Αν υπάρχει μια κακή νύχτα για να αποφασίσεις να φας σε ένα εστιατόρια αυτή θα είναι η νύχτα που οι κορυφαίοι σεφ του πλανήτη αφήνουν τις κουζίνες τους για να συμμετέχουν στην τελετή απονομής των 50 καλύτερων εστιατορίων του κόσμου.

Φέτος, οι μαέστροι της κουζίνας από πέντε ηπείρους συγκεντρώθηκαν στο λιμάνι του Μπιλμπάο για να χαιρετήσουν τους ήρωες τους στην τελετή που αποθέωσε τη γεύση αλλά και τους επαγγελματίες της γαστρονομίας που αλλάζουν την ατζέντα και πλουτίζουν με νέες αισθήσεις τον ουρανίσκο μας.

Για το 2018, το κορυφαίο βραβείο πήγε στο εστιατόριο της Ιταλίας Osteria Francescana και τον επικεφαλής σεφ Massimo Bottura, του οποίου οι «εκθαμβωτικές» και μερικές φορές «σουρεαλιστικές» αναδιατυπώσεις κλασικών ιταλικών συνταγών τον έφεραν στην πρώτη θέση που είχε κατακτήσει για πρώτη φορά το 2016.

Υπήρξαν λίγες εκπλήξεις στα τρία κορυφαία βραβεία των 50 καλύτερων εστιατορίων του κόσμου. Το εστιατόριο El Celler de Can Roca πέρασε από την τρίτη στην τέταρτη θέση, το εστιατόριο Mirazur πέρασε από την τέταρτη στην τρίτη θέση ενώ ο νικητής του 2017, το Eleven Madison Park που έκλισε για ανακαίνιση μέσα στο 2017 έπεσε στην τέταρτη θέση.

«Τα καταφέραμε όλοι μαζί» δήλωσε ο Μποτούρα στην κατάμεση αίθουσα στο Μπιλμπάο. «Δεν πρόκειται να σας απογοητεύσω. Θα αποδείξω στον κόσμο ότι οι σεφ του 2018 είναι κάτι πολύ περισσότερο από το άθροισμα των συνταγών τους, είναι μια δύναμη εν τη ενώσει».

Ανθρωπιά και ακτιβισμός

Αν και τα ευρωπαϊκά εστιατόρια συνέχισαν να υπερτερούν αριθμητικά στη λίστα των 50 στα βραβεία που για πολλούς είναι τα Όσκαρ της γαστρονομίας και οι πέντε ήπειροι εκπροσωπήθηκαν επάξια με το Gaggan της Μπανγκόκ να βρίσκεται στην πέμπτη θέση και το Central της Λίμα στην έκτη. Επίσης αξιοσημείωτη ήταν η συνεχιζόμενη κυριαρχία των ανδρών στην κορυφή του γαστρονομικού παιχνιδιού.

Το βραβείο των 50 καλύτερων εστιατορίων στον κόσμο έχει άλλωστε επικριθεί συχνά για την απουσία γυναικών στις λίστες του.

Η γυναίκα σεφ που βρέθηκε ανάμεσα στους νικητές, η Clare Smyth του εστιατορίου Core του Λονδίνου, εκμεταλλεύτηκε την ευκαιρία για να υπενθυμίσει το σεξισμό και παράλληλα μίλησε για καλύτερες συνθήκες εργασίας στις επαγγελματικές κουζίνες.

«Αναρωτιέμαι συνέχεια γιατί έχουμε έλλειψη γυναικών σεφ, γιατί δεν βλέπουμε περισσότερες γυναίκες να εκπροσωπούνται σε αυτό το επίπεδο της μαγειρικής τέχνης… Αναρωτιέμαι γιατί δεν έχουμε περισσότερη ποικιλομορφία. Δεν έχω τις απαντήσεις» είπε. Επιπλέον τόνισε ότι η βιομηχανία της εστίασης χρειάζεται να δημιουργήσει καλύτερα εργασιακά περιβάλλοντα και να κάνει τα εστιατόρια «πιο ανθρώπινα ως χώρο εργασίας τόσο για τους άνδρες όσο και για τις γυναίκες».

Πρέπει να σχεδιάσουμε μια στρατηγική γύρω από αυτό, να φροντίσουμε να ξεκαθαρίσουμε ένα μονοπάτι για την επόμενη γενιά. Εγώ δεν μπορώ να περιμένω μέχρι να πετύχουμε την ισότητα και τη συζήτηση να συνεχιστεί εσαεί» πρόσθεσε.

H επιλογή να αποθεωθεί η κουζίνα αλλά και η ακτιβιστική δράση του Μποτούρα που τον Μάρτιο μαζί με την ομάδα του τάισε φτωχούς, άστεγους και πρόσφυγες στη συνεργατική κουζίνα που εγκαινίασε στο Παρίσι μετά το Μιλάνο, το Λονδίνο και το Ρίο δείχνει ότι αυτή η λίστα μετράει πολλά περισσότερα από μπουκιές για να αναδείξει τους πλέον επιδραστικούς σεφ των καιρών μας.

Εμπνευσμένος από την Expo 2015 στο Μιλάνο με θέμα “Feeding the Planet, Energy for Life” ο Μποτούρα θέλει να κάνει τον κόσμο καλύτερο μέσα από τη γεύση.

ΠΗΓΗ: cnn.gr