Θεσσαλονίκη – Αμερικανικό Κολλέγιο: H αειφόρος τουριστική ανάπτυξη στο επίκεντρο ημερίδας

Η βιωσιμότητα των τουριστικών οργανισμών στο άμεσο και απώτερο μέλλον μέσα σε ένα νέο τουριστικό μοντέλο βασισμένο στις αρχές της αειφόρου ανάπτυξης ήταν το θέμα της φετινής ημερίδας που διοργάνωσε το ακαδημαϊκό πρόγραμμα τουρισμού και φιλοξενίας του American College of Thessaloniki. Η αειφόρος ή βιώσιμη ανάπτυξη αναφέρεται στην οικονομική ανάπτυξη που σχεδιάζεται και υλοποιείται με γνώμονα την προστασία του περιβάλλοντος και τη βιωσιμότητα.

«Καίριοι παράγοντες για τον τουρισμό ασφάλεια και σταθερότητα»

Στη σημασία του διαλόγου και της διπλωματίας για την επίλυση των προβλημάτων στην περιοχή της Μεσογείου με αφορμή την αστάθεια στη Λιβύη στάθηκε ο Hisham Zaazou, πρώην υπουργός τουρισμού της Αιγύπτου, εκτιμώντας ταυτόχρονα ότι η κρίση στη Λιβύη θα επιλυθεί με ειρηνικό τρόπο. Ο κ. Ζaazou με αφορμή το λιβυκό ζήτημα τόνισε πως η ασφάλεια και η σταθερότητα (πολιτική, οικονομική) σε μία χώρα είναι κρίσιμοι παράγοντες για τη διαμόρφωση της τουριστικής κίνησης και επεσήμανε ότι Ελλάδα και Αίγυπτος όχι μόνο δεν είναι ανταγωνίστριες χώρες στην προσέλκυση τουριστών αλλά μπορούν να συνεργαστούν επιτυχώς αναπτύσσοντας κοινές δράσεις και να «βαδίσουν μαζί στον τουριστικό τομέα». Ο Hisham Zaazou έδωσε ιδιαίτερη σημασία, αναφερόμενος στο παράδειγμα της χώρας του, στην αειφορία και τη βιωσιμότητα των τουριστικών επιχειρήσεων για να οικοδομηθεί ένα νέο μοντέλο «πράσινης» τουριστικής ανάπτυξης που θα συμβαδίζει με την προστασία του περιβάλλοντος. Ο κ.Ζaazou τόνισε «πως όλο και περισσότεροι άνθρωποι συνειδητοποιούν το πόσο σημαντικό είναι ένα τουριστικό μοντέλο βιώσιμο» με σεβασμό στο περιβάλλον.

Στην ομιλία του σε μία κατάμεστη αίθουσα στο Μakedonia Palace, o κ.Zaazou αναφέρθηκε στο τουριστικό παράδειγμα της Αιγύπτου και στο πώς μια χώρα μπορεί να αντιμετωπίσει επιτυχώς μία κρίση στον τουρισμό της. Ο πρώην υπουργός τουρισμού της Αιγύπτου έφερε ως παράδειγμα τη  χώρα του και την απροθυμία των τουριστών να επισκεφτούν τη χώρα εξαιτίας προβλημάτων ασφαλείας που αντιμετώπιζε και υπογράμμισε τη  σημασία της σωστής συνεργασίας και επικοινωνίας κυβέρνησης, τουριστικών επιχειρήσεων, ΜΜΕ, τουριστικών πρακτόρων. «Η Αίγυπτος είναι ασφαλής χώρα» τόνισε ο Hisham Zaazou καλώντας τους παρευρισκόμενους να την επισκεφτούν. Ο κ. Zaazou αναφερόμενος και στη Θεσσαλονίκη, προέτρεψε τους υπεύθυνους να διοργανώνουν γεγονότα κάθε είδους στην πόλη (πολιτιστικά, τουριστικά, αθλητικά) που θα λειτουργήσουν σαν μαγνήτης για την προσέλκυση τουριστών ενώ έδωσε έμφαση και στην ευκολία πρόσβασης (αεροπορική σύνδεση) σε έναν προορισμό που αποτελεί κρίσιμο παράγοντα για κάποιον που θέλει να ταξιδέψει.

«Τουρισμός χωρίς την ενεργό συμμετοχή της τοπικής αυτοδιοίκησης δεν υπάρχει» σημείωσε στον χαιρετισμό που απηύθυνε ο Γιάννης Μπουτάρης, τέως δήμαρχος Θεσσαλονίκης, προσθέτοντας πως «το κράτος απλώς εμπνέει και ανοίγει δρόμους, οι ιδιώτες και η αυτοδιοίκηση πρέπει να κάνουν συγκεκριμένα πράγματα».

Στο πρόγραμμα SANI GREEN και στα αποτελέσματά του για το περιβάλλον, αναφέρθηκε ο Φάνης Κρομμύδας, Marketing and Communications Director των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων Sani & Ikos Resorts. Η αειφορία θα είναι πάντα ένα επίκαιρο θέμα επεσήμανε ο κ.Κρομμύδας σημειώνοντας πως όλο και περισσότεροι πελάτες ενδιαφέρονται για τις πρακτικές που εφαρμόζουν τα ξενοδοχεία για την προστασία του περιβάλλοντος.

Κινούμενος στο ίδιο μήκος κύματος ο Σπύρος Κουρής, Operational Leader των Domes Hotels and Resorts ανέφερε, επικαλούμενος σχετικές έρευνες πως το 70% των καταναλωτών είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν περισσότερα για να αποκτήσουν ένα προϊόν αν η επιχείρηση εφαρμόζει «πράσινες» δράσεις. Ο κ. Κουρής αποκάλυψε παράλληλα ότι σε ένα χρόνο από σήμερα ο όμιλος θα ανοίξει ξενοδοχείο και στη Θεσσαλονίκη.

Στην αυξανόμενη σημασία που έχει για τους τουρίστες μία τουριστική επιχείρηση φιλική προς το περιβάλλον στάθηκε από την πλευρά του ο Strategy, Analytics και M&A manager της Deloitte, Στέφανος Παπανίκος. «Ένας στους δύο ταξιδιώτες είναι διατεθειμένος να πληρώσει παραπάνω αν οι πρακτικές τις οποίες εφαρμόζει η ξενοδοχειακή επιχείρηση που επισκέπτεται σέβεται το περιβάλλον» επεσήμανε, αναφερόμενος σε αποτελέσματα ερευνών. Ο κ. Παπανίκος προέτρεψε παράλληλα τις τουριστικές επιχειρήσεις να δώσουν έμφαση στην υιοθέτηση ενός μοντέλου φιλικού προς το περιβάλλον που θα στηρίζεται στις αρχές της αειφορίας και της κυκλικής οικονομίας.

Στις περιβαλλοντικές δράσεις της Aegean Airlines αναφέρθηκε η Μαρίνα Σπυριδάκη, Corporate Affairs Manager της εταιρείας.

«Όλα γυρνάνε γύρω από την προστασία του περιβάλλοντος» επεσήμανε ο Γιώργος Ματσίγκος, πρόεδρος του συλλόγου διευθυντών ξενοδοχείων Ρόδου, αναφερόμενος παράλληλα στις πρακτικές που υλοποιούν ξενοδοχεία του νησιού στο πλαίσιο ανάδειξης της Ρόδου σαν «πράσινου» τουριστικού προορισμού.

Στις περιβαλλοντικές δράσεις της Aegean Airlines αναφέρθηκε η Μαρίνα Σπυριδάκη, Corporate Affairs Manager της εταιρείας.

Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε μεταξύ άλλων και ο Γρηγόρης Τάσιος, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων.

Τις εργασίες του συνεδρίου και τη συζήτηση συντόνισε ο Σάκης Παπαδόπουλος, εξειδικευμένος συντάκτης σε θέματα τουρισμού.

 

Πηγή: makthes.gr