Αυστηρό μήνυμα ΥΠΕΞ σε Τσαβούσογλου: Καθορισμένο το νομικό καθεστώς των νησιών του Αιγαίου

«Το νομικό καθεστώς του Αιγαίου και των νησιών είναι σαφώς καθορισμένο από διεθνείς συνθήκες και δεν χωρά καμία αμφισβήτηση» διαμηνύει με σαφήνεια ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Αλέξανδρος Γεννηματάς.

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με τις πρόσφατες δηλώσεις της τουρκικής ηγεσίας, ο κ. Γεννηματάς τονίζει πως η συνεχής επανάληψη αυθαίρετων ισχυρισμών ή ερμηνειών του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, ουδόλως μεταβάλει τον ανυπόστατο ή παράνομο χαρακτήρα τους.

Επίσης, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών σημειώνει πως η Ελλάδα έχει επιλέξει το δρόμο της διεθνούς νομιμότητος και εκφράζει την ελπίδα να την ακολουθήσει σε αυτόν και η Τουρκία.

Προκλήσεις από Τσαβούσογλου – Ασκόι

Νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, λίγες μέρες πριν τη Διάσκεψη του Βερολίνου για την επίλυση της λιβυκής κρίσης, προέβη σε νέες εμπρηστικές δηλώσεις λέγοντας ότι υπάρχουν νησίδες και βραχονησίδες στο Αιγαίο με αμφισβητούμενη κυριαρχία για να προσθέσει πως κάποια νησιά έχουν χωρικά ύδατα στα έξι μίλια.

Σε χθεσινοβραδινή τρίωρη συνέντευξή του στο CNN Turk, διαμήνυσε επίσης πως δεν μπορεί να προχωρήσει ο Eastmed χωρίς την άδεια της Άγκυρας. «Πρέπει να πάρουν την άδειά μας καθώς θα περάσει από την υφαλοκρηπίδα μας. Χωρίς την έγκριση της Τουρκίας δεν μπορεί να γίνει αυτό το έργο» είπε.

Παράλληλα, ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Χαμί Ασκόι, κατηγόρησε την Ελλάδα για παράνομες πρακτικές, βάναυση αντιμετώπιση των προσφύγων και χρήση όπλων εναντίον τους.

«Σε σχέση με την προσφυγική κρίση του 2015, όταν 850.000 μετανάστες έφτασαν στην Ευρώπη, οι αφίξεις σήμερα έχουν μειωθεί κατά 94% χάρις στα μέτρα που έλαβε η Τουρκία» τόνισε ο Ακσόι, και συμπλήρωσε: «Είναι απάνθρωπο οι χώρες που βρίσκονται πάνω στους μεταναστευτικούς διαδρόμους, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, να υιοθετούν “μηδενική μεταναστευτική πολιτική” και να αγνοούν τα δικαιώματα αυτών των ανθρώπων. Η Ελλάδα και οι χώρες που ταλανίζονται από το προσφυγικό πρέπει να επικεντρωθούν στην αντιμετώπιση των αιτιών που προκαλούν την μετανάστευση από τις χώρες προέλευσης (σ.σ. προσφύγων και μεταναστών)».

Πηγή: zougla.gr