ΝΕΟΙ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΟΥΧΟΙ: Παράτησαν το κολέγιο και έγιναν πάμπλουτοι

Στα 23 τους χρόνια είναι ήδη βετεράνοι της Silicon Valley και μάλιστα πάμπλουτοι

Δεν ολοκλήρωσαν ούτε ένα έτος σπουδών, αλλά ο Henrique Dubugras, 23 ετών και ο Pedro Franceschi, 22 ετών, είναι ήδη βετεράνοι της Silicon Valley και μάλιστα πάμπλουτοι!

Πρόκειται για τους ιδρυτές και τα κορυφαία στελέχη της Brex Inc. μιας start up εταιρείας fintech (από την σύνθεση των όρων Financial Technology, δηλαδή τεχνολογίες στον χρηματοοικονομικό τομέα), η οποία αποτιμήθηκε πρόσφατα στα 2,6 δισ. δολάρια, με μία απίθανη ιστορία ίδρυσης και εξέλιξης.

Ο Dubugras ήταν μόλις 14 ετών όταν δημιούργησε την πρώτη του εταιρεία, κατασκευάστρια ενός online video game, η οποία έκλεισε όταν έλαβε προειδοποιήσεις για παραβίαση των δικαιωμάτων ευρεσιτεχνίας. Λίγο αργότερα συνεργάστηκε με τον Franceschi για μια άλλη επιχείρηση επεξεργασίας πληρωμών την Pagar.me, η οποία αναπτύχθηκε και έφτασε να απασχολεί 150 υπαλλήλους πριν την πουλήσουν το 2016. Οι δύο συνεργάτες γράφτηκαν στη συνέχεια στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ, αλλά δεν ολοκλήρωσαν το πρώτο έτος αφού εγκατέλειψαν τη σχολή για να ιδρύσουν την Brex Inc.

Η Brex, η οποία κυκλοφόρησε το πρώτο της προϊόν πέρυσι, έχει εξελιχθεί σε μία από τις αξιοπρόσεκτες εταιρείες fintech, εκτοξεύοντας τους ιδρυτές της στην κατάταξη των πλουσιότερων επιχειρηματιών. Σήμερα τα μερίδιά τους στην εταιρεία αξίζουν περίπου 430 εκατομμύρια δολάρια το καθένα, σύμφωνα με ανάλυση της EquityZen, μιας αγοράς για μετοχές τεχνολογικών εταιρειών που δεν έχουν ακόμη εισαχθεί στο χρηματιστήριο.

Η άνοδος των δύο συνεργατών είναι γρήγορη ακόμη και για τα συνήθη πρότυπα της Silicon Valley, όπου η αποχώρηση φοιτητών από το Στάνφορντ για να ξεκινήσουν την δική του start up αποτελεί σχεδόν κλισέ. Η Brex, που ιδρύθηκε πριν από δύο χρόνια, έχει γίνει μια από τις λίγες αμερικανικές εταιρίες που έχουν καταφέρει σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα να έχουν αποτίμηση πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων, προσχωρώντας στις λίστες των start up όπως η Uber Technologies Inc. και οι Lime και Bird Rides Inc. με τα γνωστά scooter.

Το 2017, η Brex αποτιμήθηκε στα 25 εκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με τα στοιχεία της PitchBook. Η τελευταία χρηματοδότησή της, τοποθετούσε την αποτίμηση της σε πάνω από 2 δισ. δολάρια.  Το βασικό προϊόν της εταιρείας είναι μια πιστωτική κάρτα για τις νεοσύστατες επιχειρήσεις και τους υπαλλήλους τους, που βασίζεται σε δεδομένα σε πραγματικό χρόνο και όχι στα παραδοσιακά αποτελέσματα πιστοληπτικής ικανότητας. Ένας από τους κινητήριους παράγοντες της αξιοσημείωτης αύξησης της αποτίμησης της Brex, όπως ανέφεραν οι ιδρυτές της, είναι η δυνατότητά της να επεκταθεί σε άλλες επιχειρήσεις.

Αποτέλεσμα εικόνας για College Dropouts Made Millions

Η εταιρεία εισήγαγε επίσης πρόσφατα πιστωτικές κάρτες για εταιρείες ηλεκτρονικού εμπορίου και επιχειρήσεις βιοεπιστημών. Εκτός από τις κάρτες για τις start up, η Brex δήλωσε ότι σχεδιάζει να εξυπηρετήσει μεγαλύτερες επιχειρήσεις, προσφέροντας κάρτες με προσαρμοσμένες ανταμοιβές καθώς και διαχείριση εξόδων.
Ωστόσο τα στελέχη της αρνήθηκαν να σχολιάσει αυτό το σενάριο. Ο Dubugras είχε πει προηγουμένως ότι η νέα επιχείρηση ηλεκτρονικού εμπορίου της Brex αντιπροσωπεύει περίπου το 1/3 των εσόδων της.

Ένα άλλο παιδί-θαύμα του κλάδου fintech, ο Max Levchin, ο οποίος στα 23 του ίδρυσε μια εταιρεία που εξελίχθηκε στην PayPal Holdings Inc., είναι επενδυτής στην Brex. Το ίδιο και ο Peter Thiel, συνιδρυτής της PayPal, καθώς και το Kleiner Perkins Digital Growth Fund and η Ribbit Capital.