Συμμετοχή Στ. Πέτσα στο Συμβούλιο υπουργών Πολιτισμού και Οπτικοακουστικών της ΕΕ

Στο Συμβούλιο των υπουργών Πολιτισμού και Οπτικοακουστικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με θέμα «Προετοιμάζοντας το μέλλον-Ανάκαμψη του πολιτιστικού τομέα και του τομέα των μέσων από την πανδημία Covid-19» μετείχε μέσω τηλεδιάσκεψης, μαζί με την υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.

Στο πλαίσιο του Συμβουλίου συζητήθηκε η ενίσχυση των χρηματοδοτικών προγραμμάτων του πολιτιστικού και οπτικοακουστικού τομέα και προτάθηκαν πολιτικές που θα μπορούσε να υιοθετήσει η ΕΕ για την στήριξη αυτών.

Στην παρέμβασή του ο κ. Πέτσας υπογράμμισε ότι «στη διάρκεια της πανδημίας του Covid-19, εντείνεται η ανάγκη συνεργασίας και αλληλεγγύης. Είναι απόλυτη ανάγκη να κάνουμε ό,τι χρειαστεί, εντός των δυνατοτήτων μας, για να προστατεύσουμε τον τομέα των Μέσων Ενημέρωσης και των Οπτικοακουστικών Μέσων, από τις οικονομικές συνέπειες της πανδημίας».

Τόνισε συγκεκριμένα ότι «η ανάκαμψη του τομέα των Μέσων Ενημέρωσης και των Οπτικοακουστικών Μέσων θα πρέπει να βασιστεί σε δύο πυλώνες:

1) χρηματοδότηση και επενδύσεις και

2) καινοτόμες δράσεις πολιτικής», και στο σημείο αυτό χαιρέτισε την πρόταση της Πολωνίας για μηδενικό ΦΠΑ σε βιβλία και έντυπο Τύπο.

Όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, «στο πλαίσιο αυτό, μας βρίσκει απολύτως σύμφωνους η πρόταση της προεδρίας για τη δημιουργία κοινής ευρωπαϊκής διαδικτυακής πύλης, που θα καθοδηγεί τις επιχειρήσεις σε δυνατότητες χρηματοδότησης.

Η οικονομική ενίσχυση και η ορθή αξιοποίηση των χρηματοδοτικών εργαλείων και των επιλογών που προσφέρει το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης, θα πρέπει να συνδυάζονται με:

1. Συγκεκριμένα χρηματοδοτικά εργαλεία με σκοπό την προώθηση ευρωπαϊκών παραγωγών.

2. Μια πλατφόρμα για τον διαμοιρασμό πληροφοριών και την ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών μεταξύ των κρατών μελών.

Είναι κρίσιμο για τις Δημοκρατίες μας να διασφαλίσουμε το δικαίωμα στην πληροφόρηση για κάθε πολίτη, ακόμα και στις πιο απομακρυσμένες περιοχές της Ένωσής μας.

Παράλληλα, επανερχόμαστε στην πρόταση μας για μια δυναμική πανευρωπαϊκή καμπάνια ενημέρωσης για τον εμβολιασμό κατά της πανδημίας, καθώς οι θεωρίες συνωμοσίας ανθίζουν όταν υπάρχει έλλειψη πληροφόρησης».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, επίσης, ενημέρωσε ότι έχει δρομολογηθεί η κατάθεση «στο Κοινοβούλιο, σχεδίου νόμου για την ενσωμάτωση της Οδηγίας για τα οπτικοακουστικά μέσα, προς όφελος του τομέα οπτικοακουστικών μέσων εν συνόλω».

Σε άλλα θέματα που συζητήθηκαν στην τηλεδιάσκεψη, η Ελλάδα στήριξε τις πρωτοβουλίες της Γαλλίας για τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας στην ψηφιακή ενιαία αγορά και της Ιταλίας για τη δημιουργία ενός πανευρωπαϊκού δικτύου «Ευρωπαϊκής Συμμαχίας Ανάγνωσης».

Πηγή:www.amna.gr