Η 83η ΔΕΘ θα είναι η μεγαλύτερη της τελευταίας 20ετίας ενώ η συμμετοχή των ΗΠΑ ως τιμώμενης χώρας αναβαθμίζει τον θεσμό αλλά και ενισχύει τη θέση της Θεσσαλονίκης ως εκθεσιακό και επιχειρηματικό hub, όχι μόνο για την Ελλάδα και τα Βαλκάνια, αλλά και για όλη τη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Οι ΗΠΑ συμμετέχουν στην 83η ΔΕΘ με 60 επιχειρήσεις που πραγματοποιούν τζίρους της τάξης των τρισεκατομμυρίων δολαρίων διεθνώς, επιχειρήσεις που βρίσκονται στους τομείς τους στην αιχμή της τεχνολογίας και της καινοτομίας. Για τις ΗΠΑ, η συμμετοχή στη φετινή ΔΕΘ δεν έχει μόνο οικονομική και επιχειρηματική διάσταση, όπως επισήμανε ο νέος γενικός πρόξενος της χώρας στη Θεσσαλονίκη, Γκρέγκορι Φλέγκερ.

«Οι ΗΠΑ είναι εδώ, ενδιαφέρονται για την Ελλάδα και θα παραμείνουν ένας ισχυρός εταίρος και συνεργάτης καθώς οι χώρες μας μοιράζονται κοινές αξίες και συμφέροντα», τόνισε ο κ. Φλέγκερ προσθέτοντας ότι οι ΗΠΑ βλέπουν την Ελλάδα και ειδικότερα τη Θεσσαλονίκη στον ρόλο ενός περιφερειακού κέντρου, ενός hub, με επιρροή που θα ξεπερνάει τα Βαλκάνια και θα φτάνει μέχρι και τη βόρεια Αφρική. Αυτή η σημασία που αποδίδουν οι ΗΠΑ στην Ελλάδα και τον γεωστρατηγικό και οικονομικό ρόλο και τις προοπτικές της Θεσσαλονικης, αποδεικνύεται από την έλευση στην 83η ΔΕΘ του υπουργού Εμπορίου κ. Γουίλμπουρ Ρος, αλλά και αντιπροσωπειών των υπουργείων Εξωτερικών και Ενέργειας.

Η 83η ΔΕΘ πραγματοποιείται σε μία χρονική στιγμή που η ΔΕΘ – Helexpo έχει επιτύχει σε μεγάλο βαθμό τους κεντρικούς στρατηγικούς της στόχους, δηλαδή την αναθέρμανση του θεσμού, τη διεθνοποίησή του, τη στενότερη διασύνδεσή του με τις δυνάμεις της καινοτομικότητας και της εξωστρέφειας και, πλέον, βρίσκεται ένα βήμα από την υλοποίηση του μεγάλου στόχου της, που είναι η ανάδειξή της στον μεγαλύτερο εκθεσιακό φορέα στη Ν.Α. Ευρώπη, τον φορέα που με έδρα τη Θεσσαλονίκη θα απευθύνεται σε μία αγορά όχι 11 εκατομμυρίων κατοίκων, όπως η ελληνική, αλλά σε μία αγορά μεγαλύτερη των 100 εκατομμυρίων.

Αυτό το άνοιγμα θα γίνει το 2019, χρονιά που θα μπει πλέον στις ράγες το σχέδιο ανάπλασης του εκθεσιακού κέντρου Θεσσαλονίκης, όπως είπε ο πρόεδρος της ΔΕΘ- Helexpo Τάσος Τζήκας.

Στη συνέντευξη παρούσα ήταν και η νέα υφυπ. Μακεδονίας – Θράκης Κατερίνα Νοτοπούλου η οποία αναφέρθηκε στον σημαντικό ρόλο που έχει η ΔΕΘ- Helexpo σαν καταλύτης και επιταχυντής εξελίξεων στη βόρεια Ελλάδα, τονίζοντας ότι η φετινή ΔΕΘ είναι η πρώτη υφυπουργός πραγματοποιείται μετά την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια για αυτό και συνδέεται με την πρόκληση για την ανάταξη και ανασυγκρότηση της χώρας και ειδικότερα της βόρειας Ελλάδας.

Ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, που δήλωσε έτοιμος να συνεργαστεί για τα θέματα του τόπου με τη νέα υφυπουργό, επισήμανε τη σημασία της συμμετοχής των ΗΠΑ στην 83η ΔΕΘ ως τιμώμενης χώρας, εξέφρασε την άποψη ότι η Έκθεση θα αποτελέσει ορόσημο για την αναβάθμιση της ΔΕΘ, την ελληνο-αμερικανική προσέγγιση και συνεργασία αλλά και τη συνεργασία σε επίπεδο επιχειρήσεων.

Πηγή: Τα Νέα της ΔΕΘ, www.voria.gr