Επίσκεψη της Λ. Μενδώνη στο Κατάρ

Να δρομολογηθεί ένα πρόγραμμα πολιτιστικών ανταλλαγών, σε ένα πλαίσιο μακροχρόνιου στρατηγικού σχεδιασμού με προστιθέμενη αξία και για τους δύο λαούς, συμφωνήθηκε κατά τη συνάντηση της υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνας Μενδώνη, με την πρόεδρο της Αρχής των Μουσείων του Κατάρ, Sheikha Al-Mayassa bint Hamad Al-Thani. «Για τον σκοπό αυτό», όπως ενημερώνει σχετική ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ, «πρόκειται να συσταθεί ομάδα εργασίας, προκειμένου να δουλέψει με συστηματικό και αναλυτικό τρόπο τις προτεραιότητες των δύο πλευρών ώστε να καταρτιστεί ένα πρόγραμμα με άμεσους στόχους. Στόχος του προγράμματος είναι να σχεδιαστεί στο προσεχές διάστημα η προοπτική Έτους Πολιτισμού Ελλάδας-Κατάρ».

Η κ. Μενδώνη πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στο Κατάρ, όπου κατά τις συναντήσεις της με την πρόεδρο της Αρχής των Μουσείων του Κατάρ, αλλά και με τον ομόλογό της Salah bin Ghanem Al Ali, τέθηκαν -σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση- οι βάσεις για μακρόχρονη συνεργασία στον τομέα του Πολιτισμού. Στο πλαίσιο της συνεργασίας, συζητήθηκε επίσης ο σχεδιασμός residencies για καλλιτέχνες από την Ελλάδα και το Κατάρ, με αντίστοιχη φιλοξενία από κάθε χώρα, καθώς και οι εξελίξεις στον τομέα της σύγχρονης μουσειολογίας και η προσβασιμότητα των χώρων Πολιτισμού σε ειδικές ομάδες κοινού, ενώ κατά τη συνάντηση της κ. Μενδώνη με τον ομόλογό της Salah bin Ghanem Al Ali, συζητήθηκε η διαμόρφωση ενός προγράμματος ανταλλαγών Ελλάδας-Κατάρ μέσω της συνεργασίας ομάδων εργασίας των δύο χωρών. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ, ο υπουργός αποδέχθηκε την πρόταση της Λίνας Μενδώνη να επισκεφθεί την Ελλάδα, αφού ολοκληρωθούν οι αποστολές των δύο χωρών, προκειμένου να υπογραφεί μνημόνιο συνεργασίας στον τομέα του Πολιτισμού. Το μνημόνιο θα περιλαμβάνει και συνεργασία για τον τομέα της προστασίας από την παράνομη διακίνηση πολιτιστικών αγαθών.

 

Συμμετοχή Ελλάδας στη διεθνή έκθεση βιβλίου της Ντόχα

Ως πρώτη κίνηση στο πρόγραμμα πολιτιστικών ανταλλαγών μεταξύ Ελλάδας και Κατάρ, προγραμματίζεται η συμμετοχή της Ελλάδας στη διεθνή έκθεση βιβλίου της Ντόχα τον Ιανουάριο του 2022 και του Κατάρ στη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης 2022. Όπως πληροφορεί το ΥΠΠΟΑ με την ανακοίνωσή του, στο πλαίσιο των συμμετοχών εντάσσεται μεταφραστικό πρόγραμμα απόδοσης ελληνικών βιβλίων στην αραβική γλώσσα και αραβικών βιβλίων στην ελληνική, ενώ τα βιβλία που θα επιλεγούν θα αποδοθούν και στη γραφή Braille. Οι δύο εθνικές συμμετοχές στις εκθέσεις βιβλίου, θα συνοδευτούν από ευρύτερο πολιτιστικό πρόγραμμα, το οποίο θα παρουσιάζει διαφορετικές εκφάνσεις της πολιτιστικής κληρονομιάς και του σύγχρονου πολιτισμού των δύο χωρών.

Η yπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού συναντήθηκε επίσης στην Ντόχα με τον Αρχιεπίσκοπο Καττάρων Μακάριο, καθώς και με Έλληνες επιστήμονες και επαγγελματίες και μέλη της ελληνικής κοινότητας που εργάζονται στο Κατάρ.

Η επίσημη επίσκεψη της κ. Μενδώνη στο Κατάρ θα ολοκληρωθεί σήμερα με την τελετή εγκαινίων της έκθεσης του αντιγράφου του αγάλματος του Ηνιόχου των Δελφών στο Μετρό της Ντόχα, δώρο της ελληνικής κυβέρνησης, καθώς και με συνάντηση με τον dιευθυντή του Πολιτιστικού Κέντρου «Katara Village», Δρ Khalid bin Ibrahim Al-Sulaiti.

Πηγή: www.amna.gr