Σύσκεψη των παραγωγικών φορέων της Θεσσαλονίκης, με αντικείμενο την κατάργηση της νυχτερινής βάρδιας στο Α΄ Τελωνείο Θεσσαλονίκης, που καλύπτει την Ελεύθερη Ζώνη του λιμανιού στην Πύλη 16, πραγματοποιήθηκε σήμερα στο μεσημέρι στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με πληροφορίες μετά από δύο ώρες συζήτησης οι εκπρόσωποι των τριών επιμελητηρίων της πόλης, των Συνδέσμων Εξαγωγέων και Βιομηχανιών Β. Ελλάδος, καθώς και των συλλογικών εκπροσωπήσεων των ναυτικών πρακτόρων, των εκτελωνιστών και των μεταφορέων της Θεσσαλονίκης συμφώνησαν στα ακόλουθα:

Πρώτον, η επίσημη κατάργηση της νυχτερινής βάρδιας στο τελωνείο της Πύλης 16 από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων δεν αποτελεί θετική εξέλιξη για το λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Ακόμη και η φήμη ότι η Ελεύθερη Ζώνη του λιμανιού δεν είναι απολύτως λειτουργική επί 24ώρου βάσεως συνιστά αρνητικό σημάδι σε σχέση με τον ανταγωνισμό.

Δεύτερον, να υπάρξει κινητοποίηση για την ανατροπή της απόφασης, με πρώτο βήμα να τεθεί το θέμα στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, στις συναντήσεις που θα πραγματοποιήσουν οι φορείς της Θεσσαλονίκης στο Μέγαρο Μαξίμου ενόψει των εγκαινίων της 83ης Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης.

Με αυτά τα δεδομένα η συνάντηση των φορέων για το θέμα της Πύλης 16 θα επαναληφθεί την ερχόμενη εβδομάδα και πιθανότατα μετά από αυτή τη δεύτερη σύσκεψη θα εκδοθεί σχετική ανακοίνωση. Άλλωστε θέσεις αναλόγου περιεχομένου έχουν εκφράσει κατ’ επανάληψη τους προηγούμενους μήνες οι παραγωγικοί φορείς της Θεσσαλονίκης, με αφορμή την αποχή των τελωνειακών από τη νυχτερινή βάρδια, που ξεκίνησε στις 16 Σεπτεμβρίου 2017 και διήρκεσε μέχρι την απόφαση της ΑΑΔΕ στις 10 Αυγούστου.

Στη σημερινή σύσκεψη συμμετείχαν ο κ. Μανώλης Βλαχογιάννης (Α΄ αντιπρόεδρος Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, ο κ. Αναστάσιος Καπνοπώλης (πρόεδρος Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης), ο κ. Γιώργος Ηλιάδης (Α΄ αντιπρόεδρος Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης), ο κ. Κυριάκος Λουφάκης (Β΄ αντιπρόεδρος Συνδέσμου Εξαγωγέων), ο κ. Χρήστος Γεωργίου (Διευθυντής Τεκμηρίωσης και Μελετών Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος), ο κ. Βασίλης Καμπάκης (πρόεδρος του Συλλόγου Ναυτικών Πρακτόρων Θεσσαλονίκης), ο κ. Γιώργος Κοσμίδης (πρόεδρος του Συλλόγου Εκτελωνιστών Θεσσαλονίκης) και ο κ. Ελευθέριος Κουρτίδης (πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Μεταφορών Β. Ελλάδος).

Πηγή: voria.gr