Σαράντα πέντε άτομα συνελήφθησαν συνολικά για κλοπές οχημάτων, ανάμεσά τους 30 που ηγούνταν μιας ειδικής ομάδας, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της Εθνικής Υπηρεσίας Ερευνών Μπόρισλαβ Σαράφοφ σε συνέντευξη Τύπου. Οι συλλήψεις έγιναν κατά τη διάρκεια αστυνομικής επιχείρησης που άρχισε νωρίτερα σήμερα.
Οι κλοπές γίνονταν κυρίως τη νύχτα, στη συνέχεια τα οχήματα διαλύονταν μέσα σε λίγα λεπτά και πωλούνταν τμηματικά.
Οι κλοπές των αυτοκινήτων γίνονταν κυρίως από τις 12 τα μεσάνυχτα έως τις 5 το πρωί. Στη συνέχεια, μια ειδική ομάδα αποτελούμενη από δέκα άτομα θα αποσυναρμολογούσε ένα αυτοκίνητο επί σχεδόν τέσσερις ώρες. Τα εξαρτήματα πήγαιναν σε αντιπροσώπους αυτοκινήτων, σε καταστήματα με μεταχειρισμένα ανταλλακτικά ή στέλνονταν στο εξωτερικό, δήλωσε ο Σαράφοφ.
Εκτός από τις σύγχρονες μεθόδους, οι κλέφτες χρησιμοποιούν επίσης παραδοσιακά μοντέλα κλοπής όπως η απενεργοποίηση των καμερών παρακολούθησης και το κόψιμο των αυτοκινήτων. Πριν από καιρό, ένα αυτοκίνητο αξίας 500.000 λέβα είχε βρεθεί τόσο πολύ διαλυμένο που μόνο ένα παράθυρό του είχε απομείνει, είπε ο Σαράφοφ.
Ακριβότερα αυτοκίνητα στέλνονταν σε τρίτες χώρες μέσω Τουρκίας με πλαστά έγγραφα και πλαστές πινακίδες κυκλοφορίας μέσω ενός καναλιού που λειτουργεί εδώ και καιρό.
Στο πλαίσιο της επιχείρησης, οι αρχές έλεγξαν δεκάδες διευθύνσεις, εκ των οποίων διευθύνσεις εμπόρων παλιών αυτοκινήτων και νεκροταφείων αυτοκινήτων. Επίσης, δύο αυτοκίνητα που είχαν κλαπεί, βρέθηκαν κατά την επιχείρηση αυτή.
Οι περισσότερες συλλήψεις έγιναν στη Βάρνα, λιμάνι της Μαύρης Θάλασσας, όπου ελέγχθηκαν 49 διευθύνσεις και επίσης βρέθηκαν ειδικά εργαλεία, δήλωσε ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών, επίτροπος Στανιμίρ Στάνεφ.
Οι κλοπές αυτοκινήτων γίνονται ακόμη πιο “πρωτοποριακές”, δήλωσε η εκπρόσωπος της Ειδικής Εισαγγελίας Σίικα Μίλεβα, προσθέτοντας ότι ένα αυτοκίνητο μπορεί να κλαπεί μέσα σε λίγα λεπτά.
Αρκετές περιπτώσεις εκβιασμού καταγράφονται ήδη. Σε μια από αυτές, οι κλέφτες ενός αυτοκινήτου βρήκαν το τηλέφωνο του θύματος και του πρότειναν να του επιστρέψουν το αυτοκίνητο έναντι λύτρων. Σε άλλες περιπτώσεις ζητούν απευθείας λύτρα. Έτσι ο ιδιοκτήτης γίνεται επενδυτής στο εγκληματικό σχέδιο, δήλωσε η Μίλεβα.
Υπήρχαν 120 περισσότερες κλοπές πέρυσι σε σχέση με το 2021. Τα κατηγορητήρια που κατατέθηκαν πέρυσι ήταν 153, σε βάρος 154 ατόμων απαγγέλθηκαν κατηγορίες και μόνο ένα αθωώθηκε, και επιβλήθηκαν 189 ποινές.
Οι περισσότερες κλοπές αυτοκινήτων έγιναν στη Σόφια και τη Βάρνα, δήλωσε ο διευθυντής της Εθνικής Αστυνομίας Ατανάς Ιλκόφ. Τα αυτοκίνητα που εκλάπησαν στην πρωτεύουσα μεταφέρθηκαν στη γειτονική πόλη Πέρνικ όπου αποσυναρμολογήθηκαν. Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, η επίλυση τέτοιων υποθέσεων βελτιώθηκε κατά 2% πέρυσι.