Σ. Σακοράφα: Αν ο καθορισμός της αιγιαλίτιδας ζώνης άρχιζε και τελείωνε στο Ιόνιο, σαφώς και θα καταψηφίζαμε το ν/σ

«Είναι ανάγκη να δρομολογηθεί άμεσα η χάραξη ευθείων γραμμών βάσης και το κλείσιμο των κόλπων σε όλη την επικράτεια», δήλωσε η ειδική αγορήτρια του ΜέΡΑ25 Σοφία Σακοράφα, κατά τη συζήτηση στη Βουλή.

«Γνωρίζουμε ότι υπάρχει ο κίνδυνος η σημερινή επέκταση να χρησιμοποιηθεί ως αντίβαρο για τυχόν υποχωρήσεις στις επικείμενες συνομιλίες με την Τουρκία. Το οποίο και απευχόμαστε, όπως απευχόμαστε να θεσπίζεται σήμερα η μεταβλητότητα των χωρικών μας υδάτων, όχι προσωρινά αλλά μόνιμα», είπε η κ. Σακοράφα που εξήγησε ποιο χαρακτήρα έχει η ψήφος του ΜέΡΑ25 στην επέκταση των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο.

«Η Ελλάδα ασκεί τώρα έστω και καθυστερημένα, και μόνο τμηματικά, τα εθνικά κυριαρχικά δικαιώματα, που αποδίδει σε όλα τα κράτη η σύμβαση του ΟΗΕ για το δίκαιο της θάλασσας. Είναι αυτονόητο ότι η σημερινή θετική μας στάση ενέχει τη δεδομένη παραδοχή ότι η συγκεκριμένη κίνηση αποτελεί ένα πρώτο και μόνο βήμα στον κυριαρχικό καθορισμό της αιγιαλίτιδας ζώνης της χώρας», είπε η Σοφία Σακοράφα και προσέθεσε: «Αν θεωρούσαμε ότι η κίνηση αυτή δεν θα έχει συνέχεια, αν ο καθορισμός της αιγιαλίτιδας ζώνης άρχιζε και τελείωνε στο Ιόνιο, σαφώς και θα την καταψηφίζαμε».

Έχει σημασία, είπε στο σημείο αυτό η εισηγήτρια του ΜέΡΑ25, η χθεσινή δήλωση του υπουργού Εξωτερικών κ. Δένδια, από το βήμα της Βουλής, για τον επικείμενο καθορισμό της αιγιαλίτιδας ζώνης και στην Κρήτη.

Η Σοφία Σακοράφα υπογράμμισε εξάλλου ότι το ΜέΡΑ25 θα καταψηφίσει το άρθρο 4 του νομοσχεδίου για την αλιεία διότι «αφορά στην αδιάκριτη και a priori εκχώρηση δικαιώματος εκμετάλλευσης στο χώρο της εθνικής μας κυριαρχίας, προς την ξένη αλιεία και μάλιστα χωρίς αμοιβαιότητα».

Πηγή: www.amna.gr