ΑΑΔΕ: Σφίγγει ο “κλοιός” – Πάταξη της φοροδιαφυγής με διασταύρωση δεδομένων

Διαφορές που σχετίζονται με δηλώσεις εισοδήματων σε σχέση με τις ΜΥΦ και τις περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ που έχουν υποβληθεί εντόπισαν οι εφοριακοί. Αναμένονται έλεγχοι

Μεγάλη διασταύρωση μεταξύ φορολογικών δεδομένων, με στόχο την αποκάλυψη απόκρυψης φορολογητέας ύλης, πραγματοποίησε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ). Πρόκειται για διασταυρώσεις μεταξύ των συγκεντρωτικών καταστάσεων προμηθευτών – πελατών, των γνωστών ΜΥΦ, και των αντίστοιχων δεδομένων που έχουν δηλώσει οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες στις δηλώσεις εισοδήματος Ε1 και ΦΠΑ. Από τη διασταύρωση εντοπίστηκαν σημαντικές αποκλίσεις.

Οι διαφορές αφορούν ουσιαστικά δήλωση χαμηλότερου καθαρού εισοδήματος από αυτό που προκύπτει από τις ΜΥΦ και τις περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ. Τα στοιχεία έχουν αποσταλεί μέσω ειδικής εφαρμογής στις αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες προκειμένου να ακολουθήσουν έλεγχοι.

Από τη φορολογική διοίκηση σημειώνονται τα εξής: «Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων αξιοποιεί για πρώτη φορά συνδυαστικά στοιχεία και δεδομένα καταστάσεων φορολογικών στοιχείων προμηθευτών και πελατών σε σχέση με τα αντίστοιχα των δηλώσεων εισοδήματος και ΦΠΑ από το 2014 και μετά, μέσω ευρείας διασταύρωσης και συσχέτισης δεδομένων που διαθέτει. Ήδη τα πρώτα αποτελέσματα του έτους 2014 διαβιβάζονται στις ελεγκτικές υπηρεσίες, συνοδευόμενα με τις απαραίτητες σχετικές πληροφορίες, εμπλουτίζοντας τη δεξαμενή στόχευσης υποθέσεων, ενώ συνεχίζεται η επεξεργασία των δεδομένων των επόμενων ετών. Με τον τρόπο αυτό η ΑΑΔΕ αναπτύσσει διαρκώς βέλτιστους τρόπους αξιοποίησης του μεγάλου όγκου δεδομένων που διαθέτει (big data), αφομοιώνοντας ταυτόχρονα την ανατροφοδότηση πληροφοριών από τις ελεγκτικές υπηρεσίες».

Πηγή: ethnos.gr