Η Hyundai στοχεύει να γίνει πρωταγωνιστής της ηλεκτρικής εποχής με την αποκλειστική EV πλατφόρμα «E-GMP»

H Hyundai παρουσίασε τη νέα ειδικά εξελιγμένη για αμιγώς ηλεκτρικά αυτοκίνητα πλατφόρμα, την Electric-Global Modular Platform (E-GMP). Σχεδιασμένη αποκλειστικά για ηλεκτρικά αυτοκίνητα, η E-GMP προσφέρει βελτιωμένη απόδοση, αναβαθμισμένα δυναμικά χαρακτηριστικά, αυξημένη αυτονομία και μεγαλύτερους εσωτερικούς χώρους για τους επιβάτες και τις αποσκευές.

Η ευελιξία στη εξέλιξη μπορεί να ικανοποιήσει τις ανάγκες των πελατών για επιδόσεις. Το μοντέλο υψηλών επιδόσεων θα επιταχύνει από στάση έως τα 100 χλμ./ώρα σε λιγότερα από 3,5 δευτερόλεπτα και θα έχει τελική ταχύτητα 260 χλμ./ ώρα. Παράλληλα έχει σχεδιαστεί για να προσφέρει βελτιωμένα δυναμικά χαρακτηριστικά και κορυφαία σταθερότητα στις μεγάλες ταχύτητες. Αυτό διασφαλίζεται από τη βέλτιστη κατανομή βάρους μεταξύ των δύο αξόνων καθώς και το χαμηλό κέντρο βάρους, χάρη στην τοποθέτηση των μπαταριών χαμηλά και την υιοθέτηση ηλεκτρικών κινητήρων, οι οποίοι βρίσκονται στο χώρο που προηγουμένως κατείχε ένας κινητήρας εσωτερικής καύσης.

Η E-GMP μεγιστοποιεί τους εσωτερικούς χώρους χάρη στο μεγάλο μεταξόνιο, τους μικρούς προβόλους του αμαξώματος, αλλά και την εκλεπτυσμένη σχεδίαση του ταμπλό. Με τη μπαταρία τοποθετημένη κάτω από το δάπεδο, η αρχιτεκτονική της E-GMP δημιουργεί ένα επίπεδο «πάτωμα» για την καμπίνα. Αυτό εξασφαλίζει περισσότερο χώρο για τα πόδια των επιβατών, επιτρέποντας παράλληλα διάφορες διαρρυθμίσεις για τα εμπρός και πίσω καθίσματα.

Τα περισσότερα από τα υπάρχοντα ηλεκτρικά οχήματα και η υποδομή ταχυφορτιστών εξασφαλίζει φόρτιση με ισχύ από 50 έως 150 kW για ηλεκτρικά αυτοκίνητα που είναι εξοπλισμένα με συστήματα 400V. Ωστόσο, η ανάπτυξη υποδομής 800V θα επιτρέψει σταδιακά ακόμη πιο γρήγορη φόρτιση, μέχρι και με 350 kW.

Ακολουθώντας αυτήν την τάση, το γκρουπ Hyundai έχει επενδύσει στο IONITY, το δίκτυο φόρτισης υψηλής ισχύος στην Ευρώπη, ως στρατηγικός εταίρος και μέτοχος. Η IONITY διαθέτει 298 σταθμούς φόρτισης υψηλής ισχύος (HPC) -με ισχύ φόρτισης έως 350 kW- κατά μήκος των εθνικών οδών ευρωπαϊκών χωρών. Η εταιρεία σκοπεύει να αυξήσει αυτόν τον αριθμό σε 400 σταθμούς HPC έως το 2022, συμπεριλαμβανομένων 53 που βρίσκονται ήδη υπό κατασκευή.

Η E-GMP έχει στάνταρ δυνατότητα φόρτισης 800 V και είναι συμβατή με τα 400V χωρίς να χρειάζονται πρόσθετα εξαρτήματα ή προσαρμογείς. Το σύστημα πολλαπλής φόρτισης είναι η πρώτη πατενταρισμένη τεχνολογία στον κόσμο που λειτουργεί τον κινητήρα και τον μετατροπέα για να αυξήσει τα 400V στα 800V για σταθερή συμβατότητα φόρτισης.

Ένα ηλεκτρικό όχημα που βασίζεται στην E-GMP έχει μέγιστη αυτονομία πάνω από 500 χιλιόμετρα με πλήρως φορτισμένη μπαταρία σύμφωνα με το WLTP. Επίσης εξασφαλίζει την ταχυφόρτιση της μπαταρίας στο 80% σε μόλις 18 λεπτά και μπορεί να προσθέσει έως και 100 χιλιόμετρα αυτονομίας σε μόλις πέντε λεπτά.

Η αρχιτεκτονική της E-GMP θα λανσαριστεί συνολικά σε 23 μοντέλα EV, ενώ στοχεύει το γκρουπ να πουλήσει περισσότερα από 1 εκατομμύριο EV παγκοσμίως μέχρι το 2025.

Πηγή:www.amna.gr