Αναλένα Μπέρμποκ: H χειραφέτηση ήταν ένα από τα πολλά σημαντικά κριτήρια της απόφασης για υποψήφιο καγκελάριο των Πρασίνων

Το θέμα της γυναικείας χειραφέτησης ήταν σημαντικό κριτήριο για την επιλογή της ως υποψήφιας καγκελαρίου, όμως έπαιξαν ρόλο και άλλα, σύμφωνα με την Αναλένα Μπέρμποκ, την συμπρόεδρο των Πρασίνων και υποψήφια πλέον καγκελάριο του κόμματός της για τις προσεχείς εθνικές εκλογές.

«Έπαιξε ρόλο το θέμα της γυναικείας χειραφέτησης στην απόφαση. Πολλά, πολλά άλλα θέματα έπαιξαν όμως επίσης ρόλο. Και οι δύο πρόεδροι των Πρασίνων είχαμε συμφωνήσει ήδη πριν από το Πάσχα ποιος θα έπρεπε να έχει το δικαίωμα προτεραιότητας να είναι υποψήφιος καγκελάριος», δήλωσε σήμερα η Μπέρμποκ στο Βερολίνο.

Ποια άλλα κριτήρια υπήρξαν καθοριστικά για την επιλογή της δεν θέλησε να αποκαλύψει, επικαλούμενη τις εμπιστευτικές συνομιλίες της με τον επίσης συμπρόεδρο του κόμματος Ρόμπερτ Χάμπεκ.

Στα μέσα Μαρτίου ο Χάμπεκ είχε πει πάντως σε εκπομπή του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού δικτύου ARD : «Αν η Αναλένα Μπέρμποκ, ως γυναίκα, έλεγε, θα είμαι υποψήφια καγκελάριος επειδή ακριβώς είμαι γυναίκα -και οι γυναίκες έχουν δικαίωμα προτεραιότητας- τότε φυσικά θα το έχει. Αλλά ούτε η Αναλένα ούτε εγώ επιχειρηματολογούμε έτσι».

Η Μπέρμποκ είχε πει όταν εξελέγη συμπρόεδρος των Πρασίνων πριν από τρία χρόνια: «Θα συνεχίσω να είμαι μητέρα (έχει δύο κόρες στον παιδικό σταθμό και στο δημοτικό σχολείο) ακόμη και ως κορυφαία πολιτικός».

Σήμερα δήλωσε: «Τα παιδιά μου γνωρίζουν πού είναι το σπίτι μου και η καρδιά μου, και η οικογένειά μου με υποστηρίζει πλήρως».

Πηγή: www.amna.gr