Με χίλια η υποβολή των δηλώσεων ΟΣΔΕ, «τέλος εποχής» για την Αθανασία Ρέππα από τον ΟΠΕΚΕΠΕ

Δικαιώνεται πανηγυρικά και πέραν πάσης αμφιβολίας η απόφαση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιώργου Γεωργαντά, να δώσει οριστικό τέλος στην φαυλοκρατία του ΟΣΔΕ, κάτι που εξασφαλίζει η μεταφορά της βάσης δεδομένων του ΟΠΕΚΕΠΕ στο δημόσιο υπολογιστικό νέφος και η δυνατότητα που παρέχεται (εδώ και δύο εβδομάδες περίπου) στον κάθε αγρότη να υποβάλει, με ή χωρίς βοήθεια από τα γνωστά Κέντρα Υποδοχής Δηλώσεων (ΚΥΔ), την Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης 2022 μέσω της ασφαλούς διεύθυνσης του gov.gr.

Οι τελευταίες πληροφορίες θέλουν την 18η ημέρα λειτουργίας του ΟΣΔΕ από την Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων και το υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης να έχουν οριστικοποιηθεί περισσότερες από 17.000 δηλώσεις (μέχρι τα μεσάνυχτα της Τετάρτης). Σημειωτέον ότι τον περασμένο χρόνο, την 18η ημέρα λειτουργίας του ΟΣΔΕ οι δηλώσεις που είχαν οριστικοποιηθεί ήταν μόλις 9.415. Ένας αριθμός που κυκλοφορεί από τους «αρνητές της διαύγειας» στο συγκεκριμένο θέμα και κάνει λόγο για 58.000 δηλώσεις, αναφέρεται στη 36η ήμερα  (δηλαδή σε διπλάσιο χρόνο) και φυσικά σε δουλειά που γίνονταν όπως – όπως.

Αγρότες και υποστηρικτικοί μηχανισμοί στην υπόθεση συλλογής και υποβολής των δηλώσεων οφείλουν να κατανοήσουν ότι το έργο που βρίσκεται σε πλήρη ανάπτυξη τις τελευταίες εβδομάδες είναι τιτάνιο και φυσικά δεν έχει να κάνει απλά με τη διαδικασία υποβολής των δηλώσεων. Πρόκειται για τη δημιουργία μιας ασφαλούς και αξιόπιστης βάσης δεδομένων, η οποία θα αφήσει πίσω τις παθογένειες του παρελθόντος και τα μαγειρέματα των επιτήδειων γύρω από τις κοινοτικές ενισχύσεις. Είναι αυτό που θα δώσει στον κάθε αγρότη – παραγωγό ακριβώς αυτό που δικαιούται και στην πολιτεία τη δυνατότητα να σχεδιάζει πολιτικές, με βάση ακριβή στοιχεία τα οποία θα έχει στη στιγμή στη διάθεσή της με το πάτημα ενός κουμπιού. Είναι αρχή για την αναγέννηση της ελληνικής γεωργίας, είναι η βάση για την επιστροφή της πολιτικής εκεί όπου χτυπάει η καρδιά της αγροτικής οικονομίας.

Πέφτουν ένα – ένα τα κάστρα του lobby, τέλος η Ρέππα από τον ΟΠΕΚΕΠΕ

Εν τω μεταξύ, τον δρόμο της απομάκρυνσης από τον ΟΠΕΚΕΠΕ παίρνει η Αθανασία Ρέππα, για χρόνια επικεφαλής της Διεύθυνσης Άμεσων Ενισχύσεων και Αγοράς, τελευταία δε στη Διεύθυνση Τεχνικών Έργων (μάλλον με το προηγούμενο ωστόσο αντικείμενο). Οι πληροφορίες αρχικά έλεγαν ότι η κ. Ρέππα μετατίθεται στην Περιφερειακή Διεύθυνση ΟΠΕΚΕΠΕ Αττικής και Νήσων. Εν τέλει, υπέβαλε την παραίτησή της η οποία και έγινε αποδεκτή.

Μια επιστολή με ημερομηνία 5 Μαίου 2022 την οποία υπέγραφαν τα διευθυντικά στελέχη του ΟΠΕΚΕΠΕ (Μαχλαίρας, Βολιτάκη και Ρέππα) και η οποία τέθηκε υπόψη της διοίκησης του ΟΠΕΚΕΠΕ, αποτέλεσε την σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Η επιστολή, πριν καλά – καλά αρχίσει η υποβολή των δηλώσεων ΟΣΔΕ από τη νέα πλατφόρμα του gov.gr έσπευδε να αναδείξει τις χιλιοειπομένες και αβάσιμες «ανησυχίες» για την αποτελεσματικότητα της εν λόγω διαδικασίας και τις δήθεν «απειλές» που αναφύονται ως προς τη δυνατότητα πληρωμής των κοινοτικών ενισχύσεων στους αγρότες. Σημειωτέον ότι η εν λόγω επιστολή διαβιβάσθηκε προς όλες τις περιφερειακές διευθύνσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ καθ’ υπέρβαση της διοίκησης, κάτι το οποίο ελέγχεται υπηρεσιακά, ενδεχομένως και ποινικά.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι προ ημερών, ο έτερος των διευθυντών, Φραγκίσκος Μαχλέρας, διάδοχος της κ. Ρέππα στις άμεσες ενισχύσεις, ζήτησε ο ίδιος να μετατεθεί στην Ανεξάρτητη Αρχή της Επιτροπής Ανταγωνισμού (προφανώς κάτι θα ξέρει από αθέμιτο ανταγωνισμό).

Κρατική εγγύηση για τις φετινές δηλώσεις ΟΣΔΕ, χάνει συμμαχίες το lobby

Η κυβερνητική απόφαση για τη µεταφορά των δεδοµένων του ΟΣ∆Ε στο κυβερνητικό νέφος (gov.gr) συµπίπτει µε την αδήριτη αναγκαιότητα για αναβάθµιση του ρόλου των αγροτών, σε µια περίοδο που τα αποθέµατα καίριας σηµασίας αγροτικών προϊόντων µειώνονται και η διατροφική επάρκεια κινδυνεύει.

Κατά τα φαινόµενα, άλλη µια φορά, η Ελλάδα έχασε πολύ χρόνο στην υπόθεση της αγροτικής ανασυγκρότησης, αυτή τη φορά δείχνοντας εµπιστοσύνη σε «εξωθεσµικούς» παράγοντες που θέλησαν όχι απλά να έχουν άποψη για τα αγροτικά ζητήµατα αλλά να φέρουν την αγροτική οικονοµία στα µέτρα τους.

Η ολοκλήρωση της διαδικασίας µεταφοράς των στοιχείων στη δηµόσια πλατφόρµα και η εύρυθµη λειτουργία όλων των εφαρµογών που συνδέονται µε τις δηλώσεις και τη διαχείριση των κοινοτικών ενισχύσεων, βάζει οριστικό τέλος σε µια εποχή, φόβου και αγωνίας των συντελεστών της αγροτικής παραγωγής για την επόµενη µέρα και ανοίγει διάπλατα τους ορίζοντες στην ελεύθερη αγροτική επιχειρηµατικότητα. Οι σηµερινές δυνατότητες της πληροφορικής είναι τεράστιες και ένας κατάλληλος χειρισµός των θεµάτων όχι µόνο σε επίπεδο κατάρτισης των προγραµµάτων, αλλά και σε επίπεδο της επικοινωνίας όλων αυτών από τις υπεύθυνες  και θεσµοθετηµένες αρχές, µπορεί να δώσει νέα πνοή στον πρωτογενή τοµέα και στην ανάπτυξη της υγιούς επιχειρηµατικότητας του χώρου.

Μπορεί αυτό να µην συµφέρει την Agrenda και το Agronews, καθώς η ύπαρξή τους είναι ταυτισµένη µε την ενηµέρωση των αγροτών κυρίως στα θέµατα της επιχειρηµατικής δράσης, ωστόσο, η αναπτυξιακή δυναµική που µπορεί και πρέπει να δηµιουργηθεί αξίζει κάθε θυσία. Το ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι αυτή τη φορά, στις τάξεις της κυβέρνησης, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιώργος Γεωργαντάς, ασπάζεται απόλυτα την προσέγγιση που θέλει την κεντρική διοίκηση και τους οργανισµούς του ∆ηµοσίου να έχουν στα χέρια τους τα δεδοµένα που θα παρέχουν τη δυνατότητα για έναν αξιόπιστο σχεδιασµό µε γνώµονα την αναβάθµιση του αγροτικού προϊόντος και την κατάλληλη διασύνδεση της αγροτικής οικονοµίας µε όλα τα επόµενα στάδια της αλυσίδας αξίας και φυσικά µε τον τουρισµό της χώρας.

Οι συνθήκες ποτέ δεν ήταν πιο πρόσφορες. Το κάλεσµα του προέδρου Μπάιντεν στους αγρότες των ΗΠΑ να εντείνουν τις προσπάθειες τους στην παραγωγή, έρχεται να δείξει πόση σηµασία έχει να µην χαθεί ούτε ένα τετραγωνικό παραγωγικής γης. Έρχεται να αναδείξει την αγωνία της οικουµένης για διατροφική επάρκεια, όταν στην Ελλάδα, εκατοµµύρια στρέµµατα έχουν γίνει βορά στα χέρια επιτήδειων και όταν η διαπλοκή γύρω από το ΟΣ∆Ε καλλιεργούσε την «αγρανάπαυση» του καναπέ σε βάρος των πραγµατικών δυνάµεων της παραγωγής και του καθηµερινού µόχθου.

Η µάσα του ΟΣ∆Ε έλαβε τέλος και µάλιστα για όλους

Η λειτουργικότητα της ενιαίας αίτησης ενίσχυσης 2022 (δήλωση ΟΣ∆Ε) είναι δεδοµένη από τις αρχές της εβδοµάδας, το σύνολο των ΚΥ∆ (450 τον αριθµό) δεσµεύουν και επεξεργάζονται δηλώσεις, η «µηχανή» της γενικής γραµµατείας Πληροφορικών Συστηµάτων το έχει πάρει πάνω της, σε λίγο δεν θα υπάρχει κανένα πρόβληµα. Όλες οι δηλώσεις θα οριστικοποιηθούν επιτυχώς και στην ώρα τους, θα µείνουν µόνο τα κλαψουρίσµατα του «καµπούρη» και η γκρίνια των ορφανών του. Το lobby του ΟΣ∆Ε έπαιξε και τα τελευταία του χαρτιά το περασµένο Σαββατοκύριακο.

Με τα… δεξιά ΚΥ∆ και τις επιστολές τους στον πρωθυπουργό, µε την ψεύτική κραυγή αγωνίας (για το µέλλον των ενισχύσεων) από την τρόικα του ΟΠΕΚΕΠΕ, µε τις δηλώσεις… πίστης του πρώην υπουργού, Σ. Αραχωβίτη, στο lobby. Όσοι µάλιστα έσπευσαν να το εκµεταλλευθούν, επιστρέφουν και τα 3 αργύρια.

Εν τω μεταξύ από τον πρώην υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και σήμερα βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Σταύρο Αραχωβήτη, λάβαμε την ακόλουθη επιστολή:

«Αξιότιμε κύριε Πανάγο,

Σχετικά με δημοσίευμα που υπογράφετε στην ιστοσελίδα σας Agronews την 17/5/2022 με τίτλο “Κρατική εγγύηση για τις φετινές δηλώσεις ΟΣΔΕ, χάνει συμμαχίες το lobby” , όπου αναφέρεστε στο πρόσωπό μου, έχω να σας δηλώσω τα εξής:

  1. Δήλωση πίστης κάνω μόνο στους ανθρώπους που με εξέλεξαν για να τους υπηρετήσω και σε κανένα άλλο
  2. Είτε δεν έχετε αντιληφθεί την σοβαρότητα και τις επιπτώσεις της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί στην ΕΑΕ 2022 , είτε δεν θέλετε να αντιληφθείτε τι πρόκειται να συμβεί στην φετινή πληρωμή αλλά περισσότερο μάλλον δεν θέλετε να αντιληφθείτε τις συνέπειες στη νέα Προγραμματική Περίοδο. Ποιος θα αναλάβει εντέλει την ευθύνη για ό,τι πρόκειται να συμβεί;

Η όποια «μεταρρύθμιση» στο ΟΣΔΕ και στον ΟΠΕΚΕΠΕ, θα πρέπει πρωτίστως να εξασφαλίζει την έγκαιρη και δίκαιη καταβολή των ενισχύσεων στους δικαιούχους των. Θα συμφωνείτε πιστεύω ότι, τα  τελευταία χρόνια, με την σημερινή κυβέρνηση, δεν έχει επιτευχθεί κάτι τέτοιο (αντιθέτως σωρεία προβλημάτων στις περισσότερες πληρωμές έχει επιφέρει δίκαιες αντιδράσεις από την πλευρά των αγροτών). Επομένως, οι ανησυχίες μας είναι βάσιμες, λαμβάνοντας υπόψη την καθυστέρηση της έναρξης υποβολής των αιτήσεων και των τεραστίων προβλημάτων που έχουν ανακύψει.

  1. Η εφαρμογή των δηλώσεων ΕΑΕ ΟΣΔΕ ήταν σε δημόσια πλατφόρμα του ΟΠΕΚΕΠΕ με Τεχνικό Σύμβουλο και πήγε σε μια άλλη δημόσια πλατφόρμα με έναν άλλο Τεχνικό Σύμβουλο. Το μόνο που άλλαξε ήταν η πλατφόρμα και ο Σύμβουλος. Αυτό δεν είναι ούτε μεταρρύθμιση, ούτε διασφάλιση των συμφερόντων των παραγωγών, ούτε συμβολή στην διαφάνεια της διαχείρισης των Ευρωπαϊκών Επιδοτήσεων.

Τελικά, όπως λέει και ο Ζαν Ζωρές «Όταν οι άνθρωποι δεν μπορούν να αλλάξουν τα πράγματα, αλλάζουν τις λέξεις».  

Ας μην υποτιμούμε λοιπόν την νοημοσύνη των ανθρώπων γύρω μας.

Προσδοκώ την δημοσίευση της παρούσας επιστολής.

Ο ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ

ΣΤΑΥΡΟΣ ΑΡΑΧΩΒΙΤΗΣ»

Σημείωση Συντάκτη: Σεβόμαστε απολύτως την αφέλεια με την οποία επιχειρεί να προσεγγίσει την… κατάρα του ΟΣΔΕ, ένας πολιτικός, ο οποίος, από θέση ευθύνης, όπως είναι αυτή του υπουργού, όχι μόνο δεν κατάφερε να αποκαταστήσει την διαφάνεια στη διαχείριση των κοινοτικών ενισχύσεων, όχι μόνο συμβιβάσθηκε με τις απαιτήσεις των «εξωθεσμικών» που έκοβαν και έραβαν στα μέτρα τους τα αναπτυξιακά προγράμματα, αλλά λίγο πριν παραδώσει το υπουργείο, διευκόλυνε και την προσπάθεια τους να οικειοποιηθούν ένα γενναίο χρηματοδοτικό πρόγραμμα για δήθεν λύσεις ευφυούς γεωργίας, με κίνδυνο να τους καταστήσει κράτος εν κράτει.

Πέραν όλων αυτών ωστόσο, ξέρει να μας πει κάτι ο πρώην υπουργός για τα χιλιάδες στρέμματα ορεινών όγκων που επί των ημερών του κατέστησαν επιλέξιμα, όχι για να βοηθήσουν τους πραγματικούς αγρότες και κτηνοτρόφους αλλά για να ισχυροποιηθεί περαιτέρω ο «άξονας» Πειραιάς – Αγία Παρασκευή – Πλατεία Αττικής; Πρόκειται για τη γνωστή «συμμαχία της αγριελιάς» που μαγειρεύοντας κατά βούληση τις δηλώσεις ΟΣΔΕ, προσέφερε στους στρατολογημένους συνδαιτυμόνες του τεράστια ποσά από το Εθνικό Απόθεμα.

Πηγή: www.agronews.gr