Στους μακροπρόθεσμους στόχους και τις στρατηγικές για την τοπική και περιφερειακή ανάπτυξη, αναφέρθηκαν, ο γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτής Ηλείας, Διονύσης Καλαματιανός και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Δημήτρης Μάντζος, στις τοποθετήσεις τους στο πλαίσιο του συνεδρίου «Olympia Forum IV», το οποίο διοργανώνεται από το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών και την εφημερίδα «ΠΑΤΡΙΣ», στις εγκαταστάσεις της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας στην Αρχαία Ολυμπία.
Ο κ. Καλαματιανός επεσήμανε ότι «πρέπει να δούμε τι από αυτά τα οποία λέγονται στο Φόρουμ υλοποιείται», προσθέτοντας ότι «δυστυχώς οι ανισότητες όσον αφορά την Περιφερειακή ανάπτυξη είναι πάρα πολύ μεγάλες κι εμείς είμαστε πολύ πίσω».
Ο γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι «θα πρέπει να σχεδιάζονται πολιτικές περιφερειακής ανάπτυξης και ειδικώς για την Ηλεία, η ανάπτυξη θα έπρεπε να είναι στραμμένη στην Αρχαία Ολυμπία, κάτι το οποίο έως τώρα δεν έχει υλοποιηθεί». Αναφέρθηκε στις καταστροφές που έχει υποστεί ο νομός, τονίζοντας πως «δεν υλοποιήθηκε ποτέ ένα σχέδιο αποκατάστασης και ανασυγκρότησης».
Για τις υποδομές στον νομό σημείωσε ότι είναι πάρα πολύ πίσω, αναφέροντας χαρακτηριστικά το δρόμο Πάτρας-Πύργου, λέγοντας ότι «φέτος θα τελείωνε με τον προηγούμενο σχεδιασμό».
Παράλληλα επεσήμανε το γεγονός ότι έχουν φύγει πάρα πολλοί γιατροί από τα νοσοκομεία της περιοχής, με αποτέλεσμα, όπως είπε, «αυτά να έχουν αποδυναμωθεί, γεγονός που έχει επηρεάσει και την έλευση τουριστών στον νομό».
Για τη μελέτη της διαΝΕΟσις, αναφορικά με το περιβάλλον και την ανθεκτικότητα, ο κ. Καλαματιανός τόνισε ότι «είναι στην θετική κατεύθυνση, αλλά δεν προχωρά η υλοποίηση». Επίσης ανέφερε ότι «στην Ελλάδα η κλιματική κρίση είναι παρούσα και θα πρέπει να παρθούν μέτρα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που φέρνει».
Υπενθύμισε ότι «το 2007 το ζήσαμε αυτό στο νομό μας, όπου θρηνήσαμε πολλά θύματα. Χρειάζονται λοιπόν αποφάσεις, σχέδιο και υλοποίηση» και άσκησε κριτική στην κυβέρνηση για το ότι «δεν ακολούθησε τον σχεδιασμό που υπήρξε από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να μην συμβούν αυτά που έγιναν στη Θεσσαλία». Παράλληλα ζήτησε «συνεννόηση και συνεργασία για να αντιμετωπιστούν όλα τα φαινόμενα και φυσικά να υπάρχουν οι απαραίτητοι πόροι, όπως και το απαραίτητο προσωπικό».
Τέλος, ο Διονύσης Καλαματιανός υπογράμμισε ότι η τοπική αυτοδιοίκηση πρέπει να έχει μεγάλη συμβολή στο τοπικό πεδίο και επανέφερε την πρόταση για ενοποίηση της Αχαΐας και της Ηλείας με την υπόλοιπη Πελοπόννησο.
Από την πλευρά του ο Δημήτρης Μάντζος τόνισε ότι «ζούμε όλοι υπό τη σκιά των μεγάλων φυσικών καταστροφών και κρίσεων στο επίπεδο Πολιτικής Προστασίας και αυτό έχει αλλάξει κατά πολύ το αντικείμενο συζήτησης. Είναι μία έννοια που την λέμε πολλά χρόνια και αυτή είναι η ανθεκτικότητα. Το θέμα είναι ποιος θα αναλάβει τις τύχες των τοπικών κοινωνιών. Πρέπει να είναι δυνάμεις που πιστεύουν στην πρόοδο, που δεν βλέπουν την αυτοδιοίκηση ως μία νέα υπηρεσία του Κράτους, αλλά ως ένα πραγματικό φορέα τοπικής Δημοκρατίας. Οι σχέσεις της αυτοδιοίκησης με την κεντρική διοίκηση δεν είναι καθορισμένες, υπάρχουν θέματα γραφειοκρατίας, επίσης υπάρχουν ελλείψεις σε προσωπικό και ειδικά σε προσωπικό που μπορεί να κλείσει ένα αναπτυξιακό πρόγραμμα».
«Φυσικά», υπογράμμισε, «μιλάμε και για τους απαραίτητους υλικούς πόρους. Είμαστε πολύ πίσω σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη και το Ταμείο Ανάκαμψης δεν κατευθύνθηκε στην αυτοδιοίκηση, η οποία ουσιαστικά αποκλείστηκε από αυτό. Πρέπει λοιπόν η τοπική αυτοδιοίκηση να έχει διαφάνεια και να μην αφήνει κανέναν πίσω και φυσικά να δίνει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον στους ευάλωτους».
Ο κ. Μάντζος στάθηκε στις καταστροφές του 2007 ως παράδειγμα για αυτό το οποίο θα πρέπει να γίνει για να κερδίσουμε το στοίχημα της ανθεκτικότητας. «Πρέπει η αυτοδιοίκηση να ενισχυθεί και να μην είναι ο φτωχός συγγενής της κεντρικής Κυβέρνησης» τόνισε χαρακτηριστικά.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ υπενθύμισε τις πολιτικές του ΠΑΣΟΚ για την αποκέντρωση, ενώ αναφέρθηκε και στην πρόταση που είχε γίνει το 2017 από το ΠΑΣΟΚ, προκειμένου η χώρα να αποκτήσει ειδικά περιφερειακά σχέδια ανάπτυξης για κάθε περιοχή, σημειώνοντας: «Και η Ηλεία, μαζί με την Αρχαία Ολυμπία μπορούν να πρωταγωνιστήσουν σε αυτό το θέμα, δίνοντας έμφαση στα παραδοσιακά προϊόντα όπως το λάδι τη σταφίδα και άλλα. Υπάρχει επίσης η ανάγκη να συνδεθεί η ανώτατη εκπαίδευση προκειμένου να δοθούν λύσεις στα προβλήματα τα οποία υπάρχουν».
Ο κ. Μάντζος αναφέρθηκε επίσης στις οδικές συνδέσεις του νομού με τους γειτονικούς, αλλά και στην έλλειψη σιδηροδρομικού δικτύου.
«Όλα αυτά» επεσήμανε «δημιουργούν μία απομόνωση που δεν αξίζει στην Ηλεία».
Τέλος, έκανε εκτενή αναφορά στις δομές κοινωνικής προστασίας, την υγεία, την παιδεία και στη συμμετοχή των πολιτών στην κοινωνική ζωή.
Πηγή: www.amna.gr