Θέμα ΡΘ: Νέα επιδαπέδια φανάρια στη Θεσσαλονίκη για τους αφηρημένους πεζούς

Η πρωτοβουλία του δήμου Θεσσαλονίκης για την ασφάλεια των πεζών αλλά και το πόσο επικίνδυνο είναι να είμαστε αφηρημένοι, να μιλάμε στο τηλέφωνο και να στέλνουμε μηνύματα συζητήθηκαν στην εκπομπή της Κλαούντια Έγγερς, στο Ράδιο Θεσσαλονίκη.

Σύμφωνα με νέα έρευνα το texting μπορεί να θέσει τη ζωή του πεζού σε κίνδυνο… ιδίως όταν διασχίζει έναν δρόμο. Κάθε χρόνο περίπου 270.000 πεζοί χάνουν τη ζωή τους σε όλο τον κόσμο, αριθμός που αποτελεί σχεδόν το ένα πέμπτο όλων των θυμάτων από τροχαία ατυχήματα.

Η αφηρημάδα και η απόσπαση της προσοχής αποτελεί τον βασικό παράγοντα κινδύνου.

Καναδική μελέτη δείχνει ότι το texting είναι η πιο επικίνδυνη συμπεριφορά, αυξάνοντας τον κίνδυνο όχι μόνο σύγκρουσης με άλλο πεζό, αλλά και με όχημα.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο δήμος Θεσσαλονίκης τοποθέτησε τον Δεκέμβριο του 2017 ενδοδαπέδιες ράβδους LED για πεζούς στα φανάρια της οδού Μητροπόλεως με Καρόλου Ντηλ.

Επρόκειτο για μια πιλοτική πρωτοβουλια με στόχο τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας και κυρίως τους εθισμένους στο κινητό που… δε μπορούν να σηκώσουν κεφάλι

Τα φώτα αυτά τοποθετήθηκαν ανάμεσα στα πλακίδια της διάβασης και συνδέθηκαν με το σύστημα της σηματοδότησης.
Ανάβει κόκκινο ή πράσινο φως, ανάλογα με τους φωτεινούς σηματοδότες όδευσης πεζών.

 

Σύμφωνα με τον προϊστάμενο της διεύθυνσης βιώσιμης κινητικότητας του Δήμου κ. Μεσημέρης Νικόλαο το πιλοτικό και δοκιμαστικό αυτό έργο, πέτυχε, κι έτσι εντός του 2020 θα τοποθετήσουν νέα επιδαπέδια φώτα στα φανάρια της Μ. Αλεξάνδρου.

«Στη μελέτη ανάπλασης της Μ. Αλεξάνδρου έχει προβλεφθεί να μπει σε διαβάσεις μαζί με το ηχητικό», σημείωσε ο κ. Μεσημέρης. Θα ακολουθήσει η περιοχή γύρω από το Ιπποκράτειο Nοσοκομείο Θεσσαλονίκης όπου γίνονται μελέτες και επεμβάσεις αναπλάσεων.

Οι νέοι  φαίνεται πως είναι ενημερωμένοι για τη λειτουργία και χρήση των επιδαπέδιων φωτοσημάνσεων.Όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ του Ράδιο Θεσσαλονίκη αρκετοί είναι οι πεζοί που χρησιμοποιούν το κινητό τους την ώρα που περιμένουν στη διάβαση και θεωρούν πολύ χρηστικό να υπάρχει η φωτοσήμανση στο δάπεδο λέγοντας πως το μέτρο πρέπει να εφαρμοστεί συνολικά σε όλες τις διαβάσεις.

Υπάρχουν βέβαια και αυτοί που χρησιμοποιούν το κινητό τους ακόμη και όταν διασχίζουν τις διαβάσεις με όποιο κίνδυνο αυτό συνεπάγεται.

 

Τα νέα παιδιά αναφέρουν ότι έχουν τοποθετηθεί για να προειδοποιούν τους πεζούς που χρησιμοποιούν το κινητό τους τηλέφωνο ποτέ το φανάρι είναι κόκκινο ή πράσινο για να συνεχίσουν την πορεία τους.

Άγνωστη παραμένει η χρήση τους σε ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας ενώ κάποιοι θεωρούν ότι έχουν τοποθετηθεί για να διευκολύνουν τα άτομα με ειδικές ανάγκες.

 

Πηγή: rthess.gr