«Δεν θα δεχθούμε το 50% των προσφύγων στην Κεντρική Μακεδονία» λέει ο Λ. Κυρίζογλου

Δίκαιη και αναλογική κατανομή των προσφυγικών ροών σε όλη τη χώρα, πριν η κατάσταση εκτραχυνθεί και λάβει χειρότερη μορφή, με αφορμή την εγκατάσταση 1.000 και πλέον προσφύγων στη Νέα Καβάλα στο δήμο Παιονίας ζητά η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔΚΜ).

Όπως τόνισε σήμερα, στο περιθώριο της σημερινής συνεδρίασης του οργάνου, ο πρόεδρος, δήμαρχος Αμπελοκήπων – Μενεμένης, Λάζαρος Κυρίζογλου, «το προσφυγικό είναι ζήτημα που απασχολεί την Ελλάδα στο μέγιστο βαθμό. Θα πρέπει όλοι μαζί να σηκώσουμε αυτό το βάρος αναλογικά. Και γεωγραφικά σε όλες τις περιοχές της Ελλάδας. Είναι αδιανόητο στα ακριτικά νησιά να βρίσκεται η συντριπτική πλειονότητα των προσφύγων και μάλιστα σε μέρη με 5.000 κατοίκους να υπάρχουν 5.000 πρόσφυγες, με ό,τι σημαίνει αυτό. Ούτε όμως μπορούμε να δεχθούμε το 50% των προσφύγων να είναι στα νησιά και το άλλο 50% στην Κεντρική Μακεδονία. Είπαμε αναλογικά σε όλη την Ελλάδα και το εννοούμε».

Υπερπλήρεις οι δομές φιλοξενίας προσφύγων

Αναφερόμενος στις δομές για τη φιλοξενία προσφύγων στην Κεντρική Μακεδονία, ο κ. Κυρίζογλου επισήμανε ότι «από την ενημέρωση που έχω από τους δημάρχους της Νέας Καβάλας και αυτή στο πρώην στρατόπεδο Αναγνωστοπούλου, την οποία καθαρίζει ο δήμος Αμπελοκήπων – Μενεμένης, αλλά και οι υπόλοιπες, είναι υπερπλήρεις. Αν σε αυτές προστεθούν και άλλοι πρόσφυγες, θα δημιουργηθεί αδιαχώρητο και όλα τα υπόλοιπα παράπλευρα προβλήματα».

Εξέφρασε μάλιστα την ικανοποίησή του για τη βοήθεια που παρείχε η Ελληνική Αστυνομία, λέγοντας πως έχει κάνει τις δικές της ενέργειες και έχει αναπτύξει τις δικές της δράσεις μέσα στο χώρο του ΟΣΕ στη Θεσσαλονίκη, όπου σε εγκαταλελειμμένα βαγόνια βρίσκονταν και πρόσφυγες και πολλοί παράνομοι εισελθόντες στην Ελλάδα. «Δηλαδή πρόκειται για μη πρόσφυγες. Γιατί, πρόσφυγες εννοούμε αυτούς που έρχονται από εμπόλεμες ζώνες και τους διακρίνουμε, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Ως εκ τούτου, πρέπει να τύχουν διαφορετικής μεταχείρισης» υπογράμμισε ο πρόεδρος της περιφερειακής ένωση δήμων.

Η ΠΕΔΚΜ θα ζητήσει συνάντηση με τον αρμόδιο υπουργό

Ο πρόεδρος της ΠΕΔΚΜ ανακοίνωσε ότι το δ.σ. του οργάνου θα ζητήσει το επόμενο διάστημα, επείγουσα συνάντηση, με το αρμόδιο υπουργό για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης, προκειμένου να ενημερωθούν ο δήμαρχοι της Θεσσαλονίκης και της Κεντρικής Μακεδονίας, για την υφιστάμενη κατάσταση. «Θα ζητήσουμε από τη νέα κυβέρνηση να έχουμε ενημέρωση επί αυτού του θέματος, για να γίνει μια διαχείριση και διευθέτηση του προσφυγικού» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κυρίζογλου, καταγγέλλοντας μάλιστα τον πρώην υπουργού Δ. Βίτσα, λέγοντας πως «παρά τις τρεις γραπτές εκκλήσεις προσκλήσεις της προς τον πρώην αρμόδιο υπουργό Δ. Βίτσα να συναντηθούμε και να μας ενημερώσει για την υφιστάμενη κατάσταση πριν να πάρει χειρότερη μορφή, για τις προσφυγικές ροές, μας αγνόησε».

Υπενθύμισε ότι η ΠΕΔΚΜ εξέφρασε στο παρελθόν, όχι στο απώτερο αλλά στο πρόσφατο, την έντονη διαμαρτυρία της, διότι δεν είχε καμία ενημέρωση από τον αρμόδιο πολιτικά για τη μεταναστευτική πολιτική. «Πληροφορηθήκαμε από τα ΜΜΕ για τα φαινόμενα των προηγούμενων ημερών σχετικά με τη μεταφορά των προσφύγων. Ωστόσο και με προηγούμενη κυβέρνηση και με πρόσφατη θα έχουμε την εξής θέση: Δίκαιη και αναλογική κατανομή των προσφύγων σε όλη την Ελλάδα».

Να σημειωθεί ότι ήδη στο κέντρο φιλοξενίας στη Νέα Καβάλα στο δήμο Παιονίας έχουν εγκατασταθεί από χθες 635 μετανάστες και πρόσφυγες που έφτασαν με το πρώτο καράβι στη Θεσσαλονίκη από τη Μόρια της Λέσβου.

Τα άτομα διαμένουν μέσα σε σκηνές, οι οποίες τοποθετήθηκαν τις τελευταίες μέρες και αναμένεται μέχρι το απόγευμα να φτάσουν άλλα 379 άτομα που κατέφθασαν σήμερα με το “Aqua Βlue” στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Στο κέντρο διαμένουν ήδη μέσα σε κοντέινερ περίπου 1.200 άτομα και με τις νέες αφίξεις το camp θα ξεπεράσει τα 2.000.

 

Πηγή: makthes.gr