Για τους κτηνοτρόφους τα 90 από τα 110 εκατ. ευρώ της ΚΑΠ για έκτακτες ενισχύσεις

Το ποσό των 90 εκατ. ευρώ αναμένεται ότι θα κατευθυνθεί για την έκτακτη ενίσχυση κτηνοτρόφων που θα επιδοτήσει την αγορά ζωοτροφών, σύμφωνα με τα όσα ανακοινώνονται το τελευταίο διάστημα από κυβερνητικά στελέχη.

Η τελευταία αναφορά στην επικείμενη στήριξη προκύπτει έπειτα από συνάντηση του βουλευτή Λάρισας της ΝΔ, Μάξιμου Χαρακόπουλου με τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Σίμο Κεδίκογλου. Από σχετική ανακοίνωση, προκύπτει ότι από τα 110 εκατ. ευρώ τα οποία ανακοίνωσε προ ολίγων ημερών στην Καρδίτσα ο υπουργός Γιώργος Γεωργαντάς, τα 71 εκατ. ευρώ θα κατευθυνθούν για την ενίσχυση των κτηνοτρόφων. Στο ποσό αυτό συμπληρώνονται επιπλέον 19 εκατ. ευρώ από εθνικούς πόρους για να διαμορφωθεί το τελικό κονδύλι των 90 εκατ. ευρώ που θα διατεθεί μέσω του επικείμενου Μέτρου 21.

Σύμφωνα με την ενημέρωση στον κυβερνητικό βουλευτή οσονούπω επίκειται η απόφαση από τα ευρωπαϊκά όργανα για την πρόταση έκτακτης ενίσχυσης της κτηνοτροφίας, μέσω του ΠΑΑ. Βάση αυτής, θα διατεθούν κονδύλια που θα κατευθυνθούν στους κτηνοτρόφους και υπολογίζεται ότι πέραν των ευρωπαϊκών πόρων που αναμένεται να ανέλθουν στα 71 εκατ. ευρώ, με την εθνική συμμετοχή (18-19 εκατ. ευρώ) η συνολική στήριξη του κλάδου θα αγγίξει τα 90 εκατ. ευρώ.

Άλλωστε, στο ίδιο πλαίσιο μετριασμού των επιπτώσεων της Ουκρανικής κρίσης που προβλέπει ο Κανονισμός 2022/467, θα υπάρξουν μέτρα ύψους 26 εκατ. ευρώ για τη στήριξη του τομέα των οπωροκηπευτικών και του σταφυλιού -οινοποιήσιμου στα νησιά- αλλά και επιτραπέζιου.

Στήριξη στην πραγματική παραγωγή

Ο Θεσσαλός πολιτικός, μετά από ενημέρωση που είχε από κτηνοτρόφους, αλλά και από τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας Γιάννη Γκουρομπίνο, για την δυσχερή θέση που έχουν περιέλθει από την εκτίναξη των τιμών σε ζωοτροφές και ενέργεια, επεσήμανε στην ηγεσία του υπουργείου ότι για να υπάρξει άμεσα ρευστότητα για την αγορά ζωοτροφών, οι πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για οικονομική αρωγή πρέπει να επισπευσθούν το συντομότερο δυνατό. Μάλιστα, υπογράμμισε ότι η όποια στήριξη θα πρέπει να δοθεί στην πραγματική παραγωγή, η οποία δέχεται το βάρος των αυξήσεων.

Όχι ζωοτροφές για βιοκαύσιμα

Επιπλέον μεταφέρθηκαν στη πολιτική ηγεσία του ΥπΑΑΤ οι παραινέσεις κτηνοτρόφων να υπάρξουν οι ενδεδειγμένες ενέργειες, ώστε να αποκλειστεί κάθε πιθανότητα χρησιμοποίησης ζωοτροφών, όπως το καλαμπόκι, σε μονάδες παραγωγής βιοκαυσίμων, καθώς έτσι δημιουργείται τεχνητή έλλειψη στην αγορά που πιέζει προς τα πάνω τις τιμές τους.

Τέλος, ιδιαίτερη αναφορά έγινε στον προβληματισμό των κτηνοτρόφων σχετικά με τη δημιουργία φωτοβολταϊκών πάρκων σε βοσκότοπους μεταφέροντας τις ενστάσεις τους για την απώλεια γης που είναι θεμελιώδους σημασίας για την διατήρηση της περιβαλλοντικής ισορροπίας και του ζωικού κεφαλαίου.

Πηγή: www.agronews.gr