Ξύρισε ελιές – εσπεριδοειδή το χαλάζι και η βροχή, ζημιές σε όλη τη χώρα απ’ τον καιρό

Μαζεμένες και συνοδεία χαλαζιού ήρθαν οι πολυπόθητες βροχές στα παραγωγικά κέντρα της χώρας, δημιουργώντας νέους πονοκεφάλους στους καλλιεργητές εξαιτίας του μεγάλου όγκου νερού και της πτώσης μέρους της ηρτημένης σοδειάς.

Τα τελευταία 24ωρα σε Λακωνία, Πέλλα, Θεσπρωτία, Ηλεία αλλά και σε άλλες περιοχές, δέντρα και αροτραία πνίγονται αντί να ξεδιψούν κάτω από μεγάλους όγκους νερού, με τα χιλιοστά βροχής που πέφτουν μέσα σε μία μέρα να αντιστοιχούν σε ορισμένες περιπτώσεις στο 25% του ετήσιου μέσου όρου.

Στις λάσπες κατέληξε ο ελαιόκαρπος στις Κροκεές λόγω χαλαζόπτωσης

Χαλάζι και ισχυροί άνεμοι ξετίναξαν τον ώριμο καρπό από τους ελαιώνες των παραγωγών στις Κροκεές Λακωνίας την Πέμπτη 26 Ιανουαρίου, με τον τοπικό Αγροτικό Συνεταιρισμό να ζητάει την άμεση καταγραφή της ζημιάς και την καταβολή αντάξιας αποζημίωσης από τον ΕΛΓΑ.

Τα καιρικά φαινόμενα που έπληξαν στις 26 Ιανουαρίου το νομό Λακωνίας οδηγούν σε επιπρόσθετη μείωση της παραγωγής ελαιόκαρπου, έπειτα από τη ζημιά που προήλθε λόγω προσβολών γλοιοσπορίου και δάκου στην ευρύτερη περιοχή.

Ο Α.Ε.Σ. Κροκεών υπολογίζει το άθροισμα των απωλειών τη φετινή καλλιεργητική περίοδο σε 200.000 κιλά ελαιολάδου  που με μία τιμή στα 5 ευρώ το κιλό αντιστοιχεί σε οικονομική απώλεια ύψους 1.000.000 ευρώ.

Φουσκωμένος ο Ευρώτας, πάνω από 100 χιλιοστά η βροχή

Έντονα είναι τα καιρικά φαινόμενα σε όλη τη Λακωνία, ενώ κλειστή είναι από το πρωί της Πέμπτης 26 Ιανουαρίου η γέφυρα του Ευρώτα στη Σκάλα. Οι καταιγίδες που εκδηλώνονται στο νομό είναι σφοδρές κυρίως στον άξονα Γύθειο-Γεράκι-Κοσμά, ενώ πάνω από πάνω από 100 χιλιοστά βροχής έχουν καταγραφεί από διάφορους μετεωρολογικούς σταθμούς.

Παράλληλα σημειώνονται και τοπικές χαλαζοπτώσεις, όπως στις Κροκεές, με αποτέλεσμα να βρίσκεται σε κίνδυνο η σοδειά εσπεριδοειδών και ελαιόκαρπου σε όλα τα μήκη και πλάτη του νομού.

Σύμφωνα με κατοίκους, η στάθμη του Ευρώτα κοντά στον Βρονταμά ήδη έχει ανέβει περίπου στα 2.05 μέτρα από το μεσημέρι. Αναφέρθηκε πως έχει σπάσει το πρόχωμα του Ευρώτα στην κάτω γέφυρα και τα νερά βρίσκουν διέξοδο στα χωράφια προς την πλευρά του Έλους. Η στάθμη του Ευρώτα και των παραποτάμων αναμένεται να ανέβει περισσότερο τις επόμενες ώρες.

Σε μία μέρα 206 χιλιοστά βροχής στη Πέλλα

Χαρακτηριστικό παράδειγμα της έντασης των φαινομένων αποτελεί ο δήμος Αλμυωπίας στο νομό Πέλλας, όπου η βροχόπτωση μετρήθηκε στα 206 χιλιοστά νερού στις 23 Ιανουαρίου για μια περιοχή όπου η ετήσια βροχόπτωση υπολογίζεται στα 760 χιλιοστά.

Προβλήματα εντοπίζονται σε τοπικές καλλιέργειες οσπρίων (φασόλια, ρεβίθια, φακή) και αρωματικών φυτών, ενώ ορισμένες εκτάσεις με σκληρό σιτάρι στις χαμηλότερες υψομετρικά ζώνες έχουν επίσης πλημμυρίσει, αφού φούσκωσαν τα ρέματα εξαιτίας του ύψους της βροχής. Φωτογραφίες από την περιοχή που διακινούνται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης απεικονίζουν ακόμη και τις εγκαταστάσεις μονάδας ιχθυοκαλλιέργειαςνα έχουν καλυφθεί από νερά. Ας σημειωθεί πως ορισμένες περιοχές όπως η Αριδαία και η Σκύδρα έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

«Οι σφοδρές βροχοπτώσεις και καταιγίδες που έπληξαν την Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας, προκάλεσαν σοβαρές ζημίες σε δημόσιες υποδομές, επιχειρήσεις, κατοικίες και αγροτικό και παραγωγικό κεφάλαιο», επιβεβαιώνει σε ανακοίνωσή της η αντιπεριφέρεια Πέλλας.


Βούλιαξαν χιλιάδες στρέμματα στη Θεσπρωτία

Πλημμύρισε ξανά ο κάμπος Θεσπρωτίας

Δυτικότερα, πλημμύρισε για ακόμη μια φορά εξαιτίας των έντονων βροχοπτώσεων τις προηγούμενες μέρες ο κάμπος της Θεσπρωτίας και κυρίως οι αγροτικές εκτάσεις στους παραποτάμιους οικισμούς, αφού ο ποταμός Καλαμάς υπεχείλισε , με αποτέλεσμα να βουλιάξουν στο νερό χιλιάδες στρέμματα κυρίως στα χωριά Βρυσέλλα, την Κυπάρισσο και άλλους οικισμούς που βρίσκονται κατά μήκος του ποταμού. Χιλιάδες στρέμματα έχουν μετατραπεί σε λίμνη, ενώ έχουν «πνιγεί» στα λασπόνερα καλλιέργειες τριφυλλιού, πορτοκαλιές και λεμονιές από τις οποίες οι αγρότες δεν πρόλαβαν να μαζέψουν τον καρπό.

Σπασμένα κλαδιά σε εσπεριδοειδή και ελιές στην Ηλεία

Προβλήματα εντοπίζονται και στη Νότια Ελλάδα, όπου οι ισχυρές χαλαζοπτώσεις που σημειώθηκαν στην Ηλεία το περασμένο Σαββατοκύριακο προκάλεσαν ανυπολόγιστες ζημιές σε καλλιέργειες στην περιοχή των Κρεστένων, πλήττοντας ιδιαίτερα τα ελαιόδεντρα και τα εσπεριδοειδή στα Μακρίσια, στα Καλυβάκια, στον Γρύλλο και στη Βρίνα. Τα καιρικά φαινόμενα μπορεί να μην ήταν μεγάλης διάρκειας, όμως λόγω σφοδρότητας πολλά κλαδιά δέντρων κόπηκαν, τραβώντας στις λάσπες και την ηρτημένη σοδειά.

Η σχετική ανακοίνωση του Α.Ε.Σ. Κροκεών έχει ως ακολούθως:

«Κύριοι/ες

Με λύπη μας σας ενημερώνουμε ότι σήμερα 26 Ιανουαρίου ημέρα Πέμπτη έπειτα και από τις προειδοποιήσεις τις Πολιτικής Προστασίας του Πολίτη για τα ακραία καιρικά φαινόμενα βρεθήκαμε στο επίκεντρο της κακοκαιρίας με αποτέλεσμα την επιπρόσθετη μείωση της παραγωγής ελαιοκάρπου (εδώ επισημαίνουμε ότι είχε ήδη επέλθει μείωση της παραγωγής λόγω  γλοιοσπορίου και δάκου ασθένειες που δυστυχώς λόγω καιρικών συνθηκών υπήρξε έξαρση αλλά και λόγω μειωμένου προϋπολογισμού της δακοκτονίας στην ΛΑΚΩΝΙΑ )

Σήμερα  δόθηκε το τελειωτικό χτύπημα για την παραγωγή μας με ΕΝΤΟΝΑ καιρικά φαινόμενα (ΧΑΛΑΖΙ,ΔΥΝΑΤΟΥΣ ΑΕΡΙΔΕΣ,ΚΑΤΑΙΓΙΔΕΣ)

Το αποτέλεσμα  με την ματιά των παραγωγών αλλά και του Διοικητικού Συμβουλίου του Α.Ε.Σ.ΚΡΟΚΕΩΝ  είναι τουλάχιστον τραγικά.

Υπάρχουν δυο θέματα που χρήζουν άμεσης παρέμβασης-λύσης από εσάς.

Πρώτο: όσον αφορά τους παραγωγούς να γίνει άμεση καταγραφή της ζημίας  και φυσικά αποζημίωση αντάξια της.(Επισημαίνουμε ότι οι Κροκεές  δεν έχει απασχολήσει οικονομικά τον ΕΛΓΑ σχεδόν ποτέ)

Δεύτερο: Ο μεγαλύτερος οικονομικός φορέας στον τόπο μας  ο Α.Ε.Σ.ΚΡΟΚΕΩΝ

 υπολογίζουμε  με το  μέσο ετήσιας παραγωγής μας σε οικονομική απώλεια ύψους  τουλάχιστον  200.000,00κιλων  εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου

Δηλαδή ύψους 1.000.000,00 ευρώ.

Παρακαλείσθε για την άμεση ανεύρεση λύσης».

Πηγή: www.agronews.gr