Γιοβίσεβιτς: «Να κάνουμε υπερήφανους τους Ουκρανούς στρατιώτες»

Η θέση των παικτών της Σαχτάρ Ντόνετσκ αλλά και του ευρύτερου οργανισμού του συλλόγου είναι περίεργη.

Από τη μία εκπροσωπεί το ουκρανικό ποδόσφαιρο στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, από την άλλη όμως άπαντες γνωρίζουν καλά ότι οι ήρωες βρίσκονται αλλού. Δεν παίζουν ποδόσφαιρο, αλλά τη ζωή τους «κορώνα-γράμματα» καθημερινά στα πεδία των μαχών ενός πολέμου.

Γι΄αυτό και ο προπονητής, Ιγκόρ Γιοβίτσεβιτς, είπε το αυτονόητο ενόψει της ρεβάνς με τη Ρεν για το Europa League: «Θέλουμε να κάνουμε υπερήφανους τους Ουκρανούς στρατιώτες που μάχονται για την πατρίδα τους».

Η Σαχτάρ επικράτησε 2-1 στο πρώτο ματς στην ουδετερη Βαρσοβία και αύριο (23/2) θα προσπαθήσε να διαφυλάξει αυτό το σκορ για να προκριθεί στους «16» της διοργάνωσης. «Σκεφτόμαστε τον πόλεμο καθημερινά. Στις προπονήσεις, στους αγώνες, έχουμε τεράστια ευθύνη απέναντι στην πατρίδα μας, τον κόσμο και τους στρατιώτες που μάχονται για την ελευθερία μας.

Θέλουμε να τους λέμε ‘ευχαριστώ’ 100 φορές τη μέρα και θέλουμε να είναι υπερήφανοι για τον τρόπο που παίζουμε, περισσότερο κι από το αποτέλεσμα» είπε ο Γιοβίτσεβιτς ο οποίος μπορεί να είναι Κροάτης, αλλά είναι φυσιολογικό να νιώθει πατρίδα του την Ουκρανία.

Από τότε που ήταν ποδοσφαιριστής πήγε για πρώτη φορά στη χώρα αυτή για να αγωνιστεί στην Καρπάτι Λβιβ, της οποίας έγινε προπονητής όταν «κρέμασε» τα παπούτσια του. Το 2020 ανέλαβε τη Ντίπρο, στον πάγκο της οποίας τον βρήκε ο πόλεμος.

Αυτό, όμως, δεν τον εμπόδισε να συνεχίσει να προπονεί ουκρανικές ομάδες και το περασμένο καλοκαίρι ανέλαβε την Σαχτάρ. Ο σύλλογος του Ντόνετσκ και ο βαθύπλουτος ιδιοκτήτης, Ρινάτ Αχμέτοφ, ενισχύουν με κάθε τρόπο την προσπάθεια του ουκρανικού στρατού.

Πρόσφατα ο Αχμέτοφ ανακοίνωσε ότι θα διαθέσει στο στράτευμα 25.000.000 ευρώ, από τα 70.000.000 που εισέπραξε από την Τσέλσι, για την πώληση του Μιχάιλο Μούντρικ τον περασμένο μήνα.

Άκρως συγκινητική είναι και η στάση της Ρεν, η οποία προσκάλεσε περισσότερους από 200 Ουκρανούς πρόσφυγες που φιλοξενούνται στην περιοχή, να παρακολουθήσουν τον αυριανό αγώνα.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΝΤΑΙΟΣ

Πηγή: www.amna.gr