Μνημόνιο με το ΚΕΠΕ: Σε πρώτο πλάνο το δημογραφικό για την Στερεά Ελλάδα

Μνημόνιο συνεργασίας υπεγράφη στη Λαμία σήμερα ανάμεσα στην Περιφέρεια Στερεάς, τον Δήμο Λαμιέων και το ΚΕΠΕ, μετά από πρωτοβουλία του Υφ. Επικρατείας και Κυβερνητικού Εκπροσώπου και Βουλευτή Φθιώτιδας Γιάννη Οικονόμου, προκειμένου να προχωρήσουν στην εκπόνηση ενός σχεδίου με στόχο να σταματήσει την μείωση του πληθυσμού στην Περιφέρεια και ιδιαίτερα στην Φθιώτιδα μετά τα τραγικά αποτελέσματα στην τελευταία απογραφή.

Το δημογραφικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η ΠΕ της Φθιώτιδας που παρουσιάζει μείωση πληθυσμού κατά 12,9% έχει προβληματίσει ιδιαίτερα, καθώς προβάλλει ενδεχόμενος κίνδυνος ερημοποίησης, ως απόρροια της μείωσης του οικονομικά ενεργού πληθυσμού της περιοχής.

Το Σύμφωνο Συνεργασίας που υπέγραψαν ο Περιφερειάρχης Στερεάς κ. Σπανός, ο Δήμαρχος Λαμιέων κ. Καραΐσκο και Πρόεδρος του ΚΕΠΕ και καθηγητής του Παν. Πελοποννήσου κ. Λιαργκόβας με παρόντα τον κ. Γιάννη Οικονόμου φιλοδοξεί να αποτελέσει οδηγό και για άλλες Περιφερειακές Ενότητες της Πατρίδας, ως μέρος ενός μεγαλύτερου, φιλόδοξου project.

Αντικείμενο του μνημονίου συνεργασίας θα είναι:

* Κοινή διενέργεια ερευνών, μελετών κοινού ενδιαφέροντος που θα υλοποιούνται με κοινή επιστημονική ευθύνη δημιουργώντας κοινή επιστημονική ομάδα εργασίας.

* Κοινός σχεδιασμός, υποβολή και διεκδίκηση προγραμμάτων έρευνας και καινοτομίας τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, με στόχο τη συμβολή στη παραγωγή τεχνογνωσίας αλλά και την επωφελή προσφορά στην ελληνική κοινωνία.

* Σχεδιασμός, οργάνωση και υλοποίηση κοινών εκδηλώσεων, ημερίδων, workshops και συνεδρίων σε επιλεγμένη θεματολογία κοινού επιστημονικού ενδιαφέροντος. Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, Ο Δήμος Λαμιέων και το ΚΕΠΕ στο πλαίσιο του Συμφώνου Συνεργασίας και των ευρύτερων συμπράξεών τους θα παρέχουν αμφότεροι τις δομές τους και κάθε πρόσφορο υλικοτεχνικό μέσο για την υλοποίηση των συμφωνημένων δράσεων.

«Δεν βρισκόμαστε απέναντι με ένα δημογραφικό πρόβλημα, αλλά με μία δημογραφική κρίση. Αν δεν την αναχαιτίσουμε, θα μας βρεθούμε αντιμέτωποι με θέματα οικονομικής και κοινωνικής καθίζησης» σημείωσε ο κ. Οικονόμου για να συμπληρώσει «το μνημόνιο συνεργασίας, θα αποτελέσει τον οδικό χάρτη για την εκκίνηση των αναγκαίων πρωτοβουλιών προκειμένου να ανακοπεί αυτή η πορεία. Χρειάζονται πρωτοβουλίες, δράσεις, μακρόπνοος σχεδιασμός, να συντηρήσουμε το θέμα στην επικαιρότητα, να αναδιοργανώσουμε και να επαναπροσδιορίσουμε το σύνολο των πολιτικών μας σε ό,τι αφορά και στην οργάνωση της τοπικής οικονομίας, αλλά και στην ιεράρχηση των προτεραιοτήτων μας το επόμενο διάστημα».

Ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Φάνης Σπανός, δήλωσε πως «πρώτη μας κοινή αποστολή είναι η αντιμετώπιση της δημογραφικής κρίσης» για να συμπληρώσει «συνδυάζοντας το επιστημονικό δυναμικό του ΚΕΠΕ και την τεχνογνωσία των υπηρεσιών μας, εκτιμώ ότι πολύ σύντομα θα είμαστε σε θέση να δώσουμε λύσεις, όχι αποσπασματικές και τελικώς αναποτελεσματικές, αλλά επιστημονικά τεκμηριωμένες με όρους ανάλυσης των αιτίων και σύνθεσης των προτάσεων»

O Δήμαρχος Λαμιέων, Θύμιος Καραΐσκος, δήλωσε πως «αποτελεί μια μεγάλη ευκαιρία για τη συγκέντρωση τεχνογνωσίας και τον συγκερασμό εμπειριών και γνώσεων από τη διεξαγωγή συνθέτων αναλύσεων»

Τέλος, ο Πρόεδρος του ΔΣ του ΚΕΠΕ, Καθηγητής, κ. Παναγιώτης Λιαργκόβας, δήλωσε πως «ένιωσα τεράστια ικανοποίηση, βλέποντας ότι ένα σημαίνον πολιτικό στέλεχος ένιωσε αυτήν την ευαισθησία, μπροστά σε ένα πρόβλημα που δεν είναι τωρινό, αλλά αφορά και το μέλλον όπως είπε για να συμπληρώσει «τα τελευταία χρόνια έχουμε δοκιμαστεί από κρίσεις και πρέπει να προλάβουμε ακόμη μία κρίση, που είναι το Δημογραφικό. Δεν είναι μόνο εθνικό θέμα, αλλά και τοπικό, περιφερειακό ζήτημα, δεδομένου ότι η επίλυσή του έχει να κάνει και με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της κάθε τοπικής κοινωνίας».

Πηγή: www.amna.gr