Γενικός διευθυντής του ΒΤΑ: Τα μέσα ενημέρωσης πρέπει να διαδίδουν τη γνώση των σταθερών αξιών

“Εμείς, τα μέσα ενημέρωσης, είμαστε οι ενδιάμεσοι που θα πρέπει να διαδίδουμε τη γνώση για τις διαρκείς αξίες, πέρα από τις μικρές ανθρώπινες ανησυχίες”, δήλωσε σήμερα ο γενικός διευθυντής του Βουλγαρικού Πρακτορείου Ειδήσεων Κίριλ Βάλτσεφ, καλωσορίζοντας τους συμμετέχοντες στην 17η Διεθνή Συνάντηση των βουλγαρικών μέσων ενημέρωσης που πραγματοποιείται στο Ισραήλ από 1 έως 3 Νοεμβρίου.

“Εμείς πρέπει να καταστείλουμε την αμαρτία και να επιδεικνύουμε αρετές: αγνότητα, φιλανθρωπία, εργατικότητα, υπομονή, καλοσύνη, ταπεινότητα… Πρέπει να κρατήσουμε μακριά από τον τομέα μας εμπόδια όπως φλυαρίες, ψεύδη, δυσφήμιση, υποτίμηση, μίσος, εμπάθεια, σκληρότητα”, δήλωσε ο Βάλτσεφ στην ομιλία του.

Υπογράμμισε ότι η συνάντηση στους Αγίους Τόπους θα βοηθήσει τα βουλγαρικά μέσα ενημέρωσης να διαδώσουν τρείς σημαντικές γνώσεις. Η πρώτη αφορά τη διάσωση των Βουλγάρων Εβραίων από το Ολοκαύτωμα πριν από 80 χρόνια, όπως και το πένθος γι αυτούς τους Εβραίους στον υπόλοιπο κόσμο που δεν διασώθηκαν και τη μνήμη τους. Η δεύτερη αφορά τη μακροχρόνια παρουσία του πνεύματος των Βουλγάρων στην πόλη του Θεού, που προσελκύει προσκυνητές από τα βουλγαρικά εδάφη ήδη από την οθωμανική κυριαρχία, οι οποίοι θέλουν να φθάσουν το ύψιστο νόημα να είναι χριστιανοί της Ανατολικής Ορθοδοξίας. Εμείς, τα βουλγαρικά μμε, μπορούμε να βοηθήσουμε τη Βουλγαρική Ορθόδοξη Εκκλησία μαζί με το βουλγαρικό κράτος να καθιερωθεί εκ νέου η παρουσία μας εδώ”, υπογράμμισε ο γενικός διευθυντής του ΒΤΑ. “Ωστόσο η πιο σημαντική γνώση που τα μέσα ενημέρωσης θα πρέπει να μεταφέρουν από την Αγία Πόλη στους Βούλγαρους είναι ότι αυτό που είναι πράγματι σημαντικό στη ζωή του ανθρώπου είναι η ειρήνη και ή αγάπη”, πρόσθεσε

Το 1ο πάνελ της Παγκόσμιας Συνάντησης των βουλγαρικών μμε εστίασε στα ΜΜΕ και τη σωτηρία του ανθρώπου

“Είναι πολύ όμορφο όταν διηγούμαστε την ιστορία των Βουλγάρων Εβραίων. Για τους παππούδες μου, αυτή είναι περισσότερο μια ιστορία αγάπης παρά μια τραγική ιστορία. Συναντήθηκαν με αφορμή το Ολοκαύτωμα. Ήταν χωρικοί, υπέφεραν από την τότε ισχύουσα Πράξη για την Προστασία του Έθνους, μια φρικτή νομοθεσία”, δήλωσε ο πρόεδρος του Κεντρικού Ισραηλιτικού Θρησκευτικού Συμβουλίου Μαξίμ Ντέλτσεφ.

Υπενθυμίζοντας ότι το 2023 σηματοδοτεί την 80ή επέτειο από τη διάσωση των Βουλγάρων Εβραίων, ο Ντέλτσεφ τόνισε ότι “αυτό το γεγονός συνέβη κατά παράβαση αυτών των νόμων και ολόκληρου του κρατικού μηχανισμού, που είχε ανθρώπους που ήθελαν να σταλούν οι Εβραίοι στα στρατόπεδα θανάτου”.

Ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Μέση Ανατολή Νικολάι Μλαντένοφ, ο οποίος συμμετείχε στη συζήτηση διαδικτυακά, δήλωσε ότι ο ρόλος των βουλγαρικών μέσων ενημέρωσης ανά τον κόσμο είναι να προασπίζουν την ελευθερία του λόγου και την ιδέα ότι κάποιος μπορεί να έχει διαφορετική γνώμη από αυτή που επιβάλλουν άλλα μέσα, κοινωνικά δίκτυα και το περιβάλλον.

Πηγή: www.amna.gr