Απέτυχε το πραξικόπημα της δυναστείας του ΟΣΔΕ, ακλόνητη η μεταρρύθμιση

Για προσπάθεια υπονόμευσης και ανατροπής αυτών που αποφάσισαν τη μεταρρύθμιση στη λειτουργία του ΟΣΔΕ, έκανε λόγο ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιώργος Γεωργαντάς, αναφερόμενος στις υπόγειες διεργασίες υπονόμευσης των κυβερνητικών πρωτοβουλιών για τον έλεγχο (από το κράτος) των δεδομένων βάσει των οποίων γίνονται κάθε χρόνο οι κοινοτικές ενισχύσεις των αγροτών.

«Η μεγαλύτερη πληρωμή κοινοτικών πόρων δεν μπορεί παρά να έχει τον έλεγχο και την εποπτεία του κράτους», τόνισε με έμφαση, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου ο Γεωργαντάς, επισημαίνοντας μάλιστα ότι «εμείς θα αξιολογηθούμε από το αποτέλεσμα και τη εν γένει στάση μας σ’ αυτό το μεγάλο ζήτημα».

Σε κάθε περίπτωση, τόνισε ο υπουργός, πρόκειται για  ομόθυμο αίτημα μετάβασης όλων των δεδομένων στο δημόσιο νέφος (gov.gr), κάτι το οποίο συνιστά αναμφίβολα μια γενναία μεταρρύθμιση, τα αποτελέσματα της οποίας θα φανούν στην πορεία, όταν ο αγρότης θα αισθάνεται ότι του αποδίδεται και απολαμβάνει αυτό που δικαιούται.

«Εμένα αυτό που με ενδιαφέρει, είναι το καλό των αγροτών και μόνο» υπογράμμισε ο κ. Γεωργαντάς, διευκρινίζοντας ότι από εδώ και μπρος το κράτος θα έχει τον έλεγχο και οι εταιρείες (που θα είναι πολλές και όχι μία) θα προσφέρουν τις υπηρεσίες τους εκεί όπου χρειάζεται.

Ο υπουργός ξεκαθάρισε επίσης ότι είναι πεπεισμένος για τη δυνατότητα της νέας διαδικασίας να λειτουργήσει άψογα, έχουν εντοπισθεί τα όποια αδύνατα σημεία και επιλύονται αποτελεσματικά όλα τα θέματα, έχουν ήδη οριστικοποιηθεί 1.300 αιτήσεις και είναι απόλυτα εξακριβωμένο ότι στο χρόνο που υπάρχει διαθέσιμος μέχρι το πέρας υποβολής των δηλώσεων ΟΣΔΕ, θα μπορούν να υποβληθούν με άνεση και να οριστικοποιηθούν όλες οι δηλώσεις.«Συνδράμουμε καθημερινά, με σεμινάρια και με πολλούς τρόπους, ώστε όλα τα ΚΥΔ να εξοικειωθούν με το σύστημα και σε λίγες ημέρες κανείς να μην αμφισβητεί τις δυνατότητές του» κατέληξε ο υπουργός.

Το εγχείρηµα µεταφοράς των δεδοµένων του ΟΣ∆Ε στην δηµόσια ηλεκτρονική βάση του gov.gr πέτυχε. Η επόµενη µέρα ολοκλήρωσης του έργου δεν θα έχει καµιά σχέση µε τα «µπαλώµατα» της περιβόητης µηχανοπαρέας. Ο υπουργός, Γιώργος Γεωργαντάς, θα περάσει στην ιστορία σαν πολιτικός που έφερε την ψηφιακή επανάσταση στον δύσκολο χώρο της αγροτικής παραγωγής.

Οι όποιες µικρές και ασήµαντες δυσκολίες των πρώτων ηµερών, ως την πλήρη προσαρµογή της βάσης δεδοµένων και των εφαρµογών της στο νέο ασφαλές περιβάλλον του κυβερνητικού νέφους, ήταν προβλέψιµες και επιλύονται µε επιτυχία.

Η γκρίνια που εκδηλώνεται είναι απολύτως οργανωµένη από τους «νάνους της πληροφορικής» και τους µισθοφόρους τους που εδώ και δύο δεκαετίες περίπου λυµαίνονταν το δηµόσιο χρήµα και τον ιδρώτα των αγροτών.

Αυτά που θα φέρει η ψηφιακή επανάσταση που επιχειρεί ο Γιώργος Γεωργαντάς και η κυβέρνηση Μητσοτάκη στον αγροτικό τοµέα αφήνει πίσω τα σκοτεινά χρόνια της διαπλοκής και της απάτης µε τις αγροτικές επιδοτήσεις, βάζει τέλος στα δικαιώµατα από το Εθνικό Αποθέµα που µοίραζε ο «άξονας» Πειραιά – Πλατείας Αττικής – Αγίας Παρασκευής, ανοίγει το δρόµο για αποκατάσταση της αδικίας σε βάρος των ανθρώπων της πραγµατικής παραγωγής.

Παρά τον τεράστιο αγώνα της Agrenda να ρίξει φως στα άδυτα του ΟΠΕΚΕΠΕ, όπου είχε καταλύσει για χρόνια η µηχανοπαρέα, λίγοι έχουν καταλάβει το πραγµατικό µέγεθος της κατάχρησης κοινοτικών πόρων που έλαβε χώρα, της στρέβλωσης που υπήρξε στην ανάπτυξη των αγροτικών πολιτικών της ασφυκτικής πίεσης που έχουν δεχθεί οι πραγµατικοί αγρότες – δικαιούχοι κοινοτικών ενισχύσεων. Ο ιστορικός του µέλλοντος θα έχει να γράψει µε µαύρα γράµµατα, τις αναφορές του στην τελευταία 20ετία κατά την οποία:

  • Οι αγροτικές ενισχύσεις έχασαν τον προσανατολισµό τους.
  • Το κράτος υποτάχθηκε στα συµφέροντα ενός ιδιώτη και των οµοτράπεζών του.
  • Οι αγροτικοί συνεταιρισµοί κατέρρευσαν και η συνεταιριστική ιδέα λοιδορήθηκε.
  • Οι αγρότες βίωσαν την ανελευθερία και την αγωνία της χρεοκοπίας από τους διαχειριστές του ΟΣ∆Ε.

Μ’ αυτά έχει να συγκριθεί η µετάβαση στο gov.gr, απ’ αυτά έχει απαλαχθεί µια και καλή ο αγροτικός κόσµος µετά την γενναία απόφαση Γεωργαντά να αλλάξει σελίδα.  

Η νέα βάση του ΟΣ∆Ε λειτουργεί και θα λειτουργήσει ακόµα καλύτερα τις επόµενες µέρες. Οι δηλώσεις  (ΕΑΕ 2022) θα γίνουν σωστά. Οι συνεπείς και τίµιοι αγρότες δεν έχουν να φοβηθούν τίποτα από µια Πολιτεία που επιλέγει να λειτουργήσει µε διαφάνεια, συνέπεια και δικαιοσύνη. Φοβάται µόνο ο κλέφτης.

Όχι άλλος χαλίφης στη θέση του χαλίφη

Για να µπορέσει ο υπουργός, Γιώργος Γεωργαντάς, να πάρει τη µεγάλη απόφαση µεταφοράς του ΟΣ∆Ε στο κυβερνητικό νέφος, κάποιοι βοήθησαν. Αλλιώς το κράτος και οι αγρότες θα ήταν µια ζωή δέσµιοι του «συνδικάτου». Εκτός από τις έγκριτες εταιρείες πληροφορικής που συνεργάζονται µε τη γ.γ. Πληροφοριακών Συστηµάτων, χέρι βοηθείας έτεινε και η νεοσύστατη συνεταιριστική εταιρεία Cognitera. Αυτό δεν σηµαίνει ότι θα πρέπει να της δοθεί χώρος για αχρείαστες υπηρεσίες. Ένα ευχαριστώ αρκεί. Άλλωστε, ο εν λόγω πυρήνας συµφερόντων δεν έχει αδικηθεί οικονοµικά ούτε το προηγούµενο διάστηµα. Θα αδικούσε ωστόσο τη γενναία απόφαση Γεωργαντά και τις εν γένει κυβερνητικές επιδιώξεις, αν περνούσε η εντύπωση ότι όλα έγιναν για να αλλάξει… ο πάροχος. Είναι µεγάλη η αλλαγή για να ταυτίζεται µε οµαδούλες και πρόσωπα που έχουν υπηρετήσει κατά καιρούς και βέβαια ποικιλοτρόπως, πολλά αφεντικά.  

Πηγή: www.agronews.gr