Συγκλονιστική διάσωση τουρίστα στη Χαλκιδική

Έναν πραγματικό αγώνα δρόμου έκαναν χθες για να σώσουν τη ζωή ενός 64χρονου ξένου τουρίστα στη Χαλκιδική πολίτες, γιατροί και διασώστες του ΕΚΑΒ στο Πολύχρονο Χαλκιδικής.

Όπως αναφέρει στο facebook η οργάνωση Kids Save Lives, χθες το πρωί υπήρξε κλήση στο ΕΚΑΒ για τον 64χρονο, που υπέστη λιποθυμικό επεισόδιο χωρίς να ανακτήσει τις αισθήσεις του.

Πριν ξεκινήσει το ασθενοφόρο ειδοποιεί παράλληλα και την την ομάδα πιστοποιημένων ανανηπτών στο Πολύχρονο που γνωρίζουν να πραγματοποιούν Καρδιοαναπνευστική Αναζωογόνηση, αλλά και να χρησιμοποιούν απινιδωτή.

Πράγματι όταν καταφθάνουν άμεσα στο περιστατικό διαπιστώνουν ότι πρόκειται για ανακοπή και ξεκινούν ΚΑΡΠΑ και απινιδώσεις. Στο περιστατικό σπεύδουν παράλληλα να βοηθήσουν μια νοσηλεύτρια και ένας επειγοντολόγος που βρίσκονται στην περιοχή.

Μετά απο 12 απινιδώσεις και 40 λεπτά αναζωογόνησης, ο ασθενής  αποκτάει σφυγμό και δική του αναπνοή, έχοντας επιστρέψει στη ζωή. Στο μεταξύ έχει καταφθάσει το ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ για να παραλάβει τον ασθενή και να τον μεταφέρει στο Κέντρο Υγείας Κασσανδρείας. Ο άνδρας παθαίνει ανακοπή ξανά μέσα στο ασθενοφόρο, το οποίο σταματά και το πλήρωμα με ΚΑΡΠΑ και μια απινίδωση τον επαναφέρει και πάλι στη ζωή.

Ο άνδρας καταφθάνει τελικά στο Κέντρο Υγείας όπου σταθεροποιείται από το ιατρικό και το νοσηλευτικό προσωπικό και στη συνέχεια μεταφέρεται στο νοσοκομείο του Πολυγύρου όπου διασωληνώνεται και τελικά αποφεύγει τον κίνδυνο

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο 64χρονος ήταν το 17ο θύμα καρδιακής ανακοπής στη Χαλκιδική που επιστρέφει στη ζωή τα τελευταία 3 χρόνια, με την συμμετοχή απλών εκπαιδευμένων πολιτών.

Το δίκτυο εκπαιδευμένων πολιτών και απινιδωτών στα Ελληνικά σχολεία και τις Ελληνικές κοινότητες [NO NO GO – Η ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΣΩΖΕΙ ΖΩΕΣ], αναπτύσσουν εθελοντικά ο Ανθρωπιστικός Οργανισμός KIDS SAVE LIVES – Τα Παιδιά Σώζουν Ζωές και η Ελληνική Εταιρεία Επείγουσας Προνοσοκομειακής Φροντίδας.

Πηγή: https://www.voria.gr/article/chalkidiki-i-sigklonistiki-diasosi-enos-tourista-me-anakopi-kardias