Το Κρεμλίνο απαγόρευσε σε συνεργάτες του Ρώσου προέδρου να ταξιδεύουν στο εξωτερικό

Οι συνεργάτες της διοίκησης του Ρώσου προέδρου δεν θα μπορούν πλέον να ταξιδεύουν στο εξωτερικό. Όπως μεταδίδει το κανάλι Baza στο Telegram, η απαγόρευση αφορά μόνο τους άνδρες συνεργάτες και αφορά οποιοδήποτε ταξίδι στο εξωτερικό, συμπεριλαμβανομένων των επαγγελματικών και αυτών που πραγματοποιούν οι εργαζόμενοι όταν παίρνουν την άδειά τους.

Οι κανόνες αυτοί θα ισχύουν έως την έκδοση «ειδικής διάταξης για την επιστράτευση» Η απαγόρευση δεν αφορά στις γυναίκες.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Baza, η απαγόρευση αυτή εκδόθηκε αφότου ένας από τους συνεργάτες της διοίκησης του προέδρου έφυγε στο εξωτερικό και δεν ξαναγύρισε μόλις τελείωσε ένα επαγγελματικό ταξίδι σε χώρα της Κοινοπολιτείας Ανεξάρτητων Κρατών (ΚΑΚ) για να αποφύγει την επιστράτευση.

Ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ διέψευσε την πληροφορία για την εν λόγω απαγόρευση, δηλώνοντας «όχι , είναι ένα ξερό ψέμα».

Μετά την ανακοίνωση της «μερικής επιστράτευσης», οι Ρώσοι άρχισαν μαζικά να εγκαταλείπουν την Ρωσία. Μόνο στην Γεωργία κατέφυγαν 700.000, όπως δήλωσε η πρόεδρος της χώρας Σαλόμε Ζουραμπισβίλι. Άλλοι 400.000 χιλιάδες προτίμησαν το Καζακστάν σύμφωνα με τα στοιχεία της υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Προστασίας Ταμάρα Ντουϊσενόβαγια. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Οργανισμού Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής (Frontex), κατά τις δύο εβδομάδες της επιστράτευσης στις χώρες της ΕΕ κατέφυγαν 121.000 Ρώσοι πολίτες. Επίσης οι Ρώσοι επέλεξαν την Τουρκία, την Αρμενία, το Αζερμπαϊτζάν, το Ουζμπεκιστάν, το Τατζικιστάν, την Κιργισία, το Ισραήλ και την Μογγολία.

Μετά τις πρώτες δέκα μέρες της επιστράτευσης το Κρεμλίνο εκτίμησε ότι έφυγαν από την Ρωσία 1.000.000 άνθρωποι , έγραψε το περιοδικό Forbes επικαλούμενο πηγή προσκείμενη στην διοίκηση του προέδρου. Άλλη πηγή του περιοδικού έκανε λόγο για 700.000 Ρώσους. Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ είχε πει ότι δεν πιστεύει αυτούς τους αριθμούς, αλλά δεν ανέφερε πόσοι έφυγαν από την Ρωσία.

Στα μέσα Νοεμβρίου το Κρεμλίνο, όπως έγραψε ο ιστότοπος Viorstka επικαλούμενος πηγές στη διοίκηση του προέδρου, σε σύσκεψη που έγινε, συζητήθηκαν τρόποι επιστροφής στη χώρα των Ρώσων πολιτών που αποτελούσαν εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό και εγκατέλειψαν τη χώρα. Η κυβέρνηση θέλει να επιστρέψουν πίσω προγραμματιστές, επιστήμονες, γιατροί, καλλιτέχνες και επιχειρηματίες. Σύμφωνα με τον ιστότοπο, οι αρχές θα επιχειρήσουν να δελεάσουν όσους έφυγαν με απαλλαγή από την επιστράτευση, με οικονομικά κίνητρα και αφηγήματα για την «πνευματική υπεροχή της Ρωσίας έναντι της Δύσης».

Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού είχε ανακοινώσει ότι η επιστράτευση θα ολοκληρωθεί στις 28 Οκτωβρίου. Ωστόσο ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δεν εξέδωσε τέτοιο διάταγμα, κάτι που σημαίνει ότι η επιστράτευση μπορεί να επαναληφθεί ανά πάσα στιγμή.

Πηγή: www.amna.gr