Θεσπίστηκε σήμερα η Πανελλήνια Ημέρα Πρόληψης Εγκαυμάτων μέσω της πρωτοβουλίας που έλαβε η SALVIA – Η Ελληνική Οργάνωση για το έγκαυμα και τους εγκαυματίες. Ο Αλέξανδρος Ανδρονόπουλος και η Μαρίνα Καρύδα, κάτοικοι από το Μάτι, που εθελοντικά υποστήριξαν όλους τους εγκαυματίες της πυρκαγιάς του 2018 στο Μάτι, ίδρυσαν το 2021 τη SALVIA, την Ελληνική Οργάνωση για το έγκαυμα και τους εγκαυματίες και με καθοριστικές ενέργειές τους συνέβαλαν στη σύσταση του Εθνικού Μητρώου Εγκαυματιών για κάλυψη κάθε εγκαυματία.Την Ημέρα Πρόληψης αυτήν την αφιερώνουν στους εγκαυματίες και τα θύματα από το «Μάτι 2018».
Η αναγκαιότητα για την καθιέρωση της Ημέρας Πρόληψης Εγκαυμάτων όχι μόνο σε εθνικό αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο βρέθηκε στο επίκεντρο εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Σεράφειο του δήμου Αθηναίων.
Για μια εξαιρετική κι αξιέπαινη πρωτοβουλία, έκανε λόγο ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης, σε μήνυμά του κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, προσθέτοντας ότι σύμφωνα και με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, τα εγκαύματα αποτελούν σήμερα παγκοσμίως μια από τις κύριες αιτίες τραυματισμού από ατύχημα, ακόμη και θανάτου δυστυχώς.
Όπως υπογράμμισε, χρειάζεται κατάλληλη εκπαίδευση του πληθυσμού. «Με πυξίδα μας βέβαια την αυτοπροστασία, όλα τα εγκαυματικά ατυχήματα, ανεξαρτήτως αιτίας, μπορούν σε μεγάλο βαθμό να προληφθούν, ή τουλάχιστον να μην είναι στον βαθμό που θα οδηγεί στον θάνατο», σημείωσε και τόνισε ότι μέλημα κάθε πολιτείας είναι ο περιορισμός των ατυχημάτων που θα οδηγήσουν σε εγκαύματα. «Και οπωσδήποτε, αφού μετριάσουμε τον αντίκτυπό τους, να προστατεύσουμε με κάθε τρόπο τους συνανθρώπους μας, τους συμπολίτες μας», επισήμανε. Παράλληλα, ο υπουργός αναφέρθηκε στην έναρξη λειτουργίας της Ακαδημίας Πολιτικής Προστασίας, για τους εθελοντές Πολιτικής Προστασίας, τονίζοντας ότι αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα εκπαίδευσης και ευαισθητοποίησης ενεργών πολιτών στην αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών. «Θέλουμε να δώσουμε μια συστηματική εκπαίδευση σε κάθε ενεργό πολίτη, που θέλει να μάθει πώς να προστατεύει τον εαυτό του, τους οικείους του, την περιουσία του, το περιβάλλον, καθώς και να δώσουμε μια κατεύθυνση, με στόχο την πρόληψη. Γιατί η πρόληψη είναι καλύτερη από τη θεραπεία. Και θέλουμε να δημιουργήσουμε συνθήκες, ώστε να προλαμβάνουμε ατυχήματα που αναπόφευκτα θα προκαλούν εγκαύματα και θα δημιουργούν συνθήκες για απώλεια ζωής. Θέλουμε να είναι μέρος της θεματολογίας που σταδιακά θα αναπτύξει αυτή η Ακαδημία», υπογράμμισε. Επιπλέον, όπως είπε, το υπουργείο καταρτίζει και επικαιροποιεί σχέδια και οδηγίες για την αντιμετώπιση όλων των φυσικών και τεχνολογικών καταστροφών ενώ αναφέρθηκε και στην συμβολή του 112 στην πρόληψη. «Πιστεύουμε ότι πρέπει να λειτουργεί και ως προειδοποίηση, όχι μόνο απλώς ως απαγόρευση. Η συζήτηση είναι ανοιχτή και θα κάνουμε το καλύτερο δυνατόν, έτσι ώστε αυτό το εργαλείο, πρώτα-πρώτα, να μην απαξιωθεί και επιπλέον να είναι το εργαλείο που θα σώζει ζωές, θα περιορίζει τα εγκαύματα», σημείωσε ο κ. Στυλιανίδης.
Ακόμη, ο υπουργός έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στις συνέργειες και στις συνεργασίες που θα έχουν ως επίκεντρο το τρίπτυχο πρόληψη, προετοιμασία/ ετοιμότητα με απώτερο σκοπό την αύξηση της Ανθεκτικότητας της κοινωνίας στη χώρα μας. «Γιατί η Ανθεκτικότητα θα μας θωρακίσει απέναντι σε κάθε μορφής απειλή. Αυτή, άλλωστε, είναι μια ολιστική προσέγγιση που διέπει κάθε δράση, κάθε πρωτοβουλία του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι, εάν κινηθούμε προς αυτή την κατεύθυνση, σίγουρα δεν θα εξαλείψουμε το φαινόμενο της εμφάνισης εγκαυμάτων, αλλά σίγουρα θα το περιορίσουμε. Σαν Υπουργείο, να ξέρετε ότι είμαστε ανοιχτοί σε συνεργασίες και προτάσεις. Γι’ αυτό και η επαφή μας με τον δικό σας οργανισμό, με τη δική σας μεγάλη προσπάθεια», επισήμανε και προσέθεσε ότι η συλλογική δράση είναι η «απάντηση απέναντι στο κακό και στο απρόβλεπτο». «Επειδή ξέρω ότι πολλά από τα μέλη σας είναι δυστυχώς θύματα της μεγάλης τραγωδίας στο Μάτι, θα έλεγα απ’ αυτό το βήμα ότι πρέπει να προετοιμαστούμε όλοι κατάλληλα, ειδικά οι κρατικοί φορείς, οι φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης, όλοι μας, σε όποιο επίπεδο κι αν βρισκόμαστε, και να υποσχεθούμε ότι θα προσπαθήσουμε να κάνουμε το παν, για να αποφύγουμε ένα καινούριο Μάτι», κατέληξε ο κ. Στυλιανίδης.
Στην επόμενη ημέρα και στον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζεται το έγκαυμα, αναφέρθηκε ο ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης κατά τη διάρκεια χαιρετισμού στην εκδήλωση. Κύρια σημεία όπως είπε είναι η πρόληψη, η άμεση θεραπεία, η στήριξη και η αποκατάσταση. «Σιγά σιγά μπαίνουμε στην επόμενη μέρα που δεν κρύβουμε, το προλαμβάνουμε, το αντιμετωπίζουμε, το θεραπεύουμε», τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Πλεύρης.
Την αισιοδοξία της και την ελπίδα ότι η σημερινή πρωτοβουλία δημιουργεί τα εφόδια για την υλοποίηση ενεργειών και δράσεων σχετικά με την πρόληψη των εγκαυμάτων, εξέφρασε η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Κοινωνίας των Πολιτών του δήμου Αθηναίων, Κατερίνα Γκαγκάκη και απηύθυνε έκκληση για τη συμβολή όλων, ώστε να μεταδοθεί το μήνυμα γρηγορότερα.
«Ξεκινάει μια πανελλήνια ημέρα πρόληψης εγκαύματος, καλούμε όλη την πολιτεία να ξεκινήσουμε από την Ελλάδα τις εργασίες για μια παγκόσμια ημέρα πρόληψης εγκαύματος», σημείωσε από την πλευρά του ο Αλέξανδρος Ανδρονόπουλος, συνιδρυτής της SALVIA και προσέθεσε ότι είναι σημαντικό να υπάρχουν φάροι ενημέρωσης, γύρω από αυτές τις ημέρες και να καλούνται δράσεις για την πρόληψη των εγκαυμάτων. «Ξεκινήσαμε οι δυο μας, αλλά πλέον είμαστε πολλοί. Από την πρώτη στιγμή έχουμε δίπλα μας εθελοντές, έχουμε το Ίδρυμα Λάτση. Πρέπει να προβληθεί το έγκαυμα. Πρέπει να γίνει γνωστό σε όλα τα επίπεδα. Είναι δίπλα μας όλοι οι γιατροί των εγκαυματικών κλινικών ενώ πολύ μεγάλη είναι και η συμβολή του K.A.A. ΘΗΣΕΑΣ. Η πολιτεία μέχρι στιγμής αν και καθυστερημένα είναι δίπλα μας», είπε ο κ. Ανδρονόπουλος, ενώ με την σειρά της η συνιδρύτρια της SALVIA Μαρίνα Καρύδα τόνισε ότι ο λόγος της πρωτοβουλίας αυτής είναι να μάθουν όλοι περισσότερα γύρω από την πρόληψη.
«Ο λόγος που είμαστε σήμερα εδώ είναι για να μιλήσουμε ανοιχτά, να αρχίσουμε να μαθαίνουμε για την πρόληψη γύρω από αυτό το ζήτημα που θα μας βοηθήσει να σώσουμε ζωές. Δυστυχώς τα περισσότερα εγκαύματα συμβαίνουν στο σπίτι μας. Ένας πυροσβεστήρας, ένας ανιχνευτής καπνού, μία αντιπυρική κουβέρτα μπορούν να σώσουν ζωές και είναι πράγματα που δεν κοστίζουν», επισήμανε η κ. Καρύδα.
«Χρειάζεται όλοι να συμβάλουμε στην πρόληψη», σημείωσε ο πρόεδρος και γενικός διευθυντής του ΑΠΕ-ΜΠΕ, Αιμίλιος Περδικάρης, συντονιστής της σημερινής εκδήλωσης. Στην Ελλάδα καταγράφονται 25000 αστικές πυρκαγιές κάθε χρόνο και ένας άνθρωπος χάνεται από αυτές κάθε 5 μέρες. 4000 συνολικά είναι οι εγκαυματίες ενώ 800 νοσηλεύονται με βαριά εγκαύματα για εβδομάδες, μήνες , χρόνια. Τα περισσότερα από αυτά τα ατυχήματα γίνονται στο σπίτι. Για το λόγο αυτό η σημερινή ημερίδα και κυρίως η πρωτοβουλία για την ανάδειξη της σημερινής ημέρας ως πανελλήνιας ημέρας, αλλά και παγκόσμιας, καθώς δεν υπάρχει αντίστοιχη για την πρόληψη των εγκαυμάτων, είναι άκρως σημαντική. Στόχος είναι να μεταφερθεί σε όλους μας αυτή η γνώση και να συμβάλουμε όλοι στην πρόληψη γιατί δεν αρκεί μόνο η συμπαράσταση και η βοήθεια. Μέσα από την τραγωδία στο Μάτι, ξεκίνησε κάτι που θα αφήσει μία παρακαταθήκη κι αυτό είναι το πιο σημαντικό», υπογράμμισε ο κ. Περδικάρης.
Χορηγός επικοινωνίας της εκδήλωσης ήταν το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Πηγή: www.amna.gr