Ολική ζημιά στο Αμύνταιο από χαλάζι που ξεγύμνωσε ροδακινιές, ξύρισε αμπέλια

Μια βιβλική καταστροφή περιγράφουν οι αγρότες από το Αμύνταιο, αναφερόμενοι στο χαλάζι που χτύπησε την περιοχή γύρω στις 5.30 το απόγευμα της Δευτέρας 6 Ιουνίου, η μανία του οποίου έριξε στο χώμα ροδάκινα, ξύρισε στην κυριολεξία τα κλαδιά από τα αμπέλια και ισοπέδωσε τα σιτηρά της περιοχής, που λόγω οψιμότητας δεν είχαν αλωνιστεί ακόμα.

Δεν έβρισκαν λόγια να περιγράψουν το φαινόμενο παραγωγοί που μίλησαν στο Agronews, καθώς περπατούσαν τα κτήματά τους για να δουν την πρώτη εικόνα της καταστροφής που με επίκεντρο τον κάμπο της Βεγόρας, ισοπέδωσε τους κόπους μιας χρονιάς, λίγο πριν ξεκινήσει η συγκομιδή στα σιτηρά και το ροδάκινο. Η ζημιά στα 8.000 στρέμματα που καλλιεργούν πάνω από 400 παραγωγοί στον κάμπο της Βεγορίτιδας, μπορεί να αγγίζει ακόμα και το 100%, ενώ τουλάχιστον το 80% των ροδακίνων στην ευρύτερη περιοχή, σε μια έκταση συνολικά 25.000 στρεμμάτων, βρίσκονται πεσμένα στο χώμα.

Ο πάγος άχνιζε, περιγράφει η Διαμάντω Κρητικού, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Αμυνταίου, εξηγώντας ότι πρώτη φορά βλέπει χαλάζι και ανεμοθύελλα με τέτοια μανία που να ξεγύμνωσε τα δέντρα, μέσα σε διάρκεια 10 με 15 λεπτών, με τους κατοίκους της περιοχής να δέχονται το πλήγμα αυτό έπειτα από μια χρονιά σαν την περσινή, κατά την οποία ο παγετός του 2021 τους άφησε και τότε χωρίς παραγωγή.

Το σύνολο των ροδακινιών και των αμπελιών της περιοχής χτυπήθηκαν, αναφέρει ο Γιώργος Γιαννιτσόπουλος, πρόεδρος του Α.Σ Αμυνταίου, σε μια χρονιά με πολλά κόστη για τους παραγωγούς, κατά την οποία έριξαν λίπασμα με τιμή 1 ευρώ το κιλό, όπως χαρακτηριστικά υποστηρίζει, εξηγώντας ότι η ζημιά αυτή αφήνει βαρύ κουσούρι στις καλλιέργειες και για την επόμενη χρονιά.

Οι υπηρεσίες του ΕΛΓΑ έχουν ήδη ενημερωθεί και μια πιο ξεκάθαρη εικόνα της καταστροφής στην περιοχή αναμένεται τις επόμενες ώρες, όσο ανησυχίες εκφράζονται και από άλλες περιοχές της χώρες, αφού το δελτίο καιρού προειδοποιεί για δυνατές καταιγίδες και χαλαζοπτώσεις που θα περάσουν από όλη τη χώρα μέχρι και το προσεχές Σάββατο.

Πηγή: www.agronews.gr