Ν. ΜΙΧΑΛΟΠΟΥΛΟΣ: Πάρτε μέτρα… χθες για την κλιματική αλλαγή!

Τρομακτικά για το παρόν και το μέλλον της ανθρωπότητας είναι τα στοιχεία της έκθεσης της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή του ΟΗΕ (IPCC). Η Επιτροπή καλεί τους ηγέτες να λάβουν άμεσα μέτρα για να διασφαλίσουν ότι το μέλλον της ανθρωπότητας είναι βιώσιμο.

Με τα μελανότερα χρώματα περιγράφει την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο πλανήτης εξαιτίας της ανθρωπογενούς κλιματικής αλλαγής και της υπερθέρμανσης του πλανήτη η νέα έκθεση της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή του ΟΗΕ (IPCC), η οποία και αποτελεί την αδιαμφισβήτητη αυθεντία για το θέμα. Σύμφωνα με τα ευρήματα της φετινής 1.200 σελίδων έκθεσης που φέρει τον τίτλο: «Η κλιματική αλλαγή, η ερημοποίηση, η υποβάθμιση των εδαφών, η βιώσιμη διαχείριση της γης, η ασφάλεια των τροφίμων και οι εκπομπές αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου στα χερσαία οικοσυστήματα», η κρίση με την οποία είναι αντιμέτωπος ο πλανήτης είναι σοβαρότερη και πιο επικίνδυνη από ό,τι είχαν φανταστεί μέχρι σήμερα οι ηγέτες.

Η κρίση στο κλίμα έχει ήδη αρχίσει να επηρεάζει σε σημαντικότατο βαθμό τα οικοσυστήματα, τις σοδειές και το έδαφος, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την τροφική αλυσίδα και για την επιβίωση της ανθρωπότητας. Πιο συγκεκριμένα, η υπερθέρμανση του πλανήτη έχει αυξήσει τις περιόδους και την ένταση της ξηρασίας σε ολόκληρο τον κόσμο, έχει προκαλέσει διάβρωση του εδάφους, πυρκαγιές, μείωση της παραγωγής στους τροπικούς και λιώσιμο των μόνιμα παγωμένων εδαφών στους πόλους της Γης.

Σύμφωνα με το βασικό συμπέρασμα της έρευνας όλοι μαζί οι παράγοντες αυτοί έχουν ένα και μοναδικό αποτέλεσμα, οδηγούν το έδαφος σε μαρασμό και εξαιτίας αυτού το μέλλον της ανθρωπότητας μπαίνει σε άμεσο κίνδυνο. Οι χώρες που βρίσκονται κοντά στους τροπικούς, σε περίπτωση που οι κυβερνήσεις των πλουσιότερων χωρών δεν λάβουν μέτρα θα είναι αντιμέτωπες με ραγδαία αύξηση της πείνας, της μετανάστευσης και των συγκρούσεων, ενώ τα βορειότερα κλίματα θα έρθουν αντιμέτωπα με την αύξηση της έντασης των καταστροφικών για τα αχανή δάση τους πυρκαγιών.

Πηγή: ethnos.gr