Σήμερα κρίνεται η χρήση του Hijab στα γήπεδα της Γαλλίας

Η ακρόαση για το αίτημα των «Hijabeuses», μιας συλλογικότητας νεαρών ποδοσφαιριστριών, οι οποίες αγωνίζονται για το δικαίωμα να παίζουν φορώντας το παραδοσιακό πέπλο, θα γίνει σήμερα (26/6) το μεσημέρι στην Γαλλία, από το Συμβούλιο της Επικρατείας, με την επικείμενη απόφαση των Δικαστών, να θεωρείται ορόσημο.

Πρόκειται για ένα  ιδιαίτερα ευαίσθητο ζήτημα, με αθλητική, κοινωνική και πολιτική σημασία, σχεδόν 13 μήνες πριν από τους Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς Αγώνες των Παρισίων. Στο επίκεντρο της δίκης, είναι ένα αίτημα που κατατέθηκε τον Νοέμβριο του 2021 από την συλλογικότητα «Hijabeuses», που συναποτελούν οι νεαρές μουσουλμάνες γυναίκες, οι οποίες διεκδικούν το δικαίωμα να παίζουν με καλυμμένο το κεφάλι τους.

Υποστηριζόμενες από την ένωση «Citizen Alliance», που εδρεύει στην πόλη και αγωνίζεται για την χρήση του «μπουρκίνι» στις δημοτικές πισίνες), οι «Hijabeuses» απαιτούν την κατάργηση ή την τροποποίηση του άρθρου 1 του καταστατικού της γαλλικής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας (FFF), σύμφωνα με το οποίο απαγορεύεται «κάθε χρήση ενδυμασίας που παραπέμπει σε θρησκευτική πίστη».

Κατά την διάρκεια αυτής της ακρόασης, ενώπιον του γαλλικού ανώτατου διοικητικού δικαστηρίου, ο δημόσιος εισηγητής θα παρουσιάσει την πολυαναμενόμενη έκθεσή του, για αυτό το «ακανθώδες» ζήτημα. Και πιθανώς, η όποια εισήγηση, θα είναι πολύ κοντά στην τελική απόφαση, δεδομένου ότι στο 90% των περιπτώσεων, ακολουθείται από τους Δικαστές. Μετά την σημερινή συζήτηση, η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, αναμένεται εντός δύο εβδομάδων.

Σε αυτήν την πολύ ευαίσθητη υπόθεση, που ξεφεύγει από το ποδοσφαιρικό πλαίσιο, η FFF, που «φέρει» την ιδιότητα του «κατηγορούμενου», υποστηρίζεται και από τον Φρεντερίκ Τιριέ, πρώην πρόεδρο της LFP και δικηγόρο στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ο οποίος θα παρέμβει υπέρ του International Women’s Law League (LDIF), για την οποία το «ισλαμικό πέπλο σημαίνει σεξουαλικό απαρτχάιντ», σύμφωνα με την σοσιαλίστρια πρόεδρο, Ανί Σουζιέ.

Σε νομικό επίπεδο, η «FFF» στήριξε την επιχειρηματολογία της, στην «αρχή της ουδετερότητας», που απορρέει από την κανονιστική ισχύ των αθλητικών ιδρυμάτων. Παράλληλα, «υποχρέωση ουδετερότητας εκτός των αρμοδιοτήτων της FFF», είναι η εκτίμηση της δικηγόρου των «Hijabeuses», Μαριόν Οζιέ.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι με την στάση της στο συγκεκριμένο ζήτημα, η γαλλική ομοσπονδία, παραμένει ενάντια στο ρεύμα της FIFA, που έχει εξουσιοδοτήσει επίσημα από την 1η Μαρτίου 2014, να φέρεται το «κάλυμμα κεφαλής» -άρα και το πέπλο- στις διοργανώσεις της.

«Αυτό που παρακινεί την δράση μας είναι η αδικία», εξήγησε τον Φεβρουάριο του 2022, η 23χρονη, Φουνέ Ντιαβαρά, συμπρόεδρος των «Hijabeuses» και πρόσθεσε: «Δεν πρόκειται μόνο για τα δικαιώματα των μουσουλμάνων γυναικών, αλλά για τα δικαιώματα των γυναικών».

Κατά την διάρκεια της σημερινής ακρόασης, το Συμβούλιο της Επικρατείας πρέπει επίσης να εξετάσει μια άλλη προσφυγή, που κατατέθηκε τον Δεκέμβριο του 2021 από τον Σύνδεσμο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (LDH). Ο εν λόγω φορέας, ζητά την κατάργηση του άρθρου 1 του καταστατικού της FFF, που επίσης απαγορεύει, κατά την διάρκεια των αγώνων, «οποιαδήποτε ομιλία ή εκδήλωση πολιτικού, ιδεολογικού, θρησκευτικού ή συνδικαλιστικού χαρακτήρα και κάθε πράξη προσηλυτισμού ή προπαγανδιστικό ελιγμό».

ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΙΑΚΟΓΙΑΝΝΗΣ

Πηγή: www.amna.gr