Προς έγκριση δώδεκα καλλιεργητικές ομάδες για ένταξη στα νέα Βιολογικά

Προς έγκριση στις ευρωπαϊκές αρχές έχει σταλεί η λίστα που συνοδεύεται µε τη µελέτη για το στρεµµατικό πριµ µε τις νέες καλλιεργητικές οµάδες που θα ενταχθούν στην προκήρυξη των Βιολογικών, τον ερχόµενο Σεπτέμβριο.

Εφόσον εγκριθούν στο σύνολό τους, τότε θα προστεθούν στην πρόσκληση οι εξής καλλιέργειες: αγκινάρα, φασολάκια, αρακάς, κουκιά, µπάµια, καρπούζι, πεπόνι, φράουλα υπαίθρια και θερµοκηπιακή, αγγούρι, γλυκοπατάτα, κηπευτικά υπό κάλυψη και αρωµατικά κουζίνας.

Αναφορικά µε το στρεµµατικό πριµ αυτό διαµορφώνεται στα 60 ευρώ το στρέµµα ετησίως, για τις τριετείς δεσµεύσεις που θα ξεκινήσουν από το 2022. Το ποσό αυτό, φτάνει ίσα ίσα για να καλύψει το κόστος πιστοποίησης. Ωστόσο, µε τη σκέψη πως η βιοκαλλιέργεια θα µοριοδοτείται στα ερχόµενα Σχέδια Βελτίωσης, το βιολογικό πριµ θεωρείται ένα µικρό κίνητρο για να εκκινήσουν οι ενδιαφερόµενοι αυτή τη δραστηριότητα. Σύµφωνα µε το ρεπορτάζ, θα δοθεί προτεραιότητα ένταξης σε κηπευτικά και δέντρα µε τη διάθεση µεγάλης πίτας από τα 400 εκατ. ευρώ που θα είναι συνολικά διαθέσιµα.

Παράλληλα, εξετάζεται να δίνεται η δυνατότητα ένταξης στο πρόγραµµα για όσους καλλιεργούν λιγότερο από ένα στρέµµα κηπευτικά.

Υπενθυµίζεται πως αν δεν αλλάξει κάτι έως την προδηµοσίευση του προγράµµατος, δικαιούχοι για ένταξη στο πρόγραµµα είναι µόνο όσοι είχαν ενεργή σύµβαση µε Πιστοποιητή µέχρι το τέλος του περασµένου έτους. Η εισήγηση αυτή έρχεται από τη ∆ιεύθυνση Συστηµάτων Ποιότητας, Βιολογικής Παραγωγής & Γεωγραφικών Ενδείξεων και είναι θέµα πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΑΑΤ αν τελικά θα αλλάξει κάτι στην προκήρυξη. Όπως και να έχει, τα αγροτεµάχια για να είναι επιλέξιµα θα πρέπει να είναι δηλωµένα στην Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης του 2021 (αιτήσεις ΟΣ∆Ε) του υποψηφίου.

Πηγή: www.agronews.gr