Αυστηρό μήνυμα Δένδια προς Πρέσβη Λιβύης: Απέλαση αν δεν μας φέρει τη συμφωνία

Τις πρόσφατες τουρκικές προκλήσεις, με τη συμφωνία με τη Λιβύη αλλά και την αμφισβήτηση της υφαλοκρηπίδα στο Καστελόριζο, σχολίασε ο Νίκος Δένδιας.

Συγκεκριμένα, ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Σήμερα» εξήγησε πως η Τουρκία επιχειρεί να γίνει δεκτή μια αντίληψη ότι τα νησιά δεν έχουν υφαλοκρηπίδα. «Αυτό το επιδιώκει ιστορικά, όχι μόνο τώρα με το Καστελόριζο, αλλά και για τα νησιά του Αιγαίου που είναι πολύ μεγάλα νησιά», σημείωσε στον τηλεοπτικό σταθμό ο κ. Δένδιας.

«Αυτή είναι μια αντίληψη της Τουρκίας κατά την άποψή μας αβάσιμη τελείως. Υπάρχουν δεκάδες αποφάσεις διεθνών δικαιοδοτικών οργάνων που υποστηρίζουν ακριβώς το αντίθετο. Η Τουρκία καλύπτεται επίσης πίσω από το γεγονός ότι δεν έχει υπογράψει τη σύμβαση του δικαίου της θάλασσας στο πλαίσιο της διαπραγματευτικής της τακτικής. Επικαλείται ανεδαφικά πράγματα», συνέχισε χαρακτηριστικά.

Τελεσίγραφο Δένδια στον πρέσβη της Λιβύης

Μετέπειτα, σχολιάζοντας τη συμφωνία Λιβύης-Τουρκίας, ο κ. Δένδιας σημείωσε πως απ’ ό,τι φαίνεται πρόκειται για δύο μνημόνια, με το ένα να αφορά ζητήματα της θάλασσας και το δεύτερο στρατιωτική συνεργασία. Μάλιστα, ο υπουργός Εξωτερικών έκανε ειδική αναφορά στο δεύτερο μνημόνιο το οποίο, όπως είπε, είναι πιθανό να παραβιάζεται από την πλευρά της Τουρκίας το εμπάργκο που έχει επιβληθεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας στη μεταφορά όπλων στη Λιβύη.

Ακόμη, πρόσθεσε πως οι κινήσεις προσέγγισης μεταξύ Αγκυρας και Τρίπολης ήταν σε γνώση της Αθήνας και γι’ αυτό είχε συνομιλήσει ο ίδιος με τον Λίβυο ομόλογό του για το θέμα τον περασμένο Σεπτέμβριο στο περιθώριο συνεδρίασης του ΟΗΕ, όπου εκείνος είχε αναγνωρίζει ότι μια συμφωνία με την Τουρκία για το θέμα αυτό είναι προβληματική και δεν μπορεί να υπογραφεί.

Οσον αφορά τον Λίβυο πρέσβη στην Αθήνα, ο Νίκος Δένδιας ήταν κατηγορηματικός σημειώνοντας στον τηλεοπτικό σταθμό: «Εάν δεν μας φέρει τη συμφωνία έως την Παρασκευή (6/12), θα κηρυχθεί persona non grata και θα φύγει».

Καταληκτικά, ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι η Ελλάδα και η Αίγυπτος επισπεύδουν την οριοθέτηση της μεταξύ τους ΑΟΖ. Υπενθυμίζεται ότι χθες ο Νίκος Δένδιας μετέβη στην Αίγυπτο, όπου συναντήθηκε με τον Αιγύπτιο ομόλογό του.

 

Πηγή: wepost.gr