«Ασθενής μηδέν»: Μια μελέτη που προέβλεπε την ζωή με τον κορονοϊό

 

Σε μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Οκτώβριο για τα σενάρια του μέλλοντος, αποτυπώνονται πολλά από τα γεγονότα και τις συνθήκες της ζωής μας μετά την εξάπλωση του COVID-19. Συγκεκριμένα, η μελέτη με όνομα «Τwin Pillars» έγινε από το Center for Strategic and International studies (CSIS), με έδρα την Ουάσιγκτον, και ένα από τα τρία σενάρια που ανέπτυξε για το 2025-2030 ήταν το «Ασθενής Μηδέν».

Το συγκεκριμένο σενάριο προβλέπει με ανατριχιαστική ομοιότητα όσα συμβαίνουν από την 21η Ιανουαρίου, όταν η Κίνα ανακοίνωσε ότι ο COVID-19 μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο. Σύμφωνα με το «Ασθενής Μηδέν», μια πανδημία εξαπλώνεται σε όλο τον κόσμο και παραλύει την παγκόσμια οικονομία.

Το σενάριο αρχίζει ως εξής: «Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κήρυξε έκτακτη διεθνή ανησυχία για την δημόσια υγεία (PHEIC) στις 4 Ιανουαρίου 2025, καθώς τα ποσοστά μόλυνσης ενός κορονοϊού τύπου SARS / MERS έφτασαν τα 800 εκατομμύρια παγκοσμίως, σκοτώνοντας 25 εκατομμύρια μέχρι σήμερα (περίπου 3.125 τοις εκατό των μολυσμένων) . Οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ευρώπη, η Βορειοανατολική Ασία και η Μέση Ανατολή έχουν πληγεί ιδιαίτερα από την ασθένεια».

‘Όμως, σύμφωνα με την μελέτη, η εξάπλωση του ιού δεν αρχίζει από την Κίνα, αλλά από ένα ερευνητικό εργαστήριο στο Βερολίνο, που «ξέφυγε» ένας τροποποιημένος παθογόνος παράγοντας. «Ο ιός έχει αναγνωριστεί ως ανθρωπογενής, συνδεδεμένος με ερευνητικό στέλεχος από εργαστήριο στο Βερολίνο της Γερμανίας. Το τροποποιημένο παθογόνο ήταν ένας κορονοϊός παρόμοιος με τον αυτόν που ευθύνεται για το ξαφνικό οξύ σύμπτωμα του αναπνευστικού συνδρόμου (SARS) και το αναπνευστικό σύνδρομο της Μέσης Ανατολής (MERS) και σχεδιάστηκε και επαναλήφθηκε για έρευνα σχετικά με τη θεραπεία που μπορεί να έχει εφαρμογή σε μελλοντικές επιδημίες ασθένειας ….» αναφέρει η μελέτη για την δημιουργία του κορονοϊού που θα προκαλούσε χάος το 2025.

Η πραγματικότητα πρόλαβε το σενάριο που δημιούργησε το CSIS, καθώς η ανθρωπότητα τις αντιμετωπίζει ήδη πολλές από τις επιπτώσεις που αναγράφουν. «Λίγες χώρες έχουν παραμείνει ανεπηρέαστες από την επιδημία και η παγκόσμια οικονομία έχει βυθιστεί σε ύφεση. Ο Παγκόσμιας Οργανισμός Υγείας και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου, αποφάσισαν εκτεταμένες απαγορεύσεις ταξιδιών μεταξύ πολλών χωρών». Επίσης, προβλέπουν πως «το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα αυξήσει δραματικά το δανεισμό που δεν υπόκειται σε ευνοϊκούς όρους και θα κατευθύνει τις χώρες μέλη να ασκήσουν μέτρα νομισματικής επέκτασης και δημοσιονομικά κίνητρα για να αντισταθμίσουν τις επιβραδυνόμενες οικονομίες παγκοσμίως».

Η μεγάλη ομοιότητα του κορονοϊού από το σενάριο με τον COVID-19 είναι στον τρόπο μετάδοσης και στις επιστημονικές έρευνες που γίνονται, οι οποίες όλες είναι σε αρχικά επίπεδα. «Κατά τους τρεις μήνες από την απελευθέρωσή του, ο ιός εξαπλώθηκε γρήγορα σε όλη την Ευρώπη, τη Βόρεια Αμερική, τη Βορειοανατολική Ασία και τη Μέση Ανατολή. Η ασθένεια είναι μεταδοτική κατά τη διάρκεια της προδρομικής περιόδου, κατά την οποία οι φορείς εμφανίζουν μόνο ήπια και, σε ορισμένες περιπτώσεις μη παρατηρήσιμα συμπτώματα. Η νέα φύση του παθογόνου παράγοντα σημαίνει πολύ χαμηλή ανοσία στον πληθυσμό. Δεν υπάρχει γνωστή υφιστάμενη μέθοδος θεραπείας ή πρόληψης (εμβόλιο ή φάρμακο). Ο ιός είναι εξαιρετικά μεταδοτικός μέσω άμεσης επαφής από άτομο σε άνθρωπο και το ποσοστό θνησιμότητας είναι σημαντικό (περίπου 3%). Οι παγκόσμιοι κατασκευαστές φαρμάκων που εργάζονται σε συνεργασία με τους εθνικούς ερευνητές σε χώρες σε όλο τον πλανήτη προσπαθούν να αναπτύξουν θεραπεία και εμβόλιο, αλλά απέχουν μήνες από μια εφαρμόσιμη δοκιμή » αναφέρει το σενάριο «Ασθενής Μηδέν» της μελέτης του CSIS.

Η κυβέρνηση της Κίνας και της Ρωσίας έχουν αναγγείλει συνεχείς πειραματισμούς σε ανθρώπινα σώματα για την αντοχή απέναντι στον κορονοϊό, ωστόσο ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποιεί για τον κίνδυνο της επεξεργασίας γονιδίων. Με αυτές τις προβλέψεις τελειώνει το σενάριο, χωρίς όμως να αναλύει όσα θα γίνουν μετά την πανδημία.

«Μοιάζει με Déjà vu»

«Οι ειδήσεις σχετικά με έναν εξαιρετικά μεταδοτικό νέο ιό που πηδάει από την Κίνα στις ΗΠΑ έχουν προκαλέσει έκπληξη πολλών Αμερικανών. Για εμάς, το ξέσπασμα έμοιαζε περισσότερο με το déjà vu» δήλωσαν στις 9 Μαρτίου ο Samuel Brannen και η Kathleen H. Hicks, που υπογράφουν την μελέτη του CSIS. Σε άρθρο στο Politico.com, αναφέρουν: «Τον περασμένο Οκτώβριο συλλέξαμε μια ομάδα εμπειρογνωμόνων για να εργαστούμε για το τι θα συμβεί εάν μια παγκόσμια πανδημία πλήξει ξαφνικά τον παγκόσμιο πληθυσμό. Η ασθένεια στην καρδιά του σεναρίου μας ήταν ένας νέος και εξαιρετικά μεταδοτικός κοροναϊός».

Όπως σημειώνουν, για το σενάριο «Ασθενής Μηδέν» συγκέντρωσαν περίπου 20 εμπειρογνώμονες στην παγκόσμια υγεία, στις βιοεπιστήμες, στην εθνική ασφάλεια, στην αντιμετώπιση έκτακτης ανάγκης και στην οικονομία. Επίσης, όπως λένε, για τον στρατηγικό σχεδιασμό της εθνική ασφάλειας συμβουλεύτηκαν αξιωματούχους του υπουργικού συμβουλίου των ΗΠΑ, μέλη του Κογκρέσου, διευθύνοντες συμβούλους και άλλους ηγέτες. «Η σύνοδος σχεδιάστηκε για να εξετάσει με προσοχή τις αμερικανικές προσεγγίσεις στις παγκόσμιες προκλήσεις στον τομέα της υγείας που θα μπορούσαν να επηρεάσουν την εθνική ασφάλεια» σημειώνουν.

Τι είναι το CSIS

Το Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών (CSIS) είναι διμερής μη κερδοσκοπικός οργανισμός έρευνας πολιτικής, αφιερωμένος στην προώθηση πρακτικών ιδεών για την αντιμετώπιση των μεγαλύτερων προκλήσεων του κόσμου.

To CSIS ιδρύθηκε το 1962 και από το 2015 πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του είναι ο Thomas J. Pritzker. Είχε διαδεχθεί τον πρώην γερουσιαστή των ΗΠΑ, Sam Nunn (D-GA).

Πηγή: www.makthes.gr