Ιρλανδία: Μετά την άρση της καραντίνας, ο καταναλωτικός πυρετός στο Δουβλίνο

Φορώντας τις μάσκες τους, οι κάτοικοι του Δουβλίνου έσπευσαν σήμερα στα καταστήματα για κάνουν τις αγορές των Χριστουγέννων, γιορτάζοντας με αυτόν τον τρόπο το τέλος της δεύτερης καραντίνας διάρκειας 6 εβδομάδων που επιβλήθηκε στην Ιρλανδία, στο πλαίσιο της μάχης κατά της επιδημίας του νέου κορονοϊού.

Νωρίς το πρωί στο κέντρο του Δουβλίνου, δεκάδες άνθρωποι σχημάτιζαν ουρά μπροστά από το πολυκατάστημα Brown Thomas, που ήταν στολισμένο στο πνεύμα των Χριστουγέννων. Κρατώντας τσάντες με ψώνια, μια πελάτισσα ανέφερε πως βγήκε από νωρίς στα μαγαζιά.

Η δεύτερη καραντίνα, που τέθηκε σε ισχύ στην Ιρλανδία στις 22 Οκτωβρίου, «ήταν πολύ δύσκολη», λέει στο Γαλλικό Πρακτορείο ο διευθυντής του καταστήματος Μαρκ Λίμπι. «Οργανώσαμε διαδικτυακές πωλήσεις, μια εξαίρεση για εμάς. Όμως, αυτό δεν συνέβαλε στο να αποζημιωθούμε για το κλείσιμο των εμπορικών».

Η Ιρλανδία υπήρξε η πρώτη χώρα της Ευρώπης που επέβαλε μια δεύτερη καθολική καραντίνα μπροστά στο νέο κύμα της πανδημίας Covid-19, κλείνοντας τα καταστήματα που δεν εμπορεύονταν είδη πρώτης ανάγκης και απαγορεύοντας τις συναντήσεις μεταξύ των μελών διαφορετικών νοικοκυριών. Κράτησε, εντούτοις, ανοικτά τα σχολεία.

Εκτός των «μη αναγκαίων» καταστημάτων, χώροι άθλησης, μουσεία, γκαλερί, βιβλιοθήκες, κινηματογράφοι και χώροι πολιτισμού άνοιξαν ξανά σήμερα για το κοινό. Υπηρεσίες όπως κομμωτήρια και στούντιο τατουάζ μπόρεσαν επίσης να ξαναλειτουργήσουν.

Από την Παρασκευή, τα εστιατόρια και οι παμπ, που σερβίρουν φαγητό, θα μπορούν κι εκείνα να υποδέχονται εκ νέου πελάτες, όμως δεν θα μπορούν να βάζουν στο ίδιο τραπέζι μέλη διαφορετικών νοικοκυριών.

«Όλος ο κόσμος αναμένει ότι θα διαπιστώσουμε τις επόμενες εβδομάδες μια αύξηση στους αριθμούς» των κρουσμάτων, παραδέχθηκε ο υπουργός Εξωτερικών Σάιμον Κόβενι, στο τηλεοπτικό δίκτυο RTE. «Η πρόκληση είναι να διατηρήσουμε αυτήν την αύξηση όσο χαμηλότερη γίνεται».

Βάσει του πιο πρόσφατου απολογισμού, 2.053 άνθρωποι έχουν πεθάνει από τον νέο κορονοϊό στην Ιρλανδία, σε έναν πληθυσμό 5 εκατομμυρίων κατοίκων. Ο ημερήσιος αριθμός θανάτων, που είχε φθάσει σε μια κορύφωση 77 στα μέσα Απριλίου, κυμαίνεται κάτω των 10 τις τελευταίες εβδομάδες.

«Οι προσπάθειες και θυσίες του καθένα εξ ημών είχαν αποτέλεσμα. Ζωές σώθηκαν», δήλωσε την Παρασκευή ο πρωθυπουργός Μάικλ Μάρτιν.

Μια «εκεχειρία» για τα Χριστούγεννα θα εφαρμοστεί από τις 18 Δεκεμβρίου έως τις 6 Ιανουαρίου, η οποία θα προβλέπει έως τρεις οικογένειες να συναντώνται σε εσωτερικούς χώρους, όπως και τα ταξίδια εκτός του τόπου διαμονής ή στο εξωτερικό.

Πηγή:www.amna.gr