Αδράνεια πωλήσεων για το ελαιόλαδο σε Ελλάδα και Ιταλία, δεν εξασφαλίζουν ρευστότητα οι χαµηλές τιµές

Η κατάσταση είναι η ίδια στα παραγωγικά κέντρα της Ελλάδας και της Ιταλίας, όσο παράλληλα η Τυνησία πιέζει περαιτέρω την αγορά, µε την κυβέρνησή της να ρυθµίζει κεντρικά την τιµή του προϊόντος στα 1,79 ευρώ το κιλό για το 2020.

«∆ουλεύουµε χωρίς να πουλάµε» αναφέρουν στην Agrenda παραγωγοί, επιδεικνύοντας επιφύλαξη για τις προοπτικές της χρονιάς όσο οι δεξαµενές είναι γεµάτες, ενώ η παραγωγή βρίσκεται ακόµα σε εξέλιξη. Παρά το γεγονός ότι η τιµή βρίσκεται ακριβώς 1 ευρώ κάτω σε σχέση µε τα περσινά επίπεδα, το εµπόριο δεν φαίνεται ακόµη πρόθυµο να απορροφήσει µεγάλες ποσότητες. Η τελευταία πράξη του 2019 σε περιοχή της Νότιας Λακωνίας έκλεισε στα 2,75 ευρώ το κιλό, όταν την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι ήταν στα 3,70 ευρώ.

Με εξαίρεση την Κρήτη, η υπόλοιπη χώρα έχει πετύχει σηµαντικές ποσότητες και ποιότητες, ωστόσο το ίδιο ισχύει και για τη γειτονική Ιταλία, µε τους εκεί παραγωγούς να µην µπορούν να διαθέσουν το προϊόν τους ούτε στα 3,20 ευρώ το κιλό, τιµή εντυπωσιακά χαµηλή για τα δεδοµένα της χώρας αυτής.

Η αγορά εστιάζει πλέον στις µεγάλες βιοµηχανίες της Βόρειας Ιταλίας, οι οποίες δεν έχουν βγει ακόµη στις αγορές σύµφωνα µε πληροφορίες, ενώ η ισπανική Deoleo προχωρά σε αναγνωριστικές κινήσεις σε Ελλάδα και Ιταλία, χωρίς ωστόσο να πληρώνει τις τιµές που ακούγονται. Άλλωστε η µέση τιµή για τα ισπανικά έξτρα παρθένα έπεσε και πάλι στα 2,12 ευρώ το κιλό, µε τη Χαέν να πληρώνεται την τελευταία εβδοµάδα του έτους µε 1,95 ευρώ το κιλό.

Την ίδια στιγµή ο δεύτερος διαγωνισµός αποθεµατοποίησης της Κοµισιόν µετά βίας ξεπέρασε τους 17,5 χιλιάδες τόνους µε το ισπανικό εµπόριο να δείχνει ότι προτιµά να προµηθεύεται φθηνά φρέσκα ελαιόλαδα από την Τυνησία, το Μαρόκο και την Τουρκία, ανανεώνοντας τα αποθέµατα που υπάρχουν στην αγορά από πέρυσι. Αξίζει να σηµειωθεί ότι οι Τρίτες χώρες παρουσιάζουν µια αύξηση παραγωγής κατά 20% την τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο.

Αύξηση κατανάλωσης αναµένει ο IOC

Αύξηση της κατανάλωσης κατά 6,4% αναµένει για την τρέχουσα εµπορική περίοδο ελαιολάδου, 2019/2020 το ∆ιεθνές Συµβούλιο Ελαιολάδου, σηµειώνοντας σε πρόσφατη ανακοίνωσή της, πως ενώ η παραγωγή ελαιολάδου τριπλασιάστηκε τα τελευταία 60 χρόνια, ο ρυθµός αύξησης της κατανάλωσης δεν µπόρεσε να συµβαδίσει µε την προσφορά.

Η Εκτελεστική Γραµµατεία του ∆ιεθνούς Συµβουλίου Ελαιολάδου προβλέπει πολύ παρόµοια στοιχεία για την παραγωγή ελαιολάδου σε αυτή την εκστρατεία του 2019/20. Αν και η παραγωγή θα µπορούσε να παραµείνει σε 3.144.000 τόνους, µε πτώση 2.3% σε σύγκριση µε την προηγούµενη, η κατανάλωση θα µπορούσε να φθάσει τους 3.094.000 τόνους, σηµειώνοντας αύξηση 6,4% σε σύγκριση µε την προηγούµενη εκστρατεία.

 

Πηγή: agronews.gr