Με 125.000 ευρώ για τρακτέρ, ξεκινούν οι αιτήσεις στα Σχέδια Βελτίωσης, ολόκληρη η υπουργική απόφαση στο Αgronews

Από την ερχόμενη Δευτέρα θα είναι έτοιμο το ΠΣΚΕ ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία αιτήσεων για τα Σχέδια Βελτίωσης, με το Agronews να φιλοξενεί ολόκληρη την Υπουργική Απόφαση που θα βασιστεί η προκήρυξη, παρουσιάζοντας τα βασικά της σημεία.

Σύμφωνα με τη νέα απόφαση, ο μέγιστος προϋπολογισμός φακέλου μπορεί να φτάσει τα 150.000 ευρώ. Υπό την προϋπόθεση πως η Τυπική Απόδοση της εκμετάλλευσης θα είναι ίση τουλάχιστον με το 20% (αντί για 25% που έλεγε η προδημοσίευση) του προϋπολογισμού του φακέλου, η επιλέξιμη δαπάνη μπορεί να φτάσει τα 250.000 ευρώ.  Επιπλέον η μέγιστη επιλέξιμη δαπάνη τρακτέρ διαμορφώνεται στα 125.000 ευρώ, ενώ ο προϋπολογισμός αθροιστικά για μηχανολογικό εξοπλισμό (εξαιρουμένων χορτοδετικών) και φύτευση δέντρων δεν μπορεί να ξεπερνά τα 160.000 ευρώ ανά φάκελο.

Στο 60% ορίζεται η ένταση ενίσχυσης για νέους αγρότες και ορεινές περιοχές στην ηπειρωτική χώρα και Κρήτη, και για τους λοιπούς γεωργούς και τις µειονεκτικές στο 50%, σύµφωνα µε τον πίνακα ενισχύσεων των υπό διαβούλευση Σχεδίων Βελτίωσης. Εξαίρεση αποτελούν τα µικρά νησιά του Αιγαίου Πελάγους που προβλέπεται επιδότηση οριζόντια 70-80% για όλες τις κατηγορίες δικαιούχων και η Αττική όπου προβλέπονται ποσοστά 50% για νέους και ορεινές και 40% για τους υπόλοιπους.

Δικαιούχοι είναι εγγεγραμμένοι στο ΜΑΑΕ ως επαγγελματίες αγρότες ή όσοι είναι νέοι γεωργοί του υπομέτρου 6.1 για τους οποίους δεν έχουν περάσει τέσσερα έτη από την απόφαση ένταξής τους στο μέτρο (μαζί και οι επιλαχόντες.

Πηγή: www.agronews.gr