Ο Βαρδάρης τρελαίνει τα θερμόμετρα!

Ένα φαινόμενο που παρατηρείται το χειμώνα όταν οι θερμοκρασίες κινούνται κοντά στο μηδέν και συνδέεται με τον Βαρδάρη σημειώθηκε τις πρωινές ώρες της Τετάρτης.

Πιο συγκεκριμένα, με την εξασθένηση του Βαρδάρη, η θερμοκρασία έπεσε αρκετά χαμηλά στους -5,3 βαθμούς, όπως κατέγραψε ο μετεωρολογικός σταθμός της ΕΜΥ στο αεροδρόμιο Μακεδονία της Θεσσαλονίκης.

Παρότι οι Θεσσαλονικείς έχουν συνδέσει το συγκεκριμένο άνεμο με κρύο, στην πραγματικότητα υπάρχουν περιπτώσεις στις οποίες, όταν πνέει, αποτρέπει την εμφάνιση παγετού. Βέβαια, το… λιγότερο κρύο εμφανίζεται μόνο στις ενδείξεις των θερμομέτρων καθώς η αίσθηση που έχει ο ανθρώπινος οργανισμός και γενικώς τα έμβια όντα κατά κανόνα και 3-4 βαθμούς χαμηλότερη.

Όπως εξηγεί ο μετεωρολόγος του makthes.gr Μιχάλης Σιούτας, ο Βαρδάρης είναι βορειοδυτικός και ψυχρός άνεμος, ωστόσο όταν φυσάει ισχυρός, όπως γενικά συμβαίνει στις περιπτώσεις ενισχυμένων ανέμων, η θερμοκρασία που δείχνουν τα θερμόμετρα έχει θετικές τιμές. Αντίθετα, όταν εξασθενεί, η θερμοκρασία πέφτει σε αρνητικές τιμές και επικρατεί παγετός λόγω της απουσίας αναταρακτικών κινήσεων του αέρα.

 

Πηγή: makthes.gr