Πρόσκληση σε Έλληνες επενδυτές να επενδύσουν στην Αλβανία απηύθυνε ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα στο Greek-Albanian Forum κατά τη διάρκεια συζήτησης με μέλη της ελληνικής κυβέρνησης και ελληνικές επιχειρήσεις, ενώ αναφέρθηκε στο σχεδιασμό πρωτοβουλίας για ιδιαίτερη μεταχείριση και επενδυτικά προνόμια σε ελληνικές επιχειρήσεις που θέλουν να επενδύσουν στην Αλβανία.
Εικαστικοί «Αυτοσχεδιασμοί» του Έντι Ράμα στο Ζάππειο
«Θέλουμε να ξεκινήσουμε μια ειδική πρωτοβουλία για τις ελληνικές επιχειρήσεις», ανέφερε ο κ. Ράμα. «Σκεφτόμαστε να κάνουμε κάτι πολύ ριζοσπαστικό και να προσκαλέσουμε τις εταιρείες σας να έρθουν και να έχουν μια πολύ ειδική μεταχείριση εκεί για ορισμένα χρόνια – σε περιοχές, στις οποίες έχουμε πρόβλημα, γιατί οι άνθρωποι φεύγουν, αλλά όπου υπάρχουν πολλές δυνατότητες ακόμα».
Στη συζήτηση, που διοργανώθηκε από το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, συμμετείχαν από την ελληνική πλευρά ο αντιπρόεδρος της ελληνικής κυβέρνησης Παναγιώτης Πικραμμένος, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων ‘Αδωνις Γεωργιάδης και από την αλβανική μεταξύ άλλων η υπουργός Οικονομικών Delina Ibrahimaj και ο αναπληρωτής υπουργός Ευρώπης και Εξωτερικών Besart Kadia, ο πρόεδρος του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών Συμεών Τσομώκος και ελληνικές επιχειρήσεις και φορείς με δραστηριότητα στην Αλβανία.
Ο κ. Ράμα επισήμανε πως οι επενδύσεις δεν αφορούν πλέον μόνο την Αλβανία, τη Βόρεια Μακεδονία ή ούτω καθεξής τη γειτονία, αλλά πως πρόκειται για μια ευρύτερη αγορά που διαμορφώνεται μέσω της συνεργασίας της Σερβίας, της Βόρειας Μακεδονία και των άλλων χωρών που μετέχουν στη Διαδικασία του Βερολίνου και υπογράφουν συμφωνίες για το άνοιγμα της αγοράς.
«Οδεύουμε προς μια ενιαία αγορά στην περιοχή. Και είναι μια σοβαρή αγορά. Διαφορετικά, ξεχωριστά, είμαστε μικρές αγορές», ανέφερε.
«Πολιτικά είμαστε σε ένα πολύ καλό επίπεδο, τα μεταξύ μας ζητήματά μας αντιμετωπίζονται με δέσμευση και από τις δύο πλευρές, με κοινή αντίληψη ότι πρέπει να λύσουμε τις διαφορές μας και ότι κανείς άλλος δεν θα το κάνει για εμάς», σημείωσε και τόνισε πως είναι απαραίτητο να γίνουν και άλλα βήματα για τις οικονομικές σχέσεις των δύο χωρών, καθώς ο όγκος των επενδύσεων έχει μειωθεί σημαντικά.
«Η Ελλάδα, από πολλές απόψεις, έχει επιστρέψει», σημείωσε. «Η οικονομική κρίση και όλες οι τραυματικές συνέπειες αυτής έχουν ξεπεραστεί. Μια νέα εποχή έχει έρθει για την ελληνική κοινωνική και οικονομική ζωή. Οικονομικά η Ελλάδα σήμερα είναι υγιής. Είναι λοιπόν καιρός να στρέψουμε τα βλέμματα περισσότερο στην περιοχή και να κάνουμε περισσότερα για την περιοχή. Και νομίζω ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις έχουν σήμερα την ικανότητα να το κάνουν».
–Τα Δυτικά Βαλκάνια είναι σημαντικό πολιτικό κομμάτι του ευρωπαϊκού οράματος
Ο Αλβανός πρωθυπουργός, συζητώντας με τον πρόεδρο του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών Συμεών Τσομώκο για την ένταξη της Αλβανίας στην ευρωπαϊκή οικογένεια υπογράμμισε πως το κλίμα έχει αλλάξει θετικά στην Ευρώπη, ειδικά υπό την πίεση της ρωσικής επιθετικότητας.
«Χρειαζόταν ένας πόλεμος όχι μόνο για να πούμε, αλλά και να κατανοήσουμε βαθιά ότι τα Δυτικά Βαλκάνια είναι πολύ σημαντικά για το πολιτικό κομμάτι του ευρωπαϊκού οράματος και στρατηγικής», ανέφερε ενώ πρόσθεσε πως η άλλη πλευρά του νομίσματος αφορά στα κράτη που θέλουν να ενταχθούν να κάνουν τις απαραίτητες διεργασίες.
Ανέφερε πως το κενό μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ και των μη κρατών μελών μεγαλώνει αντί να μικραίνει καθώς τα μέλη της ΕΕ κατά τη διάρκεια των κρίσεων είχαν στη διάθεσή τους πολλά περισσότερα εργαλεία για την αντιμετώπισή τους, όπως το Ταμείο Ανθεκτικότητας, που υποστήριζαν πολίτες και κυβερνήσεις.
«Η Ευρώπη πρέπει να κάνει κάτι περισσότερο. Προσπαθούμε τώρα να ανοίξουμε μια συζήτηση για κάτι νέο όσον αφορά τις οικονομικές σχέσεις μεταξύ των Βαλκανίων και της Ευρώπης. Ένα είδος προδομημένης χρηματοδότησης σε συνδυασμό με συνεισφορές για τις χώρες μας χωρίς να περιμένουμε να γίνουν μέλη. Γιατί φοβάμαι ότι μπορεί να είναι πολύ αργά. Αλλά σε σύγκριση με όταν είχαμε την πρώτη μας συνάντηση για τα Δυτικά Βαλκάνια, είναι ένα εντελώς διαφορετικό πνεύμα».
Ο υπουργός Ανάπτυξης ‘Αδωνις Γεωργιάδης υπογράμμισε πως η Ελλάδα και η Αλβανία έχουν κοινή λαμπρή Ιστορία αλλά και ένα λαμπρότερο κοινό μέλλον και πως υπό την ηγεσία του Έντι Ράμα η αλβανική οικονομία έχει επιδείξει μεγάλες δυνατότητες και μεγάλη πρόοδο.
«Ο δρόμος της Αλβανίας για την Ευρωπαϊκή Ένωση περνάει από την Ελλάδα», ανέφερε και σημείωσε ότι η Ελλάδα υποστηρίζει την ένταξή της.
«Το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών έχει καλλιεργήσει ισχυρούς δεσμούς με την Αλβανία για αυτό το ευγενές έργο της περαιτέρω ανάπτυξης των σχέσεών μας με το Οικονομικό Φόρουμ των Τιράνων να έχει γίνει μια από τις συναντήσεις με τη μεγαλύτερη επιρροή μεταξύ πολιτικών, επιχειρηματικών και πνευματικών ηγετών από την Αλβανία και την Ευρώπη», ανέφερε από την πλευρά του ο κ. Τσομώκος.
Ο κ. Ράμα ανέφερε πως ο Έλληνας πρωθυπουργός τον προσκάλεσε να συμμετάσχει στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, που θα πραγματοποιηθεί 26-29 Απριλίου στους Δελφούς, ενώ εξέφρασε ενδιαφέρον για την περαιτέρω ανάπτυξη του Οικονομικού Φόρουμ των Τιράνων που θα πραγματοποιηθεί στα Τίρανα τον Ιούνιο.
Πηγή: www.amna.gr