Κατασκευή νέων κολυμβητηρίων και ανακαίνιση των υπαρχόντων

Σύμβαση για την ανακαίνιση/ανακατασκευή και την κατασκευή νέων εγκαταστάσεων στο Ολυμπιακό Κέντρο Υγρού Στίβου, υπογράφηκε μεταξύ του υφυπουργού Αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη, του διεθύνοντα συμβούλου της Lamda Development, Οδυσσέα Αθανασίου, και της διοίκησης του ΟΑΚΑ. Η υπογραφή της σύμβασης έγινε σε ειδική εκδήλωση, στην ανοιχτή πισίνα των Ολυμπιακών Εγκαταστάσεων, και αποτελεί συνέχεια του μηνμονίου συναντίληψης μεταξύ Πολιτείας και Lamda Development, αναφορικά με το Μητροπολιτικό Πάρκο του Ελληνικού. Στην εκδήλωση παρέστησαν, μεταξύ άλλων, ο γενικός γραμματέας Αθλητισμού, Γιώργος Μαυρωτάς, ο δήμαρχος Αμαρουσίου, Θόδωρος Αμπατζόγλου, ο πρόεδρος του ΔΣ και ο διευθυντής συντονιστής του ΟΑΚΑ, Νεκτάριος Βιδάκης και Κωνσταντίνος Χαλιορής αντίστοιχα, και ο διευθυντής Ανάπτυξης Έργου Ελληνικού της Lamda Development, Ζήσιμος Δανηλάτος. Παρόντες ήταν επίσης οι υποψήφιοι πρόεδροι της Κολυμβητικής Ομοσπονδίας Ελλάδας (ΚΟΕ), Σπύρος Γιαννιώτης και Κυριάκος Γιαννόπουλος.

Το έργο, το οποίο θα αυτοχρηματοδοτηθεί από την Lamda Development, προβλέπει μεταξυ άλλων:

– κατασκευή νέας ανοξείδωτης κολυμβητικής δεξαμενής, βάθους 2,2μ., στο χώρο του ανοιχτού καταδυτηρίου, το οποίο δεν λειτούργησε ποτέ εξαιτίας προβλημάτων στατικότητας.
– κατασκευή νέας κολυμβητικής δεξαμενής, μεγέθους 25Χ20μ. (25άρα πισίνα) και βάθους 2μ., στο χώρο πίσω από το ανοιχτο καταδυτήριο.
– σειρά εργασιών στην πισίνα 5 (ανοιχτό κολυμβητήριο), όπως η απομάκρυνση των μεταλλικών εξεδρών, προκειμένου η εγκατάσταση να μπορέσει να χρησιμοποιηθεί για αγώνες, κάτι που δεν έχει συμβεί μετά το 2004.
– εργασίες στο κεντρικό κλειστό κολυμβητήριο (ανακατασκευή αποδυτηρίων και χώρων υγιεινής, αντικατάσταση λαμπτήρων για εξοικονόμηση ενέργειας, τοποθέτηση νέου ηλεκτρονικού πίνακα, αποσύνδεση του συστήματος κλιματισμού από το αντίστοιχο του κλειστού γυμναστηρίου).
– ανακατασκευή πισίνας εκμάθησης (ΑμεΑ) και τοποθέτηση πολυκαρβονικού τηλεσκοπικού στεγάστρου επ’ αυτής

Οι εργασίες θα αρχίσουν από την επόμενη εβδομάδα και το χρονοδιάγραμμα προβλέπει την ολοκλήρωση τους εντός πέντε μηνών, προκειμένου να προλάβουν να χρησιμοποιηθούν από αθλητές και αθλήτριες που θα προετοιμάζονται για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο.

Να σημειωθεί ότι, με την παράδση των εγκαταστάσεων από τη Lamda Development, προβλέπεται να αποδοθούν στην εταιρεία οι αντίστοιχες εγκαταστάσεις στο Εθνικό Αθλητικό Κέντρο Νεότητας του Αγίου Κοσμά.

Ο υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, αφού επανέλαβε ότι η αξιοποίηση των Ολυμπιακών Εγκαταστάσεων που μαραζώζνουν, βρίσκεται πολύ ψηλά στην ατζέντα της Κυβέρνησης, τόνισε ότι με τη σύμβαση αυτή, “… το Ολυμπιακό Κέντρο Υγρού Στίβου θα γίνει επιτέλους στην πράξη Ολυμπιακό Κέντρο” και έκανε λόγο για “μία νέα ενδοξη αφετηρία, όπως αρμόζει στο ΟΑΚΑ”. Προανήγγειλε, παράλληλα, ακόμη μια συνεργασία με τη Lamda Development, με αντικείμενο αυτή τη φορά το εγκαταλελειμμένο κολυμβητήριο του Ολυμπιακού Χωριού.

Για την “αρχή μίας νέας ιστορικής περιόδου για το ΟΑΚΑ” έκανε λόγο ο διευθυντής συντονιστής του Ολυμπιακού Αθλητικού Κέντρου Αθηνών, Κωνσταντίνος Χαλιορής, ενώ ο διευθύνων σύμβουλος της Lamda Development, Οδυσσσέας Αθανασίου, επισήμανε ότι “η αναβάθμιση του ΟΑΚΑ αποδεικνύει ότι τα οφέλη από τα έργα στο Ελληνικό αγγίζουν όλους τους πολίτες της Αττικής”.

Στην ομιλία του, ο Λευτέρης Αυγενάκης ανέφερε μεταξύ άλλων:

«Βρισκόμαστε σήμερα εδώ διότι, για ακόμα μια φορά, κεντρικό μας θέμα είναι το Ολυμπιακό Αθλητικό Κέντρο Αθηνών «Σπύρος Λούης».

Όπως γνωρίζετε, από την πρώτη στιγμή στο Υφυπουργείο Αθλητισμού, θέσαμε πολύ ψηλά στην ατζέντα μας την αναβάθμιση και αξιοποίηση των παραμελημένων και μαραζωμένων Ολυμπιακών μας εγκαταστάσεων.

Υπό την ασφυκτική πίεση του χρόνου και με σκληρή δουλειά, καταφέραμε να αντιμετωπίσουμε πάρα πολλά προβλήματά τους και σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα να δρομολογήσουμε συντηρήσεις, αναβαθμίσεις, εκσυγχρονισμούς και αξιοποιήσεις τους.

Θέλω για μια ακόμη φορά, να επισημάνω πως η αθλητική μεταρρύθμιση, που εξελίσσεται όλο αυτό το διάστημα, δεν είναι μόνο οι θεσμικές τομές. Αθλητική μεταρρύθμιση και ανάπτυξη είναι να αλλάξουν όψη και οι γερασμένες, ασυντήρητες και σε κάποιες περιπτώσεις και επικίνδυνες αθλητικές εγκαταστάσεις της χώρας μας. Προχωράμε με όραμα, αλλά κυρίως με σχέδιο και με προγραμματισμό για την αξιοποίησή τους, μίας προς μίας, προς όφελος της αθλητικής οικογένειας και της κοινωνίας.

Σήμερα βρισκόμαστε εδώ, διότι, μετά από διαβουλεύσεις με τη Lamda Development, με την οποία υπάρχει άριστο κλίμα συνεργασίας και κατανόησης των αθλητικών αναγκών -και τους ευχαριστώ θερμά- συμφωνήσαμε στην ανακαίνιση/ανακατασκευή και νέα κατασκευή μιας σειράς αθλητικών υποδομών του Ολυμπιακού Κέντρου Υγρού Στίβου εδώ στο ΟΑΚΑ, στο πλαίσιο του Μνημονίου Συναντίληψης και Συνεργασίας που υπογράψαμε μαζί στις 28 Ιουλίου 2020, του σχεδιασμού αξιοποίησης και ανακαίνισης Ολυμπιακών και αθλητικών εν γένει εγκαταστάσεων της Αττικής, που είχαμε συμφωνήσει και, προεξέχοντος, του Μητροπολιτικού Ολυμπιακού Συγκροτήματος του ΟΑΚΑ, του καθορισμού της χρήσης των αθλητικών εγκαταστάσεων υγρών αγωνισμάτων που θα κατασκευαστούν εντός του Μητροπολιτικού Πάρκου Πρασίνου και Αναψυχής του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού-Αγίου Κοσμά από την «Ελληνικό ΑΕ» και της σταδιακής αντικατάστασης των υφιστάμενων σήμερα εγκαταστάσεων του Εθνικού Αθλητικού Κέντρου Νεότητας Αγίου Κοσμά, από την «Ελληνικό ΑΕ», με χρονική αφετηρία τις πιο επείγουσες, λόγω της Ολυμπιακής προετοιμασίας για το έτος 2021.

Η Lamda Development έχει αναλάβει το σχεδιασμό και την κατασκευή ενός πρωτοποριακού έργου για την Αθήνα, με ιδιαίτερη έμφαση στη δημιουργία ενός Mητροπολιτικού Πάρκου διεθνούς εμβέλειας και στην ανάδειξη του παράκτιου μετώπου της Αττικής.

Η Κυβέρνησή μας και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, από την πρώτη στιγμή, υποστήριξε και διευκόλυνε αυτό το σπουδαίο έργο. Αυτή τη μεγαλύτερη αστική ανάπλαση στην Ευρώπη, η οποία έχει σχεδιαστεί, ώστε να προσθέσει σημαντικές νέες επενδύσεις και χρήσεις στους τομείς του τουρισμού, του πολιτισμού, της επιχειρηματικότητας, της καινοτομίας, του περιβάλλοντος και φυσικά του αθλητισμού, οι οποίες αναμένεται να συνδράμουν θετικά, όχι μόνο στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής αλλά σε ολόκληρη την Ελλάδα.

Θυμίζω ότι στο Μνημόνιο Συναντίληψης που υπογράψαμε με τη Lamda Development πριν από 5 μήνες, διασφαλίστηκε η κατασκευή πρότυπων αθλητικών χώρων στο Ελληνικό, σε αντικατάσταση, αμέσως μετά, των υπαρχόντων στο ΕΑΚΝ Αγίου Κοσμά, το οποίο αντιμετώπιζε πολλά προβλήματα, από την εγκατάλειψη των προηγούμενων διοικήσεων. Σε αυτό το πλαίσιο, η νυν διοίκηση του ΕΑΚΝ Αγ. Κοσμά έχει προχωρήσει σε σειρά παρεμβάσεων στις υφιστάμενες εγκαταστάσεις για να συνεχίσουν τη λειτουργία τους και να προετοιμάζονται κορυφαίοι αθλητές ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων, αλλά και δεκάδες σωματεία και χιλιάδες κατοίκων της περιοχής.

Ως συνέχεια του Μνημονίου Συναντίληψης, λοιπόν, προχωράμε σήμερα στην υπογραφή Σύμβασης με την Lamda Development, η οποία προβλέπει ότι η Lamda θα αυτοχρηματοδοτήσει και θα υλοποιήσει εδώ στο ΟΑΚΑ όλες τις εργασίες ανακαινίσεων/ανακατασκευών και νέων κατασκευών εγκαταστάσεων υγρού στίβου και για να γίνω πιο συγκεκριμένος:

Πισίνα 5:
Εδώ που βρισκόμαστε, στη μεγάλη εξωτερική πισίνα, την αγαπημένη πισίνα του Μάικλ Φελπς, που όπως είχε πει αυτός ο θρύλος της κολύμβησης είναι «ταχύτατη». Μια πισίνα που μόνο προπονητικά λειτουργεί και όχι αγωνιστικά, διότι από την ολοκλήρωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 δεν αποξηλώθηκαν οι μεταλλικές κατασκευές των κερκίδων, όπως προβλεπόταν, άρα δεν μπορούσε να φιλοξενήσει διοργανώσεις. Εδώ που υπάρχει και το ανοιχτό Καταδυτήριο, το οποίο δεν λειτούργησε ποτέ, λόγω κατασκευαστικών λαθών τότε.

Οι εργασίες περιλαμβάνουν την:
* Αποξήλωση και απομάκρυνση των επικίνδυνων μεταλλικών κερκίδων που έπρεπε να έχουν απομακρυνθεί από το Σεπτέμβριο του 2004.
* Ανακατασκευή του παλαιού εξωτερικού καταδυτηρίου και την μετατροπή σε κολυμβητική δεξαμενή, βάθους 2,20m
* Δημιουργία νέας κολυμβητικής δεξαμενής, περίπου 25mΧ20m
* Δημιουργία αποδυτηρίων-χώρων υγιεινής, που δεν υπήρχαν μέχρι σήμερα
* Τοποθέτηση νέου πίνακα αποτελεσμάτων

Πισίνα 4.
Οι εργασίες περιλαμβάνουν:
* Μετατροπή της βοηθητικής πισίνας σε πισίνα ΑμεΑ
* Στέγαση-Κάλυψη της με οροφή
* Δημιουργία αποδυτηρίων-χώρων υγιεινής για ΑμεΑ

Πισίνα 1.
Η εσωτερική πισίνα. Εδώ οι εργασίες περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων:
* Ανακατασκευή αποδυτηρίων-χώρων υγιεινής
* Αντικατάσταση αγωνιστικού φωτισμού με νέου τύπου λαμπτήρες (led) εξοικονόμησης ενέργειας και καλύτερου φωτισμού
* Τοποθέτηση νέου πίνακα αποτελεσμάτων
* Αντικατάσταση φίλτρων χαλαζιακής άμμου
* Δημιουργία χώρου ξηρής προπόνησης για καταδύσεις
* Αποκατάσταση κλιματισμού (ψύξη-θέρμανση) και διαχωρισμό του συστήματος κλιματισμού Μπάσκετ-Κολυμβητήριο για εξοικονόμηση ενέργειας.
* Επισκευή χώρων για σάουνα και πολλές ακόμα μικρές, αλλά αναγκαίες και χρήσιμες παρεμβάσεις.

Εργασίες θα γίνουν και στην Πισίνα 10 με αντικατάσταση αγωνιστικού φωτισμού με νέου τύπου λαμπτήρες (led) εξοικονόμησης ενέργειας, αντικατάσταση φίλτρων χαλαζιακής άμμου κλπ.

Επιπλέον, προβλέπεται η:
* Αποσύνδεση από τις βάσεις στήριξης των δωματίων ελέγχου (Master Control) που βρίσκονται στο Κεντρικό Στάδιο και τοποθέτηση σε Κ1 και Κ2 για δημιουργία αποδυτηρίων. Σήμερα, δυστυχώς, δεν υπάρχουν αποδυτήρια και στα δύο γήπεδα!
* Προμήθεια δύο ηλεκτρικών αυτοκινήτων για ευχερέστερη ασφαλή μετακίνηση, εντός των περιβαλλόντων χώρων των εγκαταστάσεων, από Διοίκηση και εργαζομένους.
* Σήμανση σε εισόδους συγκροτήματος και εσωτερικά καθώς και διαμόρφωση της εισόδου του κολυμβητηρίου με ειδικές εκτυπώσεις.
* Ελαιοχρωματισμοί και πολλές μικροσυντηρήσεις στις υφιστάμενες εγκαταστάσεις του κολυμβητηρίου.

Αξίζει, μάλιστα, να σημειωθεί ότι η εκτέλεση των ανωτέρω εργασιών θα διενεργηθεί σύμφωνα με το συμφωνημένο με το ΟΑΚΑ χρονοδιάγραμμα. Οι εργασίες θα ξεκινήσουν αμέσως μετά την υπογραφή του πρωτοκόλλου εγκατάστασης την επόμενη κιόλας εβδομάδα. Το ΟΑΚΑ με τη Διοίκηση, τις υπηρεσίες και τα στελέχη που διαθέτει, θα ασκεί την επίβλεψη της εκτέλεσης των εργασιών σε εβδομαδιαία βάση.

Φυσικά, οι εργασίες ανακαίνισης/ανακατασκευής και οι νέες κατασκευές θα ανταποκρίνονται στις προβλεπόμενες διεθνείς προδιαγραφές των συγκεκριμένων αθλημάτων του υγρού στίβου.

Επιτέλους, το Ολυμπιακό Κέντρο Υγρού Στίβου στο ΟΑΚΑ δεν θα είναι τέτοιο μόνο στην ονομασία και στα χαρτιά. Θα είναι και στην πράξη.

Μόλις περατωθούν οι εργασίες από τη Lamda Development:
* θα αντικατασταθούν αντίστοιχες υφιστάμενες εγκαταστάσεις υγρών αγωνισμάτων του ΕΑΚΝ Αγίου Κοσμά, με αυτές του ΟΑΚΑ,
* θα μεταφερθούν οι συγκεκριμένες δραστηριότητες των προπονητηρίων υγρού στίβου του Αγίου Κοσμά, στο ΟΑΚΑ, δεδομένου ότι οι αθλητικοί σκοποί τους οποίους εξυπηρετούσε η το ΕΑΚΝ Αγίου Κοσμά θα ικανοποιούνται πλέον με τη χρήση των νέων ανακαινισμένων, σύγχρονων εγκαταστάσεων του ΟΑΚΑ

Έτσι, οι μελλοντικές ανάγκες προς εξυπηρέτηση κοινού, πολλών σωματείων, των Εθνικών Ομάδων Υγρού Στίβου και της Ομοσπονδίας θα καλύπτονται πλήρως από τις ανακαινισμένες εγκαταστάσεις υγρού στίβου του ΟΑΚΑ.

Επιπλέον, έχουμε συμφωνήσει να μας παραχωρηθεί η αποκλειστική χρήση μίας ακόμη κολυμβητικής πισίνας στις νέες εγκαταστάσεις υγρού στίβου που θα κατασκευαστούν στο Μητροπολιτικό Πάρκο Αναψυχής και Πρασίνου του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού-Αγίου Κοσμά, από την «Ελληνικό ΑΕ», για την εξυπηρέτηση των σωματείων και εκατοντάδων αθλουμένων, που φιλοξενούνται σήμερα στο ΕΑΚΝ Αγίου Κοσμά.

Πασχίζουμε ώστε το ΟΑΚΑ να γίνει μια κυψέλη ανάπτυξης του αθλητισμού, ένα πραγματικό στολίδι. Ένας χώρος, που εκτός από αθλητικός και πολιτιστικός προορισμός, θα αναδειχθεί και ως τουριστικός προορισμός, ως κομμάτι της σύγχρονης ιστορίας των Ολυμπιακών Αγώνων. Και θα το πετύχουμε. Αποτελεί προσωπικό στοίχημα και για τον πρωθυπουργό μας.

Η παρούσα συμφωνία, για την οποία ευχαριστώ τη Lamda Development και τα στελέχη της, προωθεί αυτό το όραμα που βάζει το ΟΑΚΑ στη νέα του εποχή. Μια νέα, ένδοξη αφετηρία, όπως αρμόζει στο ΟΑΚΑ και όπως δικαιούνται όλοι οι Έλληνες στην νέα εποχή που έχει ξημερώσει για την πατρίδα μας.

Και δεν σταματάμε εδώ. Πολύ σύντομα, με τη Lamda Development, θα συνάψουμε ακόμα μια Σύμβαση Έργου στο πλαίσιο του Μνημονίου Συναντίληψης και Συνεργασίας που έχουμε συνάψει. Θα αναλάβουν όλα τα κόστη της ανακαίνισης και ανακατασκευής της εγκαταλελειμμένης πισίνας Ολυμπιακών προδιαγραφών στο Ολυμπιακό Χωριό.

Το μέλλον, κυρίες και κύριοι, ανοίγεται μπροστά μας. Οι αθλητικές εγκαταστάσεις μας, ανανεωμένες και σύγχρονες, ανοίγουν τις πύλες τους για τους νυν και τους αυριανούς πρωταθλητές μας, για τα παιδιά μας. Για να πάει η χώρα και στον αθλητισμό, πιο δυνατά, πιο μακριά, πιο ψηλά!”.

Πηγή: www.amna.gr