Κ. Ζέρβας για μετρό: Η πόλη μας δεν μπορεί να παραμένει ένα απέραντο εργοτάξιο

Με την παρουσία εκπροσώπων φορέων της Θεσσαλονίκης και του Κοινοβουλίου ξεκίνησε πριν από λίγο η ειδική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης με θέμα το μετρό και συγκεκριμένα τις αρχαιότητες στον σταθμό Βενιζέλου.

Το παρών δίνουν ο πρόεδρος της Αττικό Μετρό, Νίκος Ταχιάος, δήμαρχοι της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης, όπως ο δήμαρχος Παύλου Μελά, Δημήτρης Δεμουρτζίδης, ο δήμαρχος Νεάπολης Συκέων, Σίμος Δανιηλίδης, ο δήμαρχος Πυλαίας Χορτιάτη, Ιγνάτιος Καϊτεζίδης, ο δήμαρχος Αμπελοκήπων Μενεμένης και πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας, Λάζαρος Κυρίζογλου, οι βουλευτές της ΝΔ, Σταύρος Καλαφάτης, Στράτος Σιμόπουλος, Κώστας Γκιουλέκας, του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Αμανατίδης, Κώστας Ζουράρις, Χρήστος Γιαννούλης, Κατερίνα Νοτοπούλου, οι δύο τελευταίοι με διπλή ιδιότητα. Ο πρώτος είναι και περιφερειακός σύμβουλος κεντρικής Μακεδονίας και η δεύτερη δημοτική σύμβουλος Θεσσαλονίκης.

Επίσης, παρόντες είναι ο πρόεδρος του ΤΕΕ/τΚΜ και αντιπεριφερειάρχης Τεχνικών Έργων, Πάρις Μπίλλιας, η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης, Βούλα Πατουλίδου, ο πρόεδρος του περιφερειακού συμβουλίου Βενιαμίν Καρακωστάνογλου, ο αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος και Ανάπτυξης, Κώστας Γιουτίκας, η διευθύντρια του πρωθυπουργικού γραφείου στη Θεσσαλονίκη, Μαρία Αντωνίου, ο πρόεδρος του ΟΑΣΘ Γιώργος Σκόδρας, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων και ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος, Κώστας Ιακώβου, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, Παναγιώτης Τσαραμπουλίδης, η Ελένη Χοντολίδου, αναπληρώτρια καθηγήτρια στη Φιλοσοφική Σχολή του ΑΠΘ, από την Κίνηση Πολιτών Θεσσαλονίκης για την Προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς,
ο περιφερειακός σύμβουλος με την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, Θανάσης Αγαπητός, ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης, κ. Μανδρίνος, από το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης ο Χρήστος Μαρμαρινός και φυσικά εκπρόσωποι των Συλλόγων Αρχαιολόγων και των εργαζομένων του μετρό.

Από τους υπόλοιπους φορείς εστάλησαν εκπρόσωποι όπου οι πρόεδροι αδυνατούσαν να παραβρεθούν.

Απών, μέχρι στιγμής, είναι ο πρόεδρος της ΔΕΘ-Helexpo, Τάσος Τζήκας, αν και είχε δηλώσει πως θα παραστεί.

Κ. Ζέρβας: Η πόλη μας δεν μπορεί να παραμένει ένα απέραντο εργοτάξιο

Έφτασε η ώρα για να δεσμευτούν όλοι για το πότε θα λειτουργήσει το μετρό Θεσσαλονίκης, είπε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, ξεκινώντας την ομιλία του στην ειδική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου στο δημαρχείο.«Παίρνουμε την πρωτοβουλία για να προχωρήσει και να τελειώσει το έργο για το καλό της πόλης. Και το καλό της πόλης είναι να αποκτήσει επιτέλους ένα αξιόπιστο μέσο μαζικής μεταφοράς. Ήρθε επιτέλους η ώρα να δεσμευθούμε όλοι ότι το μετρό της πόλης θα λειτουργήσει σύντομα. Ήρθε η ώρα που ο καθένας από εμάς να αφήσει πίσω ιδεοληψίες και εμμονές» επισήμανε.

Ο Κωνσταντίνος Ζέρβας δήλωσε αντίθετος στις διαμαρτυρίες για το μετρό, σημειώνοντας πως «υπάρχουν κάποιοι που όποτε κάτι δεν τους αρέσει καταφεύγουν σε συγκεντρώσεις ή σε δικαστήρια – ο καλύτερος τρόπος σε αυτήν την πόλη, σε αυτήν τη χώρα,να καθυστερείς και εντέλει να ματαιώνεις κάτι είναι να καταφεύγεις στα δικαστήρια».

Εστιάζοντας στο επίμαχο θέμα του σταθμού Βενιζέλου, είπε: «Αν εφαρμόζονταν η λύση της απόσπασης και επανατοποθέτησης το 2014 σήμερα δεν θα είχαμε την ανάγκη αυτής της συνεδρίασης. Αν από την άλλη είχε γίνει πρόοδος στη λύση in situ, δεν θα είχα καμία αντίρρηση να συνεχιστεί το έργο προκειμένου να τελειώσει – το είπα κιόλας από την επομένη των εκλογών».

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης αναφέρθηκε και σε όσους έχουν πληγεί από την καθυστέρηση ολοκλήρωσης του έργου. «Είμαι ο δήμαρχος της πόλης και αυτό που με ενδιαφέρει είναι να προχωρήσουμε ενωμένοι στο στόχο που είναι ένας και μοναδικός. Να ολοκληρωθεί και να λειτουργήσει το μετρό, το ταχύτερο δυνατό και πιο οικονομικά. Ο νους μου όλα αυτά τα χρόνια είναι διαρκώς στους επιχειρηματίες που καταστράφηκαν, στις δουλειές που έκλεισαν, στις ζωές που ταλαιπωρήθηκαν, στους πολίτες που δεν μπορούν να μετακινηθούν εύκολα και αξιόπιστα σε μια μεγαλούπολη όπως η Θεσσαλονίκη, στην ανάπτυξη που όλοι περιμένουμε να έρθει».

Κλείνοντας τόνισε ότι είναι δημοκρατικό δικαίωμα του καθενός να έχει την άποψή του, κανείς όμως δεν έχει δικαίωμα να διχάζει την πόλη, να καταδικάζει την πόλη να μένει στάσιμη. «Τη μπαγκέτα στα μεγάλα έργα όπως αυτό, την κρατά η εκάστοτε κυβέρνηση. Περιμένουμε άμεσα τα επόμενα βήματα από την Αττικό Μετρό και τα αρμόδια υπουργεία. Οι Θεσσαλονικείς δεν μπορούμε να περιμένουμε άλλο! Η πόλη μας δεν μπορεί να παραμένει ένα απέραντο εργοτάξιο».

 

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ