Συμμετοχή Ν. Παναγιωτόπουλου στην Ετήσια Διάσκεψη του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Άμυνας

Στην Ετήσια Διάσκεψη του Ευρωπαϊκού Οργανισμού ‘Αμυνας (EDA), η οποία πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες, με θέμα «Επενδύοντας στην Ευρωπαϊκή ‘Αμυνα – Investing in European Defence», συμμετείχε, μέσω τηλεδιάσκεψης, σήμερα, Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου, ο υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος.

 

Όπως ανακοινώθηκε, ο υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας συμμετείχε σε πάνελ μαζί με τον υπουργό ‘Αμυνας της Σουηδίας Παλ Τζόνσον, τον υφυπουργό ‘Αμυνας της Τσεχίας Γιαν Γίρες και τον εκτελεστικό διευθυντή του Ευρωπαϊκού Οργανισμού ‘Αμυνας Γίρι Σεντιβί.

 

Ο Ν. Παναγιωτόπουλος υπογράμμισε τον ιδιαίτερο ρόλο των αμυντικών επενδύσεων στην οικοδόμηση της ευρωπαϊκής ασφάλειας και άμυνας, ιδιαίτερα σήμερα, που ο πόλεμος στην Ουκρανία, η αναβίωση του αναθεωρητισμού και οι ασύμμετρες απειλές, θέτουν υπό αμφισβήτηση την Ευρωπαϊκή Αρχιτεκτονική ‘Αμυνας και υπονομεύουν τη σταθερότητα και την ασφάλεια της ευρωπαϊκής ηπείρου.

 

Ο υπουργός αναφέρθηκε στη σημασία των ευρωπαϊκών αμυντικών πρωτοβουλιών και χρηματοδοτικών εργαλείων (Μόνιμη Διαρθρωμένη Συνεργασία – PESCO, Ευρωπαϊκό Ταμείο ‘Αμυνας – EDF) που αποσκοπούν στην ανάπτυξη στρατιωτικών δυνατοτήτων υψηλής αξίας, ικανών να ενισχύσουν την επιχειρησιακή ετοιμότητα και την αποτρεπτική ισχύ των κρατών – μελών, έναντι προκλήσεων και απειλών κατά της κυριαρχίας τους.

 

Ανέφερε ότι πρωτοβουλίες όπως η προώθηση του Πλαισίου Κοινών Προμηθειών στην ‘Αμυνα αποτελεί ευκαιρία για την επίτευξη οικονομιών κλίμακας και την ενίσχυση της αμυντικής βιομηχανίας των κρατών – μελών της Ε.Ε.

 

Στο πλαίσιο αυτό, επισήμανε ότι οι απειλές που αντιμετωπίζουν σήμερα τα κράτη – μέλη και η Ε.Ε. επιβάλλουν, επίσης, την άμεση συνεργασία και συντονισμό ώστε αμυντικές βιομηχανίες από ομάδες κρατών – μελών συνεργαστούν για την παραγωγή συγκεκριμένων αμυντικών συστημάτων που θα ενισχύσουν την ασφάλεια και την άμυνά τους, διασφαλίζοντας έτσι τη συμμετοχή όλων των κρατών – μελών στο συνολικό τελικό αποτέλεσμα και την προώθηση της ευρωπαϊκής στρατηγικής αυτονομίας.

 

Τέλος, ανέφερε ότι η ΕΕ και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός ‘Αμυνας, μπορούν να διαδραματίσουν σημαίνοντα ρόλο προς αυτή την κατεύθυνση, ώστε να γίνουν τα βασικά πρώτα βήματα για ένα κοινό μέλλον προμηθειών και την Ευρωπαϊκή ‘Αμυνα.

Πηγή: www.amna.gr