Βουλή-Προϋπολογισμός 2021: Ομιλίες Κωνσταντίνου Κυρανάκη, Νατάσας Γκαρά, Μπουρχάν Μπαράν

Την πρότασή του για τον τρόπο με τον οποίο θα μπορούσαν να καταρτίζονται οι Προϋπολογισμοί του κράτους στο μέλλον, προκειμένου να υπάρχει μεγαλύτερη σύνδεση των χρημάτων που εισφέρουν οι φορολογούμενοι και της δημόσιας υπηρεσίας που προσφέρεται , κατέθεσε ο  βουλευτής της ΝΔ, Κωνσταντίνος Κυρανάκης, στη συνεδρίαση της Βουλής για τον Προϋπολογισμό του 2021.
«Ένα μεγάλο κομμάτι των εσόδων του κράτους, πρέπει να βασίζεται σε καθαρά ανταποδοτικούς φόρους. Πρέπει δηλαδή να μειώσουμε ή και να καταργήσουμε κάποιους από τους υπάρχοντες φόρους και να τους αντικαταστήσουμε με φόρο Δημόσιας Υγείας, με φόρο Παιδείας, με φόρο Ασφάλειας, με φόρο Υποδομών, με φόρο Εθνικής ‘Αμυνας», πρότεινε ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας.
Ο κ. Κυρανάκης, υπογράμμισε δε, ότι «το πολιτικό σύστημα οφείλει να εξηγήσει με καθαρότητα και διαφάνεια, να δείχνει ότι κάθε ευρώ που εισέρχεται από τους Έλληνες φορολογούμενους, το δαπανά με σεβασμό για τις δικές τους ανάγκες. Να ξέρουν όλοι οι Έλληνες τι πληρώνουν, για να μπορούν να το αξιολογούν. Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να κερδίσουμε ξανά την εμπιστοσύνη τους» ανέφερε ο βουλευτής της ΝΔ
Για πλήρη αποτυχία της κυβέρνησης, τόσο στη διαχείριση της πανδημίας, όσο και στη στήριξη της οικονομίας, έκανε λόγο η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νατάσα Γκαρά, κατά τη συζήτηση για τον Προϋπολογισμό του 2021.

«Είστε τόσο κυνικοί, που έρχεστε στη Βουλή και παρουσιάζετε μία ειδυλλιακή κατάσταση», ανέφερε η βουλευτής, σημειώνοντας ότι την στιγμή που η κοινωνία δοκιμάζεται σκληρά, επαγγελματίες και καταστηματάρχες είναι σε απόγνωση, αγρότες και κτηνοτρόφοι βλέπουν την παραγωγή τους αδιάθετη να καταστρέφεται, εργαζόμενοι και καλλιτέχνες δεν έχουν κανέναν εισόδημα, άνεργοι τρέφονται από συσσίτια, ο πρωθυπουργός κάνει βόλτες και φωτογραφήσεις στην Πάρνηθα εν μέσω πανδημίας.

Επέκρινε την κυβέρνηση ότι με δωράκια προς τους καναλάρχες «επιχειρείτε να εξαγοράσετε πέπλο σιωπής αλλά και την ασυλία σας από την κριτική ή τη διερεύνηση των σκανδάλων σας. Και αυτό αποδεικνύει ότι είστε επικίνδυνοι για τη Δημοκρατία». ‘Ασκησε κριτική στο “γαλάζιο”, όπως είπε, επιτελικό κράτος, με τις στρατιές χιλιάδων μετακλητών που κοστίζουν πάνω από 34 εκατομμύρια στους φορολογούμενους, ενώ μίλησε και για “γαλάζια golden boys” που «διορίζονται χωρίς κριτήρια και με παχυλούς μισθούς σε ΕΡΤ, που την  μετατρέπει  σε κομματικό μαγαζί της ΝΔ». Η βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρθηκε παράλληλα και σε συγκεκριμένες προτάσεις ενίσχυσης και στήριξης της κοινωνίας, που η κυβέρνηση της ΝΔ, όπως είπε, «απαξιώνει, φανερώνοντας με αυτόν τον τρόπο την ένδεια, την αδιαφορία, την αποτυχία και την κυνικότητα της πολιτικής της».
Για πρωτόγνωρα δυσμενή μακροοικονομικά μεγέθη που περιλαμβάνονται στον Προϋπολογισμό, έκανε λόγο ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ, Μπουρχάν Μπαράν, σημειώνοντας ότι η εκτίμηση της ύφεσης  προβλέπεται στο 10,5%, ενώ η ανάκαμψη στο 4,8%. «Οι προσδοκίες πλέον για ταχεία ανάκαμψη το 2021, αποδεικνύονται μάταιες» σημείωσε ο βουλευτής και επισήμανε ότι είναι μειωμένος ο  Προϋπολογισμός που προβλέπεται για την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, η οποία θα λάβει περίπου 700.000 ευρώ λιγότερα για το 2021. Αναφερόμενος στην  Θράκη, επισήμανε ότι οι προτάσεις της πανεπιστημιακής κοινότητας αλλά και η εκμετάλλευση της γεωστρατηγικής θέσης της, θα μπορούσαν να είναι ο μοχλός για την ανάπτυξη της περιοχής και ζήτησε από την κυβέρνηση να ανταποκριθεί στις τομές που χρειάζεται  να γίνουν. Το ΚΙΝΑΛ, τόνισε, έχει καταθέσει, όχι μόνο για την περιοχή, αλλά και για όλη την χώρα, προτάσεις ολοκληρωμένες για την έξοδο της χώρας από τις συμπληγάδες πέτρες όπου έχει εγκλωβιστεί.

Πηγή: www.amna.gr