Δίκτυο Αλληλοβοήθειας από την Πρωτοβουλία «Η Γειτονιά της Αλεξάνδρου Σβώλου»

Ένα Δίκτυο Αλληλοβοήθειας για να μη μείνει κανείς μόνος/η στις δύσκολες συνθήκες της πανδημίας, οργάνωσε η Πρωτοβουλία «Η Γειτονιά της Αλεξάνδρου Σβώλου», ακολουθώντας το παράδειγμα πρακτικών που ακολουθήθηκαν με επιτυχία σε πόλεις του εξωτερικού, όπως πχ στη Νάπολη και τη Βαρκελώνη.

Στόχος του Δικτύου είναι να εντοπιστούν άνθρωποι που δεν μπορούν να βγουν από το σπίτι τους και χρειάζονται υποστήριξη και στη συνέχεια, οι γείτονές τους να τους βοηθήσουν στις βασικές καθημερινές τους ανάγκες, όπως πχ στην αγορά τροφίμων, φαρμάκων και ειδών πρώτης ανάγκης, στη φροντίδα των κατοικίδιων, στην πληρωμή λογαριασμών, στη δημιουργική απασχόληση των παιδιών, στην αποστολή γραμμάτων και στην ανταλλαγή βιβλίων. Προς το παρόν, το Δίκτυο Αλληλοβοήθειας θα λειτουργεί τηρώντας όλες τις δικλείδες ασφαλείας για την προστασία των ατόμων που έχουν ανάγκη υποστήριξης στην περιοχή της Αλεξάνδρου Σβώλου, ενώ επιθυμία των διοργανωτών είναι να επεκταθεί σε όλη την πόλη.

Ήδη, έχουν αρχίσει να αναρτώνται πίνακες με πληροφορίες στην είσοδο πολυκατοικιών και δημιουργούνται γκρουπ μέσω εφαρμογών, όπως Telegram, Signal, Viber, WhatsApp, Messenger προκειμένου να εντοπιστούν άνθρωποι που δεν μπορούν να βγουν από το σπίτι τους (πχ ευπαθείς ομάδες) και χρειάζονται υποστήριξη για βασικές καθημερινές ανάγκες. Παράλληλα, μέσω των ομαδικών γκρουπ θα γίνεται ανταλλαγή πληροφοριών που αφορούν στην πανδημία, και τα νέα της περιοχής.

«Η αλληλεγγύη διαδραματίζει ίσως τον πιο σπουδαίο ρόλο στην εξέλιξη της ανθρώπινης κοινωνίας και αποτελεί έναν από τους θεμέλιους λίθους της Πρωτοβουλίας μας. Με οδηγό τις συμβουλές πρόληψης, για την αποφυγή εξάπλωσης του ιού, δημιουργήσαμε ένα “Δίκτυο Αλληλοβοήθειας”, το οποίο επιθυμούμε να επεκταθεί σε όλη την πόλη. Μέσα στις δυστοπικές συνθήκες που ζούμε, είναι απαραίτητο να δράσουμε συλλογικά και να οργανωθούμε τοπικά στις γειτονιές μας. Δε θα αφήσουμε τον φόβο και την απομόνωση να κυριαρχήσουν στις ζωές μας. Η πανδημία είναι μία ευκαιρία να εργαστούμε για την προστασία και την αμοιβαία φροντίδα των ανθρώπων που ζουν δίπλα μας», αναφέρεται σε ανακοίνωση του Δικτύου.

Η Πρωτοβουλία «Η Γειτονιά της Αλεξάνδρου Σβώλου» είναι μια ομάδα που λειτουργεί στο κέντρο της Θεσσαλονίκης τα τελευταία επτά χρόνια αναπτύσσοντας δράσεις όπως το «Δείπνο της Άνοιξης» και το «Πάρκο Τσέπης», εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Γιώργος Χατζηνάκος, μέλος της Πρωτοβουλίας.

«Στο πλαίσιο των ευρύτερων δράσεων της Πρωτοβουλίας αποφασίσαμε να ενεργοποιηθούμε με σκοπό να βοηθήσουμε τους γείτονες που έχουν ανάγκη και τους ανθρώπους που μένουν δίπλα μας, που είτε τους γνωρίζουμε είτε όχι. Είμαστε μέλη σε διάφορα διεθνή δίκτυα πόλεων των λεγόμενων καλών πρακτικών κλπ. Είδαμε ότι σε πάρα πολλές χώρες και πόλεις του κόσμου έχουν αναπτυχθεί παρόμοιες πρωτοβουλίες και δράσεις, με σκοπό την κοινωνική διαχείριση της πανδημίας. Το ευρύτερο πλαίσιο είναι να δούμε τι μπορεί να κάνει η κοινωνία ως απάντηση στην πανδημία. Γι’ αυτόν τον λόγο, η πανδημία για μας θεωρείται ευκαιρία να φτάσουμε στα διαμερίσματα και να γνωρίσουμε όσο περισσότερους γείτονες και γειτόνισσες, με σκοπό να τους εντάξουμε στη δράση μας. Κατά κύριο λόγο, οι δράσεις μας αφορούν τη γειτονιά της Σβώλου. Από ‘κει και πέρα, όμως, στην ομάδα μας συμμετέχουν και άνθρωποι που δεν μένουν στη γειτονιά και οι οποίοι έχουν όρεξη να δράσουν στη γειτονιά που μένουν. Η φιλοσοφία πίσω από τη δράση είναι δρούμε συλλογικά και τοπικά», σημειώνει ο κ. Χατζηνάκος.

Πηγή: www.amna.gr