμπλέκας / Αθηνά Χρόνη / Κωνσταντίνος Φούκης

Με πάνω από 100 φωτογραφίες εντός της έκθεσης, πάνω από 100 αναλύσεις για τις ιστορίες και τα βιώματα που απεικονίζονται, ζωντανεύουν μπροστά στα μάτια του επισκέπτη, με το έργο και την τέχνη να «μιλούν» στον καθένα με ξεχωριστό τρόπο.

Αναμφίβολα η παραγωγή τέχνης -γενικά- αλλά και ειδικά στη συγκεκριμένη έκθεση, παρουσιάζει μία άμεση διαπλοκή και επιρροή από κοινωνικοπολιτικά γεγονότα, τα οποία ήταν και η αφορμή έμπνευσης και δημιουργίας τους.

Ενδεικτικά, αλλαγές στην κοινωνική σφαίρα από την δεκαετία του 50’ έως σήμερα γίνονται πλέον ορατές μέσω των έργων Αυτοβιογραφίας, με τη μέθοδο επαναδημιουργίας και σύγκρισης των φωτογραφιών εμπνευσμένων από οικογενειακές φωτογραφίες του παρελθόντος, υπό το πρίσμα των δεδομένων του παρόντος που αποκαλούμε σύγχρονο και «απελευθερωμένο».

Η τέχνη λοιπόν συνεχίζοντας να λειτουργεί ως ένα μέσο ενεργοποίησης και προβληματισμού του ανθρώπινου μυαλού, θίγει και κάποιες άλλες φορές προκαλεί κοινωνικές εντάσεις, που στόχο έχουν να τονίσουν και να φέρουν στην επιφάνεια τις παθογένεις που πλήττουν την ελληνική κοινωνία και όχι μόνο.

Κατά τη διάρκεια της έκθεσης, το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης θα διοργανώσει παράλληλες δράσεις (προβολές, εκδηλώσεις λόγου, κ.ά.), οι οποίες θα ανακοινωθούν σε εύθετο χρόνο στην επίσημη ιστοσελίδα του Μουσείου : http://www.thmphoto.g r

Info: Από τις 27 Φεβρουαρίου έως τις 13 Σεπτεμβρίου 2018 η έκθεση φωτογραφικών αυτοπορτραίτων στο Μουσείο Φωτογραφίας της Θεσσαλονίκης, είναι ανοιχτή στο κοινό, στην Αποθήκη Α’ , 1ος όροφος, στο Λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Τιμή εισητηρίου γενικής εισόδου 2 ευρώ. Ώρες λειτουργιας 11πμ-7μμ, κλειστά τη Δευτέρα.

Πηγή: Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης