Μόνο για αγρότες, αγορά όμορων αγροτεμαχίων με επιδότηση στα νέα Σχέδια Βελτίωσης

Τη δυνατότητα επιδότησης της αγοράς όμορων αγροτεμαχίων με πρόγραμμα από τα νέα Σχέδια Βελτίωσης, μελετά ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιώργος Γεωργαντάς.

Οι πληροφορίες θέλουν την κυβέρνηση να εντάσσει στα αγροτικά προγράμματα την αγορά αγροτικής γης, σε μια προσπάθεια να διευκολυνθεί η διεύρυνση του αγροτικού κλήρου και να ενισχυθούν οι προσπάθειες των Νέων Αγροτών να διευρύνουν ουσιαστικά τις εκμεταλλεύσεις τους.

Σημειωτέον ότι σχετική κατεύθυνση υπάρχει επ´ αυτού και από τις κοινοτικές αρχές, ωστόσο μέχρι σήμερα καμιά κυβέρνηση δεν επέλεξε αυτόν το δρόμο. Η καινοτομία πάντως στην όλη υπόθεση είναι η ενίσχυση των αγροτών μόνο για την αγορά όμορων αγροτεμαχίων, κάτι που φέρνει για πρώτη φορά στη συζήτηση ο σημερινός υπουργός.

Σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης αναφέρει: 

«Επιδότηση αγροτών για αγορά όμορων αγροτεμαχίων και για κατασκευή οικίσκων για εργάτες γης ανακοίνωσε ο Γ. Γεωργαντάς

Δυο καινοτομίες και τρεις ακόμη ειδήσεις ανακοίνωσε από την εκπομπή «Συνδέσεις» της ΕΡΤ ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γιώργος Γεωργαντάς.

Πρώτη καινοτομία στο πλαίσιο του προγράμματος των Σχεδίων Βελτίωσης που εφέτος είναι ενισχυμένο στα 230 εκατ. ευρώ, είναι η δυνατότητα σε αγρότες να επιδοτηθούν για την αγορά όμορων αγροτεμαχίων. Με τον τρόπο αυτό ο κ. Γεωργαντάς θέλει να καταπολεμήσει, στο βαθμό του δυνατού, το μεγάλο πρόβλημα του πρωτογενούς τομέα, που είναι η μεγάλη κατάτμηση αγροτικής γης. Με τον τρόπο αυτό, δηλαδή με τη συνένωση αγροτεμαχίων εκτιμάται ότι θα δημιουργηθούν οικονομίες κλίμακος στην παραγωγή.

Δεύτερη καινοτομία, στο πλαίσιο κι αυτή του προγράμματος Σχεδίων Βελτίωσης του οποίου η πρόσκληση θα δοθεί στη δημοσιότητα τον Δεκέμβρη, θα είναι η επιδότηση σε παραγωγούς για την κατασκευή ή χρήση προκατασκευασμένων οικίσκων για τη στέγαση εργατών γης.

Σε ό,τι αφορά στον τρόπο κατανομής της ενίσχυσης των 60 εκατ. ευρώ για τα λιπάσματα, που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης στη ΔΕΘ, ο κ. Γεωργαντάς ανακοίνωσε ότι η καταβολή της ενίσχυσης θα γίνει με βάση τα τιμολόγια αγοράς των λιπασμάτων. Για το θέμα αυτό είπε ότι θα γίνουν λεπτομερείς ανακοινώσεις έως τη Δευτέρα.

Επίσης, σε ό,τι αφορά στην κατανομή της ενίσχυσης των 89 εκατ. ευρώ προς τους κτηνοτρόφους ο κ. Γεωργαντάς διευκρίνισε ότι η πρόταση που έχει σταλεί προς έγκριση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι η επιδότηση να γίνει συνδυαστικά με βάση το ζωικό κεφάλαιο και την παραγωγή σε κρέας ή σε γάλα.

Τέλος ο κ. Γεωργαντάς ανακοίνωσε ότι στο πλαίσιο της αναζήτησης θεσμικών λύσεων για μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης, επιδοτούνται 75.000 αγροτικές εκμεταλλεύσεις για την τοποθέτηση φωτοβολταϊκών».

Πηγή: www.agronews.gr