Η ακύρωση των ΗΠΑ, οι χορηγοί και τα νέα ερωτήματα

Η ομάδα στίβου των ΗΠΑ ακύρωσε το καμπ προετοιμασίας της στην Ιαπωνία για τους Ολυμπιακούς, λόγω ανησυχιών για την ασφάλεια εν μέσω της πανδημίας COVID-19, όπως ανακοίνωσαν σήμερα, Τετάρτη (12/5) οι τοπικές αρχές, θέτοντας περισσότερα ερωτήματα σχετικά με τη διεξαγωγή των Αγώνων.

Η ομάδα ήταν έτοιμη να προετοιμαστεί στην Τσίμπα, στο Τόκιο, αλλά αυτό το σχέδιο ακυρώθηκε «λόγω ανησυχίας για την ασφάλεια των αθλητών τους», σύμφωνα με σχετική δήλωση.

«Είναι κρίμα που αποφάσισαν να ακυρώσουν την προετομασία, αλλά πιστεύω ότι έλαβαν την καλύτερη δυνατή απόφαση στην τρέχουσα κατάσταση» ανέφερε στη δήλωση ο κυβερνήτης της Τσίμπα, Τόσιχιτο Κουμαγκάι.

Με λιγότερους από τρεις μήνες πριν από την έναρξη των Αγώνων στις 23 Ιουλίου, η Ιαπωνία καταπολεμά την αύξηση των κρουσμάτων, ενώ η πλειονότητα του πληθυσμού θέλει να ακυρωθούν ή να αναβληθούν για δεύτερη φορά.

Οι ανησυχίες του κοινού προκάλεσαν επίσης την ανησυχία μεταξύ των χορηγών, με ανώτατο στέλεχος της Toyota Motor Corp. να λέει ότι αξιωματούχοι της εταιρείας αισθάνονταν να συγκρούεται η επιθυμία να επιτύχουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες και η ανησυχία του κοινού σχετικά με τη διοργάνωση κατά τη διάρκεια πανδημίας.

«Ως χορηγοί, σπάει η καρδιά μας να βλέπουμε τη δημόσια δυσαρέσκεια που απευθύνεται σε αθλητές» δήλωσε το στέλεχος της αυτοκινητοβιομηχανίας, Γιουν Ναγκάτα. «Για να είμαστε ειλικρινείς, είμαστε σε σύγκρουση κάθε μέρα σχετικά με το ποια είναι η καλύτερη πορεία δράσης».

Για να αποτρέψει ένα νέο ξέσπασμα κατά τη διάρκεια της διοργάνωσης, η Ιαπωνία ετοιμάζεται να προσφέρει εμβολιασμούς σε περίπου 2.500 αθλητές και προσωπικό υποστήριξης στους Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς Αγώνες.

Ωστόσο, μόλις το 2,6% του πληθυσμού έχει εμβολιαστεί και οι αναφορές τον προηγούμενο μήνα περί προτεραιότητας για τους αθλητές προκάλεσαν κριτική στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, εν μέσω δημόσιου θυμού για τον αργό ρυθμό της εκστρατείας εμβολιασμού.

Η εφημερίδα “Yomiuri Shimbun” έγραψε ότι οι εμβολιασμοί θα μπορούσαν να αρχίσουν ήδη από τον Ιούνιο, αλλά αξιωματούχοι ανέφεραν ότι ο χρόνος και οι λεπτομέρειες παραμένουν ασαφείς.

Την περασμένη εβδομάδα, η Pfizer Inc και η BioNTech SE ανακοίνωσαν ότι θα δώσουν δόσεις εμβολίου στη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ), για να βοηθήσουν τον εμβολιασμό αθλητών και των αντιπροσωπειών τους τόσο στους Ολυμπιακούς, όσο και στους Παραολυμπιακούς Αγώνες.

Η Ιαπωνία έχει εγκρίνει μόνο το εμβόλιο Pfizer.

Η ΔΟΕ, οι Ιάπωνες διοργανωτές και η κυβέρνηση έχουν δεσμευτεί επανειλημμένα να διοργανώσουν τους Αγώνες όπως είχε προγραμματιστεί, παρά την έντονη κριτική.

Με ένα άρθρο χθες, η εφημερίδα “New York Times” συμμετείχε στις εκκλήσεις ακύρωσης. «Ήρθε η ώρα να ακούσουμε την επιστήμη και να σταματήσουμε κάθε κίνδυνο» ανέφερε.

Στην Ιαπωνία 11.000 άνθρωποι έχουν πεθάνει και το ιατρικό σύστημα έχει δοκιμαστεί σοβαρά από την τελευταία αύξηση κρουσμάτων, με 925 νέες μολύνσεις την Τρίτη στο Τόκιο.

Πηγή: www.amna.gr