Επαφές Γ. Χρυσουλάκη με φορείς από την επιχειρηματική και την ακαδημαϊκή κοινότητα στη Ρουμανία

Συναντήσεις με φορείς από την ελληνική ομογένεια και τις ομογενειακές οργανώσεις, καθώς και από την ακαδημαϊκή και επιχειρηματική κοινότητα που δραστηριοποιούνται στη Ρουμανία, είχε στο Βουκουρέστι ο γενικός γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του υπουργείου Εξωτερικών, Γιάννης Χρυσουλάκης. Επίσης, συμμετείχε στην ετήσια εκδήλωση του διμερούς ελληνο-ρουμανικού εμπορικού επιμελητηρίου και επισκέφτηκε και την ιστορική ελληνική κοινότητα στην Κωστάντζα.

Στην ετήσια εκδήλωση του διμερούς ελληνο-ρουμανικού εμπορικού επιμελητηρίου, παρουσία της πρέσβεως της Ελλάδας στο Βουκουρέστι Σοφίας Γραμματά, ο Γ. Χρυσουλάκης παρουσίασε στοιχεία για τη νέα εποχή ανταγωνιστικότητας και εξωστρέφειας της ελληνικής οικονομίας, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού του υπουργείου Εξωτερικών. Ανέφερε ότι σύμφωνα με εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Ελλάδα θα παρουσιάσει ρυθμό ανάπτυξης υψηλότερο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, τόσο για το 2022 όσο και για το 2023, ενώ εμφανίζεται πρωταθλήτρια στην Ευρώπη σε επενδύσεις για την τριετία 2021-2023.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, ο κ. Χρυσουλάκης απένειμε το βραβείο του Ελληνο-Ρουμανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου για την ελληνική εταιρεία στη Ρουμανία με την καλύτερη απόδοση για το 2021 στον Βασίλειο Χρέλια, ιδρυτή και διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας Diamedix Diagnostica.

Περαιτέρω, ο γενικός γραμματέας επισκέφθηκε ελληνικές επιχειρήσεις του ιατρικού τομέα, οι οποίες δραστηριοποιούνται στη Ρουμανία, και ειδικότερα το Medsana Bucharest Medical Center και το Atena Medical Center. Στις συναντήσεις του με διευθυντικά στελέχη, ο κ. Χρυσουλάκης ενημερώθηκε για τη σημαντική θέση που κατέχουν οι ελληνικές επιχειρήσεις στη ρουμανική αγορά υγείας, ενώ προσκάλεσε το νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό να παραβρεθεί στο 1ο Παγκόσμιο Πανομογενειακό Ιατρικό Συνέδριο, το οποίο θα διεξαχθεί στη Θεσσαλονίκη, τον προσεχή Ιούλιο, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση.

Ακόμα, είχε σημαντικές και εξαιρετικά γόνιμες συναντήσεις στο Πανεπιστήμιο Βουκουρεστίου, κατά τις οποίες αποφασίστηκαν κοινές ερευνητικές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες, σημειώνεται. Ειδικότερα, επισκέφθηκε τον Τομέα Νεοελληνικών Σπουδών και συναντήθηκε με τον επικεφαλής του Τομέα, καθηγητή Tudor Dinu, τον Sorin Costreie, αντιπρύτανη και πρωτοβάθμιο σύμβουλο Εκπαιδευτικών και Ερευνητικών Θεμάτων του πρωθυπουργού με βαθμό υφυπουργού, τη Laura Sitaru, κοσμήτορα και την Ileana Ratcu, αντικοσμήτορα Εξωτερικών Σχέσεων της Σχολής Ξένων Γλωσσών και Λογοτεχνιών. Στις συναντήσεις παραβρέθηκε ο καθηγητής του ΑΠΘ, Χρήστος Αραμπατζής, πρόεδρος της Εποπτικής Επιτροπής του Ινστιτούτου Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Σπουδών Βενετίας. Ιδιαίτερα συγκινητική, όπως επισημαίνεται στην ίδια ανακοίνωση, ήταν η συνάντηση του κ. Χρυσουλάκη με τους φοιτητές και το διδακτικό προσωπικό του Τομέα, οι οποίοι επιδεικνύουν τεράστιο ζήλο και έχουν βαθιά ριζωμένη στην καρδιά τους την Ελλάδα.

Κατόπιν, ο γενικός γραμματέας επισκέφθηκε το ελληνικό σχολείο Βουκουρεστίου «Αθηνά», όπου τον υποδέχτηκαν τα παιδιά, οι εκπαιδευτικοί και ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων.

Επιπλέον, σε εκδήλωση στην ελληνική πρεσβεία στο Βουκουρέστι, η οποία διοργανώθηκε από τον γενικό γραμματέα, την πρέσβη της Ελλάδος Σοφία Γραμματά και τον πρόεδρο του Διμερούς Ελληνορουμανικό Εμπορικού Επιμελητήριου, Χριστόδουλο Σεφέρη, βραβεύτηκε η Αρχόντισσα του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και μεγάλη ευεργέτιδα της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου, Αιγυπτιώτισσα Αικατερίνη Σοφιανού για την επιχειρηματική, πολιτιστική και φιλανθρωπική της δραστηριότητα ως Ελληνίδα επιχειρηματίας στη Ρουμανία, στο πλαίσιο της Ημέρας της Γυναίκας 2022. Ο κ. Χρυσουλάκης ήταν ο κύριος ομιλητής και αναφέρθηκε στο πολυσχιδές έργο της Αικατερίνης Σοφιανού, ενώ της προσέφερε ένα δώρο εκ μέρους της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του υπουργείου Εξωτερικών. Σε αυτήν τη γεμάτη με συναίσθημα εκδήλωση συμμετείχε η χορωδία του ελληνικού σχολείου Βουκουρεστίου «Αθηνά», η οποία υπό την καθοδήγηση της μουσικού του σχολείου, κας Μαριάννας Κατόπη, τραγούδησε τον Ύμνο του Απόδημου Ελληνισμού, σε μουσική και στίχους δύο πολύ καταξιωμένων καλλιτέχνιδων, της Ευανθίας Ρεμπούτσικα και της Λίνας Νικολακοπούλου, οι οποίες συμμετείχαν, επίσης, στην ωραία αυτή εκδήλωση προς τιμήν της κας Σοφιανού.

Ο κ. Χρυσουλάκης, κατά την επίσκεψή του στο Βουκουρέστι, συναντήθηκε, επίσης, με εκπροσώπους ελληνικών πολιτιστικών, εκπαιδευτικών και ομογενειακών φορέων καθώς και με εκπροσώπους ελληνικών κοινοτήτων στη Ρουμανία, στην ελληνική πρεσβεία, παρουσία της πρέσβεως Σοφίας Γραμματά, και της διευθύνουσας το προξενικό γραφείο, αρμόδιας για εκπαιδευτικά και πολιτιστικά θέματα, Πελαγίας Γκούντρα.

Συγκινησιακά φορτισμένη ήταν η επίσκεψη του κ. Χρυσουλάκη στην ιστορική ελληνική κοινότητα στην Κωστάντζα, συνοδευόμενος από την πρέσβη της Ελλάδας Σοφία Γραμματά και τον βουλευτή και πρόεδρο της Ένωσης Ελλήνων Ρουμανίας, Dragos Gabriel Zisopol, αναφέρεται στην ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας. Τον υποδέχτηκαν το προεδρείο και τα μέλη της ελληνικής κοινότητας Κωστάντζας και όλοι μαζί παρακολούθησαν τη Θεία Λειτουργία στο Ι.Ν. της «Μεταμορφώσεως». Με την ευκαιρία αυτή, ο γενικός γραμματέας τόνισε το ιδιαίτερο ενδιαφέρον που επιδεικνύει η ελληνική πολιτεία και Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του υπουργείου Εξωτερικών για τους ομογενείς μας στη Ρουμανία και τους ευχαρίστησε για την μεγάλη αγάπη τους για την Ελλάδα. Στη συνέχεια, ο κ. Χρυσουλάκης επισκέφθηκε την έδρα της Ελληνικής Κοινότητας Κωνστάντζας, ενώ ακολούθησε συνάντηση στο επιβλητικό ελληνικό Θέατρο «Ελπίς». Ο κ. Χρυσουλάκης είχε, επίσης την ευκαιρία να επισκεφθεί το κτίριο του νέου προξενείου στην Κωστάντζα, το οποίο περατούται σύντομα.

Τέλος, ο κ. Χρυσουλάκης παρέστη και συμμετείχε στη γεμάτη κατάνυξη κυριακάτικη Θεία Λειτουργία της Ελληνορθόδοξης Εκκλησίας του Ευαγγελισμού στο Βουκουρέστι, την τελευταία ημέρα της επίσκεψής του στη Ρουμανία.

Πηγή: www.amna.gr