Ελ. Βόζεμπεργκ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Κοινός δρόμος για την επανεκκίνηση της Ευρώπης το ψηφιακό πιστοποιητικό

«Το πράσινο ψηφιακό πιστοποιητικό, πρόταση με τη σφραγίδα του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, αποτελεί τον κοινό μας δρόμο για ασφαλή επανεκκίνηση της Ευρώπης», τόνισε κατά την παρέμβασή της στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η ευρωβουλευτής της ΝΔ και του ΕΛΚ, Ελίζα Βόζεμπεργκ-Βρυωνίδη, υπογραμμίζοντας «την ανάγκη επιτάχυνσης των διαδικασιών που θα συμβάλλουν στην ανάκαμψη της Ευρώπης».

Η κ. Βόζεμπεργκ -και ως μέλος της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων- εξήρε το ρόλο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που με σειρά τροπολογιών εξασφάλισε την προστασία των προσωπικών δεδομένων των Ευρωπαίων πολιτών, αλλά και την άμεση εφαρμογή του πιστοποιητικού για την έγκαιρη επανεκκίνηση του τουρισμού πριν από την έναρξη του καλοκαιριού.

«Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με τη διαδικασία του κατεπείγοντος και σειρά τροπολογιών που στοχεύουν σε ασφαλείς και εύκολες μετακινήσεις, ζητά την ταχεία εφαρμογή του πιστοποιητικού, την επόμενη κιόλας μέρα από την δημοσίευση του σχετικού Κανονισμού στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ, ώστε να δώσουμε την αναγκαία ανάσα στον τουριστικό κλάδο, που έχει πληγεί καίρια, πριν από το καλοκαίρι» είπε και αμέσως προσέθεσε: «Συνεπείς με τις θέσεις μας, θα αποκαταστήσουμε άμεσα τις διασυνοριακές μετακινήσεις, διασφαλίζοντας παράλληλα ότι τα κράτη μέλη δεν θα επιβάλουν περαιτέρω περιορισμούς μετά την εφαρμογή του πιστοποιητικού».

«Δεν έχουμε περιθώρια για μια ακόμη χαμένη τουριστική περίοδο», τόνισε, σε άλλο σημείο της παρέμβασής της, σημειώνοντας ότι «το πράσινο πιστοποιητικό μπορεί να συμβάλει στην ευρωπαϊκή ανάκαμψη, γι’ αυτό οι διαπραγματεύσεις με τα κράτη μέλη, που ξεκινούν αμέσως μετά τη σημερινή ψηφοφορία, πρέπει να είναι σύντομες και στοχευμένες στο αμοιβαία αποδεκτό πλαίσιο για το ασφαλές άνοιγμα της εσωτερικής αγοράς».

«Με απόλυτο σεβασμό στα προσωπικά δεδομένα των πολιτών αδιακρίτως, όπως εγγυάται το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, θα επαναφέρουμε τις θεμελιώδεις ευρωπαϊκές ελευθερίες, περιορίζοντας στο ελάχιστο τις συνέπειες της πανδημίας», είπε η κ. Βόζεμπεργκ, καταλήγοντας.

Επιπλέον, σε δεύτερη παρέμβασή της στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου -στη συζήτηση σχετικά με τη «διάσωση της τουριστικής περιόδου»- η κ. Βόζεμπεργκ σημείωσε ότι «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο αναβάθμισης των rapid test σε ευρωπαϊκό επίπεδο, γεγονός που θα ενισχύσει τους τουριστικούς και ταξιδιωτικούς φορείς».

Υπενθυμίζεται ότι, σήμερα, θα πραγματοποιηθεί η ψηφοφορία στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά την πρόταση που έχει καταθέσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το «πράσινο ψηφιακό πιστοποιητικό».

Πηγή: www.amna.gr